Agentiile imobiliare din Bistrita au fost luate cu asalt de cei care vor sa vanda terenurile cumparate in anii anteriori
Cei care muncesc in strainatate, au venit in vara aceasta inapoi in Romania. Nu mai sunt atat de multi care vor sa cumpere ca-n anii trecuti. Acum ei vor sa vanda ce au. Ei au crescut preturile, pamantul devenind chiar mai scump ca anul trecut. in jurul Bistritei, pamantul costa 11.000 de euro pe ar si casele la 120.000 de euro, a declarat pentru NewsIn, Oana Domsa, agent imobiliar. Potrivit lui Domsa, capsunarii care au strans bani mai putini, de ordinul a 20-30.000 de euro nu au alta solutie decat sa cumpere terenuri in alte zone ale judetului unde sunt ceva mai ieftine, cum ar fi localitatile Dumitra sau Cepari, aflate la peste 20 de km de Bistrita, insa in zone avand toate utilitatile.

In schimb, pe Valea Somesului Mare, de unde a plecat la munca in strainatate aproape un sfert din populatie, preturile la terenuri si case sunt destul de ridicate, similare cu cele din Bistrita. in localitatea Rebrisoara toata lumea construieste case cu etaj care impresioneaza prin calitatea materialelor folosite, dar si prin arhitectura. Proprietarii lor sunt oameni care muncesc in strainatate si au investit tot ce-au castigat in ele.

Aici, la noi, se investeste in terenuri si-n case pentru ca e zona asta montana si alte posibilitati nu ai sa construiesti o firma sau altceva. Eu am plecat din 2002 in Spania, am lucrat in constructii si apoi in agricultura, m-am intors acasa cu bani si am ridicat un nivel de la casa, apoi am mai plecat o tura si anul acesta vreau sa o fac pe dinafara, a declarat Gheorghe Bozomala din Rebrisoara.

In afara de constructii propriu-zise, capsunarii au mai investit si in firme de constructii. Am lucrat in Spania si Germania. Am vazut ca toti care vin investesc in constructii si mi-am facut o firma de constructii. Lucrez pentru tineri, fiindca majoritatea au venit cu bani de afara si isi fac case, spune Ioan Gorata care are propria societate de constructii. intr-o casa, fiecare investeste sume de peste 20.000 de euro, iar daca are banii necesari aceasta poate fi gata in cel mult 3 luni.

Din Bistrita-Nasaud au plecat la munca in strainatate peste 30.000 de oameni, adica 10% din populatia judetului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri