Dezvoltatorul imobiliar spaniol Hercesa intentioneaza sa demareze in 2015 constructia celei de-a treia faze a proiectului rezidential Vivenda din Titan, unde are in plan sa mai ridice inca 300 de apartamente. Dezvoltatorul negociaza si un parteneriat pentru renovarea unei cladiri vechi din centrul Bucurestiului, ambele proiecte urmand sa atraga investitii totale de peste 30 de milioane euro.

"Planul nostru este sa vindem ultimele 60 de locuinte din complexul Vivenda pana la sfarsitul lunii noiembrie. Intre timp, lucram la faza a treia din proiect, respectiv 2 blocuri, cu aproximativ 300 de apartamente. Vrem sa modificam putin structura apartamentelor pentru a fi mai eficiente si pentru a putea beneficia de TVA de 5%. Vom incepe constructia in luna iunie anul viitor, iar investitia este estimata la 16 milioane de euro", a declarat pentru Mediafax Mauricio Mesa Gomez (foto), seful companiei spaniole Hercesa in Romania.

Hercesa detine mai multe terenuri in Bucuresti pentru proiecte rezidentiale, complexul Vivenda din Titan, unde mai sunt disponibili pentru constructie circa 25.000 de metri patrati, dar si hotelul Cismigiu. Reprezentantul companiei spaniole spune ca decizia de a incepe dezvoltarea unei noi faze din proiectul Vivenda are la baza pe de o parte factorii economici favorabili, inclusiv cei legati de sursele de finantare, si pe de alta parte faptul ca Hercesa aproape a epuizat stocul de locuinte detinut pe piata locala.

"Discutam cu bancile pentru finantarea proiectului si situatia s-a schimbat in bine in ceea ce priveste disponibilitatea de a credita proiecte rezidentiale. Creditele sunt mai accesibile pentru clienti, iar dobanzile la creditele in lei s-au redus considerabil. In plus, piata este din nou activa, iar incredere din partea consumatorilor a revenit. Fata de anul trecut, ritmul de vanzare a locuintelor in Vivenda s-a dublat, de la 6-7 unitati pe luna la 15 unitati pe luna", a aratat Mesa.

El a aratat ca in perioada urmatoare strategia Hercesa pe segmentul rezidential se va concentra pe proiectul din Titan, unde detine trei blocuri, cu 420 de apartamente. "Anul trecut am investit pentru promovare 3.000 de euro si am avut o cifra de afaceri de 7 milioane de euro. Este nimic. Ne vom concentra pe acest proiect in continuare pentru ca avem deja infrastructura, utilitatile. In acest sens, strategia este sa vindem unul dintre terenurile pe care le detinem in Bucuresti pentru a finanta alte investitii. Foarte probabil va fi terenul din Orhideelor (18.000 metri patrati, in apropiere de Pasajul Basarab, n.r.) pentru ca este foarte cautat de catre investitori. Acolo va fi o zona foarte buna de cladiri de birouri in viitor", a explicat Mesa.

Hercesa mai detine un teren de 700 de metri patrati in apropiere de Piata Unirii, unde ar putea sa dezvolte un hotel, insa nu exista planuri in acest sens in prezent. Grupul Hercesa a cumparat hotelul Cismigiu in anul 2004 si a transformat cladirea intr-un hotel de patru stele. Cladirea a atras si trei chiriasi, beraria Gambrinus, Institutul Cervantes si libraria Humanitas, si va genera venituri de 1,2 milioane de euro in acest an, fata de 800.000 de euro anul trecut. Hotelul a avut anul trecut un grad de ocupare de 57%, iar in acest an, exceptand ultimul trimestru, acesta a fost de 60%.

"Estimam un grad de ocupare de 65-67% pentru acest an. Avem mai multe vizite din partea clientilor business. Romania a revenit pe harta investitorilor. Un hotel creste in general in primii 3-4 ani, dupa care urmeaza o stabilizare a veniturilor. Ne uitam si la alte proiecte in vederea renovarii, aceasta fiind o alta directie de business a Hercesa in Romania. Am avut discutii pentru unele proiecte, iar acum suntem in discutii avansate pentru un parteneriat cu proprietarul unei cladiri vechi din centrul Bucurestiului, zona Universitate-Romana", a afirmat reprezentantul dezvoltatorului.

El a adaugat ca imobilul nu este functional si este apropiat ca dimensiune cu hotelul Cismigiu, circa 9.600 de metri patrati, iar intentia este de a construi tot un hotel. Proprietarul are autorizatia de constructie, iar Hercesa se va ocupa de renovare, bugetul alocat proiectului fiind estimat la 15 milioane de euro.

Hercesa a intrat pe piata romaneasca in anul 2004, iar potrivit lui Mesa compania a investit pana in prezent in terenuri si dezvoltare circa 150 de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri