Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a incheiat un contract de inchiriere cu Telekom Romania Telecommunications (fostul Romtelecom), parte a Deutche Telekom, pentru 25.000 de metri patrati, respectiv prima cladire de birouri din complexul Globalworth Campus, care va fi dezvoltat in Pipera.

"Anuntam incheierea pe 10 ani a unui contract de inchiriere cu Telekom Romania Telecommunications S.A. (fostul Romtelecom S.A.), parte a Deutsche Telekom Group, pentru o suprafata inchiriabila de circa 25.000 metri patrati, ocupand prima cladire de birouri din proiectul Globalworth Campus. Tranzactia reprezinta cea mai mare inregistrata in acest an si una dintre cele mai mari care a fost incheiata vreodata in Bucuresti", se arata intr-un anunt al companiei Globalworth controlata de omul de afaceri grec, potrivit Mediafax.

Globalworh mentioneaza intr-un raport publicat recent ca a inchiriat 60% din suprafata proiectele de birouri pe care le are in constructie in Bucuresti, Globalworth Campus si Bucharest One. "Din 30 iunie 2014, am semnat un contract comercial totalizand 30.500 de metri patrati inchiriabili, cei mai multi in Globalworth Campus si Bucharest One, in curs de dezvoltare. Gradul de ocupare a proiectelor finalizate din portofoliul nostru a ajuns la 84%, in timp ce preinchirierile in proiectele in curs de dezvoltare totalizeaza 60% din suprafata inchiriabila", se arata in raport.

Vodafone si Huawei, viitorii chiriasi in Bucharest One

Operatorul de telefonie mobila Vodafone a inchiriat 16.000 metri patrati in turnul de birouri Bucharest One, pe care compania il va construi pe strada Barbu Vacarescu din Bucuresti, contract pe o perioada de 10 ani si de asemenea, compania chineza Huawei a inchiriat o suprafata de 2.500 metri patrati in cladire pentru o perioada de cinci ani.

Bucharest One va fi finalizat la sfarsitul lunii decembrie 2015 si va avea 23 de etaje, respectiv 53.923 metri patrati. Proiectul Globalworth Campus urmeaza sa fie dezvoltat in Pipera, pe un teren cumparat de la distribuitorul farmaceutic Farmexim, detinut de omul de afaceri Ovidiu Buluc. Globalworth Campus urmeaza sa aiba 105.000 de metri patrati, in trei cladiri.

"Constructia Bucharest One si a primei faze din spatiul pe care Continental il va ocupa in TAP (circa 45.361 metri patrati) (Timisoara Airport Park, preluat in acest an de Globalworth, n.r.) avanseaza in acord cu programul stabilit si in acelasi timp am inceput lucrarile de pregatire a constructiei Globalworth Campus. In trimestrul al treilea, compania a investit 12 milioane de euro, incluzand Bucharest One (5,1 milioane de euro), City Offices (4,2 milioane de euro) si TAP-Continental (2,7 milioane de euro)", se mentioneaza in raport.

Globalworth mentioneaza ca in trimestrul al treilea a finalizat achizitia TAP, din nord-estul Timisoarei pentru 18,3 milioane de euro. Proiectul este partial dezvoltat, firmele Valeo si Continental, ocupand o suprafata de 72.835 metri patrati, ambele contracte fiind pe termen lung.

TAP va avea 113.340 metri patrati suprafata inchiriabila, fiind cel mai mare parc industrial din tara.

"Cele doua companii au optiuni de extindere a proprietatii. Avand in vedere aceste optiuni, TAP va avea 113.340 metri patrati suprafata inchiriabila, fiind cel mai mare parc industrial din tara", se mentioneaza in raport. Compania, infiintata anul trecut de omul de afaceri grec pentru a reuni sub aceeasi umbrela toate proiectele imobiliare la care este actionar minoritar si majoritar, a anuntat de asemenea, ca negociaza vanzarea participatiei de 60% detinuta la proiecul rezidential Floreasca One, actionarului minoritar, cu 40% din capital.

Floreasca One, proiect rezidential de lux, este dezvoltat prin intermediul firmei Victoria Venture, detinuta in proportie de 60% de Globalworth, restul actiunilor fiind in proprietatea firmei Mbahara Ltd din Cipru si a lui Paul Ioan Rafail.

Strategia companiei este de a continua investitiile in Romania, fiind implicat in mai multe procese de due-dilligence sau de negociere pentru achizitia mai multor active imobiliare. Globalworth a obtinut la finele lunii septembrie venituri operationale nete de 7,7 milioane de euro, cu o crestere semnificativa in trimestrul al treilea, de 3,8 milioane de euro, comparativ cu 3,9 milioane de euro in primele sase luni ale anului.

"Aceste rezultate au fost generate in principal de TCI Tower (circa 1 milion de euro), BOB Offices (0,5 milioane de euro) si BOC Offices (2,2 milioane de euro). Achizitia TAP a contribuit cu 0,3 milioane de euro de la data achizitiei. Valoarea activelor a crescut cu 6% la 554,85 milioane de euro fata de sfarsitul lunii iunie", se mai spune in raport.

Chiria medie in proiectele de birouri este de 14,4 euro/metru patrat/luna, in timp ce in cele industriale este de 3,77 euro/metru patrat/luna. Globalworth a finalizat in acest an preluarea tuturor proiectelor in care Papalekas detinea prin diverse firme participatii majoritare sau minoritare, transferul fiind realizat la valori mai mici decat cea de evaluare. Proiectele preluate au fost cladirile de birouri Tower Center International, din Piata Victoriei, BOB si BOC, din Pipera si complexul rezidential Upground Estates.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri