Criza globala din constructii a determinat multe companii de profil la nivel global sa efectueze disponibilizari masive, ceea ce a condus ca numarul somerilor din piata sa creasca intr-un ritm alarmant din 2008 pana in prezent.

Astazi, insa, criza din constructii pare sa se fi incheiat, cel putin asta reiese din datele venite de peste ocean, unde 36 din cele 51 de state de pe teritoriul SUA, care indica faptul ca intre august 2013 si august 2014 firmele de profil au crescut numarul de angajati. Potrivit unei analize a Autoritatii pentru Ocuparea Fortei de Munca din SUA data publicitatii, institutia releva faptul ca activitatea din domeniul constructiilor si-a continuat evolutia pe fondul unei imbunatatiri a climatului economic, astfel ca numarul de angajati din piata de profil a crescut. “Numarul statelor care au inregistrat cresteri in ceea ce priveste numarul de angajati din constructii a crescut in ultimul an, ceea ce arata ca industria de profil isi revine la nivelul intregii tari”, a precizat Ken Simonson, economist sef, adaugand ca tot mai multe firme specializate apeleaza la muncitori calificati.

Florida este statul care a adaugat cel mai mare numar de angajati in domeniul constructiilor (43.500 de locuri de munca / 11,8%) in ultimul an, urmat de California (35.600 / 5,6%), Texas (27.700 / 4,5%), Illinois (11,100 / 5,8%) sau Pennsylvania (10.800 / 4,8%). Nevada a inregistrat cea mai puternica evolutie a numarului de angajati in domeniul constructiilor (12,8%) creand peste 7.000 de noi locuri de munca in ultimul an, fiind urmadata de Florida, Utah (11,4%), Delaware (10,7%) si Dakota de Nord (9,4%).
Un numar de 12 state din regiunea District of Columbia a scazut numarul de angajati in ultimele 12 luni. New Jersey a scazut cel mai mult numarul de angajati (-8,1%) echivalentul a 11.300 de posturi, urmat de Mississippi (-7,1%), Virginia de Vest (-5,3% sau Arizona (-4,4%).

In ciuda declinului din unele regiuni ale SUA, oficialii autoritatilor pentru Ocuparea Fortei de Munca vad acest trend ascendent ca pe o revenire in sectorul constructiilor.

Care este situatia in Romania

Potrivit datelor INS din luna septembrie 2014, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -10%). Managerii estimeaza, de asemenea, scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -10%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -13%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +1%).

Reprezentantii Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti au spus ca sunt inregistrate 5.221 de locuri de munca, cele mai multe pentru muncitori calificati si cele mai putine pentru persoanele cu studii superioare. Astfel, din totalul locurilor de munca anuntate, 2.658 (50,91%) sunt pentru muncitori calificati, 1.339 (25,65%) pentru absolventi de studii medii, 891 (17,06%) pentru muncitori necalificati si 333 (6,38%) pentru cei cu studii superioare. Cele mai multe posturi pentru care cei interesati trebuie sa aiba studii superioare sunt: consilier vanzari-asigurari, director vanzari, inginer mecanic, manager, sef santier, programator, analist financiar, manager proiect, consilier expert economist in comert si marcheting, proiectat inginer constructii, inginer constructii civile, industriale si agricole, consilier juridic, arhitect cladiri, inginer electrotehnica, inginer textile, pielarie si psiholog.

Absolventii de studii medii isi pot gasi locuri de munca precum agent de vanzari, agent de asigurari, functionari informatii client, agent contractari si achizitii, agent imobiliar, asistent manager, mercatizor, operator calculator electronic si retele, contabil, statistician sau receptionist. Pentru muncitorii calificati sunt posturi disponibile de agent de securitate, agent de interventie paza si ordine, lucrator comercial, sofer, sudor, lacatus mecanic sau tamplar universal, iar muncitorii necalificati se pot angaja ca manipulat marfuri, paznic, ambalator manual, lucrator salubrizare, spalator geamuri si parbrize, spalator vehicule sau ingrijitor spatii verzi. Bursa locurilor de munca pentru absolventi are loc in 83 de agentii locale si puncte de lucru.

Romania a fost una dintre tarile cel mai puternic afectate de criza in constructii, piata inregistrand in ultimii ani un declin de 40%, la o valoare de aproximativ 9 miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri