Auchan a cumparat 12 galerii comerciale in care era chirias

Auchan a cumparat 12 galerii comerciale in care era chirias

Grupul Auchan a cumparat 12 galerii comerciale in care Auchan era chirias ancora anul acesta. Doua spatii comerciale sunt in Bucuresti, alte doua in Timisoara si restul in alte 8 orase din tara. Tranzactia este estimata la 280 mil. euro, potriviu raportului de piata pe T3 al JLL.

De la debutul crizei piata de retail a trecut printr-o consolidare avand loc atat in segmentul de food cat si pe bricolaj tranzactii mari. De asemenea, marii retaileri sunt mult mai activi pe componenta de real estate.

Turnurile de birouri BOC si BOB si proiectul rezidential Upground Towers, in portofoliul Globalworth

Turnurile de birouri BOC si BOB si proiectul rezidential Upground Towers, in portofoliul Globalworth

La peste 200 de mil. euro se ridica si achizitia birourilor BOC si BOB Towers si a proiectului rezidential Upground Towers de catre fondul de investitii Globalworth, condus de omul de afaceri Ioannis Papalekas.

Globalworth a fost, alaturi de NEPI, cel mai activ investitor in 2014, finalizand o serie de tranzactii prin care si-a completat portofoliul.

Foto: Upground.ro.

Mallul Promenada Floreasca, cumparat de NEPI

Mallul Promenada Floreasca, cumparat de NEPI

NEPI a anuntat ca a platit 148 de milioane de euro pe Promenada, mall-ul generand venituri anuale din chirii de 10 milioane de euro, ceea ce inseamna un randament de sub 7% la acest nivel al incasarilor.

Pe langa randamentul surprinzator, achizitia Promenada Floreasca a aratat si cresterea interesului investitorilor pentru achizitii. Raiffeisen evolution a primit oferte de la mai multi investitori, iar pe lista scurta au ramas 5 oferte.

Surse din piata imobiliara au declarat anterior ca printre investitori s-ar fi numarat dezvoltatorul imobiliar GTC, care detine complexul de birouri City Gate din Bucuresti si centrele comerciale Galleria din Arad, Piatra Neamt si Buzau, dar si omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai activi cumparatori de proiecte imobiliare din ultimii ani.

P3 a cumparat Europolis Logistic Park de la CA Immo

P3 a cumparat Europolis Logistic Park de la CA Immo

Grupul austriac CA Immo a finalizat negocierile pentru vanzarea portofoliului de proiecte logistice din Romania, totalizand 467.000 de metri patrati, precum si cele din Polonia, catre PointPark Properties din Cehia, pe piata locala compania detinand parcul Europolis Logistic Park de langa Bucuresti.

"Tranzactia include un parc logistic din Romania (215.000 metri patrati), doua active din Polonia (252.000 metri patrati) si aproape 165 de hectare de teren pentru dezvoltare, in principal in Romania si Polonia", se arata intr-un comunicat al CA Immo. Activele sunt detinute printr-un joint-venture dintre CA Immo si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Valoarea tranzactiei depaseste 100 mil. euro, iar deal-ul arata interesul pentru zona logistica-industriala, care anul acesta a atras mai multe investitii importante.

2014 a mai marcat alte doua tranzactii importante pe segmentul logistic, Innovation Logistic Park si TAP fiind alte doua proiecte care si-au schimbat proprietarii.

Tower Center International

Tower Center International

Preluarea Tower Center International de catre Globalworth intra de asemenea in top tranzactii din acest an. Potrivit unui raport anterior al JLL tranzactia s-a ridicat la 58 mil. euro.

Charles de Gaulle Plaza

Charles de Gaulle Plaza

Cladirea de birouri Charles de Gaulle Plaza a fost transferata la inceputul anului de la Accession Fund, fond administrat de GLL catre un alt vehicul din portofoliul companiei germanie. Tranzactia s-a ridicat la circa 70 mil. euro.

Foto:cdgplaza.com

BCR a cumparat Silver Mountain

BCR a cumparat Silver Mountain

Achizitia proiectului Silver Mountain, aflat in faliment, de catre BCR a fost una din tranzactiile majore ale anului. BCR a cumparat cu aproape 50 mil. euro proiectul care include 171 de apartamente, dar si un teren de peste 200.000 mp, la licitatie publica, potrivit unui anunt al Euro Insol, administratorul judiciar al companiei. BCR era si creditor al societatii falimentare.

Foto:silver-mountain.ro

Alte tranzactii importante in 2014

Alte tranzactii importante in 2014

Anul acesta au avut loc si mai multe tranzactii importante sub pragul de 50 mil. euro.

Logistic

Omul de afaceri Ioannis Papalekas, prin intermediul Globalworth, compania de investitii infiintata anul trecut de acesta, a cumparat pentru circa 18 milioane de euro, de la firma Invest4SEE, cu capital romano-german, parcul logistic Timisoara Airport Park, in care va investi inca 17 milioane de euro pentru extindere.

Achizitia Innovation Logistic Park este un alt deal important, parcul fiind cumparat de Secure Property.

AGI-RRE HERA SRL a platit 62.508.937 lei pentru parcul logistic 'MLP Bucharest Sud' din Popesti-Leordeni, potrivit Euro Insol, administratorul judiciat al societatii care detinea activul.

Retail

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu a achizitionat Moldova Mall din Iasi. Omul de afaceri Gheorghe Iaciu va investi 10 mil. euro in reconversia centrului comercial Moldova Mall in cladire de birouri.

O alta tranzactie importanta este preluarea de catre Carrefour a spatiului comercial in care retailerul urmeaza sa deschida un magazin in centrul comercial Parklake Plaza din Titan. Revetas Capital a cumparat centrul comercial Vitantis de la Equest pentru circa 26 mil. euro, iar Auchan a preluat unitatea din Pitesti de la Rolast pentru 19 mil. euro.

Preluarile Jumbo Pitesti, Aurora Mall Buzau si Aurora Alba Iulia, completeaza tabloul tranzactiilor de retail.

Office

Skaska a vandut prima cladire din Green Court Bucharest catre Globalworth pentru 44 mil. euro.

Secure Property a cumparat in acest an pentru circa 6 mil. euro si cladirea EOS Business Park, sediul Danone.