Valoarea tranzactiilor imobiliare in Romania va depasi in acest an un miliard de euro, record de la declansarea crizei, investitorii deja prezenti pe piata fiind in continuare mai activi deoarece sunt dispusi sa propuna preturi mai agresive decat cei noi, considera Andrei Vacaru, consultant JLL.

Cu toate acestea, interesul unor noi jucatori a crescut semnificativ in ultimul an, ceea ce se va materializa in tranzactii viitoare, apreciaza Vacaru. "Am incheiat in acest an, pana acum, doua tranzactii record, totalizand peste 250 de milioane de euro, respectiv vanzarea Promenada Mall catre NEPI si Europolis Logistic Park catre P3. Este un maxim istoric pentru JLL in Romania. Cele doua tranzactii, reprezentand un sfert din piata de investitii, arata ca exista din nou interes pentru Romania", a declarat Andrei Vacaru, implicat in vanzarea mall-ului Promenada si a parcului Europolis.

El a aratat ca ambele tranzactii reprezinta un semnal ca piata de investitii a inceput sa-si revina, pe de o parte pentru ca marcheaza intrarea unui nume nou in Romania (P3), iar pe de alta parte pentru ca vanzarea Promenada a fost cea mai mare tranzactie imobiliara post-criza.

Piata industriala este o zona de interes pentru investitori pentru ca preturile sunt foarte jos.

"Piata industriala este o zona de interes pentru investitori pentru ca preturile sunt foarte jos, chiriile sunt la un nivel minim, iar yieldurile (randamentele investitionale care determina pretul de vanzare, n.r.) sunt mai mari decat in regiune, de 9,75%, cu doua puncte procentuale peste cele din Cehia sau Polonia. De asemenea, exista disponibilitate, poti cumpara produse prime, in timp ce in Cehia si in Polonia apar rar astfel de proiecte la vanzare. In plus, in Romania poti sa cumperi mai multe proiecte pentru a crea o platforma dominanta pe piata, posibilitate limitata in alte tari din regiune", a explicat Vacaru.

In opinia sa, si pe segmentul de retail si birouri Romania este mai atractiva decat Polonia sau Cehia datorita randamentelor investitionale mai mari.
NEPI a anuntat ca a platit 148 de milioane de euro pe Promenada, mall-ul generand venituri anuale din chirii de 10 milioane de euro, ceea ce inseamna un randament de sub 7% la acest nivel al incasarilor, potrivit Mediafax.

"Trebuie subliniat insa ca nivelul randamentului este sensibil mai mare daca ne raportam la veniturile nete operationale certe din viitor (reversionary income)", a aratat analistul. Acest lucru este explicat si prin faptul ca mall-ul a fost vandut la doar un an de la finalizare si este stiut faptul ca un centru comercial are nevoie de circa 2 ani pentru a se stabiliza din punct de vedere al chiriasilor si al veniturilor.

Reprezentantul JLL, companie care a reprezentat Raiffeisen Evolution, proprietarul Promenada, in tranzactia cu NEPI, a adaugat ca proiectul a fost prezentat unui numar mare de investitori internationali si a suscitat foarte mult interes. "Competitia pentru Promenada Mall a fost stransa. Investitorii existenti pe piata locala inca sunt mai dispusi sa plateasca preturi agresive pentru a cumpara proiecte imobiliare decat cei noi. E mai usor sa iti asumi un pret cand ai un portofoliu de sute de milioane de euro intr-o piata. Ai echipa, ai experienta, cunosti piata. Totusi, exista nume noi de investitori care vor sa intre in piata, si care, cu fiecare proiect pe care il analizeaza, devin mai familiari cu piata locala si capata confortul necesar pentru a concretiza o achizitie", a precizat Vacaru.

El estimeaza ca piata de investitii a ajuns la un miliard de euro si ca aceasta valoare va fi depasita, in conditiile in care mai sunt in negociere cateva tranzactii. Suma include si tranzactia prin care Auchan cumpara spatiile in care functioneaza 12 de magazine.

"Si daca nu luam in calcul tranzactia cu Auchan piata este in crestere. Din punctul meu de vedere este doar inceputul revenirii pietei. Fara masuri economice si politice bruste si neasteptate, cred ca se va mentine ritmul de crestere si anul viitor. Asteptarile vanzatorilor si ale cumparatorilor sunt apropiate si din acest motiv se intampla tranzactii. Speram ca vanzatorii, incurajati de tranzactiile din piata, sa nu creasca preturile in mod nerealist pentru ca asta ar reduce avantajul competitiv pe care il are Romania in regiune si ar putea duce la o blocare a tranzactiilor. Cumparatorii nu ar accepta o scadere semnificativa a yieldurilor in special din cauza diferentelor care inca exista intre costurile de finantare din Romania si Cehia sau Polonia", a mai aratat analistul.

Anul trecut, valoarea tranzactiilor imobiliare s-a situat la putin peste 300 de milioane de euro, iar cel mai ridicat nivel a fost inregistrat in 2007, respectiv doua miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri