Locuintele din blocurile comuniste continua sa fie cumparate pentru ca peste 80% dintre romani cred ca ele nu se vor ieftini nici la un an dupa aderarea la UE
Romania ramane o piata imobiliara in care cele mai raspandite si mai solicitate locuinte sunt reprezentate de blocurile construite inainte de caderea fostului regim politic. Studiile din ultimii ani evidentiaza o crestere continua o preturilor apartamentelor de cartiere ridicate pana in 1989. Acest trend ascendent pe care l-au urmat preturile acestor locuinte se justifica prin avantul pe care l-a cunoscut segmentul creditarii imobiliare, in ultima perioada.

Cu toate acestea, in Romania continua sa fie preponderente creditele de consum. Odata cu aderarea la UE, sistemul de retail banking din Romania va trebui sa se alinieze la standardele europene bancare privind ponderea creditelor de consum, in raport cu creditele imobiliare. Normele UE prevad in momentul de fata o structura a creditului de retail formata din 16% credite de consum si 84% credite ipotecare. In Romania, populatia este orientata indeosebi spre creditele de consum, acestea reprezentand 79% din preferintele romanilor, doar 21 de procente dintre acestia aleg creditele ipotecare.

Totodata, in aceasta perioada de preaderare specialistii au o atitudine rezervata privind scaderea preturilor la locuintele apartinand blocurilor vechi. Aceasta reactie este explicabila prin prisma faptului ca in timp ce nivelul cererilor s-a accentuat, oferta se afla intr-un stadiu de stagnare.

Peste jumatate dintre romani locuiesc in blocuri vechi

Peste 58% dintre romani traiesc in locuinte care au fost construite in perioada 1940-1977, in timp ce doar 7 procente locuiesc in cladiri ridicate dupa '89. Potrivit Institutului National de Statistica, in locuintele construite inainte de 1940, care in general se considera ca au un grad mai mare de risc in cazul unor cataclisme naturale, traieste 8% din populatie.

Cumparatorii, playmakerii imobliari

In ciuda faptului ca expertii imobiliari estimeaza un ritm evolutiv al preturilor la apartamentele de bloc, majorarea va fi lenta, iar dupa aderare apartamentele din blocurile vechi vor inregistra o scadere de pret. Mult mai cautate vor fi locuintele din blocurile nou construite, iar rolul potentialilor cumparatori va fi unul esential in relatia cerere-pret-oferta, se arata in studiul wall-street.

Astfel, cei care se afla in cautarea unei locuinte sunt in acest moment cei care pot influenta atat pretul pietei, cat si numarul tranzactiilor imobiliare. In acest sens, perceptia romanilor asupra evolutiei preturilor la apartamentele "ceausiste" reprezinta o informatie viabila pentru agentiile specializate din real-estate.

Romanii, neincrezatori in evolutia preturilor

Raspunsul participantilor la studiu, care au afirmat, intr-o proportie de 81,4% ca pretul apartamentelor "ceausiste" nu va scadea nici macar dupa primul an de la aderarea Romaniei la UE, va sta la baza parerii majoritatii specialistilor, care incearca sa explice viitorul segmentului imobiliar autohton.

Aceste raspunsuri demonstreaza lipsa de incredere a romanilor vizavi de evolutia preturilor la apartamente, alimentata de o multime de factori, fie ei economici, sociali, politici, sau chiar psihologici. Aceasta este o atitudine tipic romaneasca, aratand expresia unei colectivitati resemnate si care nu mai poate nici macar nadajdui, isi explica Artur Silvestri, director general al grupului S.G.A. Romania - Institutul de Consultanta Imobiliara, si profesor in gestiune imobiliara si expertiza de patrimoniu la Universitatea Internationala Francofona (U.F.I. ) din Bruxelles.

Viitorul indepartat, un orizont gri

Cu toate ca sectorul constructiilor va fi asaltat de companiile private care vor ridica cladiri noi de locuinte, 30,25% dintre cei chestionati estimeaza ca preturile apartamentelor din blocurile vechi nu vor scadea nici chiar peste 10 ani. "Ieftinirea apartamentelor de cartier, ramane obsesia colectiva a acestor ani si principala preocupare a tineretului din "generatia urmatoare", a mentionat Artur Silvestri.

Preturile la apartamentele vechi vor cunoaste un trend descendent in intervalul viitor de 2-5 ani, apreciaza 24,09% dintre respondenti, in timp ce 27% cred ca doar peste 5-10 ani, iefitinirea apartamentelor de cartier va prinde contur.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.706 de persoane, votul fiind limitat astfel incat, intr-un termen de 24 de ore, nu poate fi inregistrata decat o singura optiune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri