Cei care vor sa-si faca o casa pe un teren fara canalizare au o solutie: statiile de epurare a apei, denumite generic fose septice.
Pretul unui teren cu toate utilitatile este mai mare cu pina la 200% fata de unul fara utilitati. Diferenta de pret este data in special de canalizare, conform expertilor.

Cea mai importanta utilitate a unui teren este canalizarea. Pretul unui teren cu canalizare creste fata de unul fara canalizare cu 80-200%, ne-a spus Laurentiu David, agent imobiliar in cadrul companiei Stentor. In Capitala, foarte multe cartiere sufera la capitolul canalizare. In loc de marea asfaltare, primaria mai bine facea marea viabilizare. Astfel, cartiere precum Floreasca beneficiau de canalizare, a mai spus Laurentiu David. Si totusi, daca nu sint bani necesari pentru a cumpara un teren cu canalizare, proprietarul poate alege varianta statiei de epurare a apelor menajere, in locul haznalei, care la intrarea in UE va fi interzisa. Dupa intrarea in UE, persoanele care au hazna sint pasibile si de puscarie, a precizat Laurentiu David.

Statia de epurare este fosa septica

Statia de epurare biologica a apelor menajere se bazeaza pe procese biologice aerobe, in care conditiile optime pentru activitatea microorganismelor aerobe se asigura prin diferite solutii cu ajutorul unui echipament mecanic cu consum redus de energie electrica. Statia de epurare are rolul de a curata apa menajera care cuprinde hirtii, grasimi si tot ce mai arunca omul la baie si la bucatarie. Apa astfel curatata poate fi deversata in natura, ne-a spus Dan Ivan, manager in cadrul companiei Aqua Biotec.

Pretul unei statii de epurare variaza intre 1.500 si 27.000 de euro. Cea de 1.500 de euro va deservi patru-sase persoane. Cea mai scumpa este realizata pentru blocuri de locuinte cu pina la 50 de apartamente. Montajul creste cheltuielile cu 10% din costul statiei. Aici intra cheltuielile lucrarilor de constructii-instalatii, lucrarile de terasamente care inseamna sapaturi si umpluturi de pamint, betonul in placa de rezemare, racordul electric, costul transportului, montajului si punerii in functiune, a precizat Dan Ivan.

Instalatii compacte si containerizate

Statiile de epurare sint impartite in doua categorii: instalatii compacte sau containerizate. Ele asigura epurarea mecano-biologica a apelor uzate intr-un spatiu foarte mic. Tehnologia de epurare cu namol activ consta din amestecarea si aerarea amestecului de apa uzata cu namol activ recirculat, urmata de separarea apei uzate de namol. Instalatiile de namol activ se compun din doua compartimente.

Primul compartiment se numeste bazin de aerare. Aici se realizeaza amestecul si aerarea namolului. Prin crearea unei forme geometrice adecvate si introducerea aerului se formeaza conditii favorabile pentru inmultirea bacteriilor aerobe existente in apa uzata, care adera la suprafata materiilor in suspensie sub forma de flocoane uniform dispersate in bazin. Pentru introducerea aerului, in instalatii se utilizeaza preponderent aerarea cu bule fine. Frecventa de vidanjare la aceste sisteme variaza intre sase si 12 luni. Statiile de epurare pot fi montate atit in subsolul cladirii, cit si ingropate in curtea casei. Singurul pericol pentru statia de epurare este intreruperea energiei electrice. Asta face ca acest gen de instalatii sa nu fie o alegere buna pentru proprietari la casele de vacanta.

Depinzind de energia electrica, ele sint destul de sensibile la lipsa curentului electric, desi in unele situatii o intrerupere in alimentarea cu energie electrica de pina la 24 de ore pare sa nu conduca la dezamorsarea procesului biologic. In mod evident insa acesta este un handicap sever si insurmontabil in cazul unor utilizari ocazionale sau sezoniere, a mai spus Dan Ivan. Este recomandat ca intretinerea unei astfel de statii sa fie incredintata prin contract unei firme specializate.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5353&art=139&cHash=224bb9d6a5

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri