Locuintele construite inainte de 1990 si ieftinirea apartamentelor de cartier raman, inca, obsesia colectiva a ultimilor ani si principala tema de preocupare sociala a tineretului, ca o consecinta imediata a preturilor mari practicate de developerii noilor cartiere de blocuri, a declarat, pentru Rompres, Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara si expertiza patrimoniala la Universitatea Francofona Internationala de la Bruxelles.

"In ciuda unui recent tip de triumfalism in tematica imobiliara, care zugraveste tablouri paradisiace cu nenumarate cartiere noi, impanzite de blocuri moderne si continand mii de apartamente inzestrate up-to-date, nadejdea de a se putea cumpara vreuna din aceste unitati locative de catre categoriile salariale obisnuite ramane firava si chiar o simpla iluzie. Preturile inca prohibitive dirijeaza asemenea investitii desfasurate pe picior mare spre un asa-zis management intermediar. Astfel incat criteriul pretului este capital si, prin urmare, nu vor aparea nici un fel de modificari de accent de la vechile la noile apartamente decat atunci cand ceea ce se cladeste acum va fi comparabil in materie de pret cu ceea ce exista pe deja consacrata piata de locuinte folosite", apreciaza Artur Sivlestri.

Se estimeaza, in anumite cercuri de analisti imobiliari, ca o temperare de valori se va produce totusi si ca, din motive diverse, se vor putea cumpara aceste locuinte care par, in acest moment, aberant de scumpe, deoarece in viitorul apropiat ar putea ajunge la cote mai reduse, cu un sfert sau chiar si cu o treime.

"Aceasta nadejde este o simpla iluzie fara nici un fundament si daca, totusi, o anumita ajustare de pret va fi posibila, nu va avea loc decat foarte tarziu, fiindca in aceasta materie ar fi fost necesare, inca de azi, programe cu sustinere publica, constituite si capabile sa creeze efect intr-un interval realist, care, insa, nu se intrevede. Cei ce isi pastreaza atitudinea rezervata sunt, de aceea, mai multi, caci in ciuda eternului electoralism ce promite periodic apartamente pentru tineri, intuitia populara are reprezentarea corecta. Romanul de azi stie cu precizie ca este inselat si i se prezinta imagini ce nu vor fi adevarate decat in vis, iar ideea unei locuinte proprii bune incepe sa capete contur abia la sfantu' asteapta. Astfel incat, desi solutii exista, dar se ignora si se dispretuiesc fiindca nu lasa loc de invoieli financiare, inca o generatie va trai indatorandu-se pe viata pentru vechi si prost", sustine Artur Silvestri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri