DTZ Echinox, una dintre principalele companii de consultanta imobiliara de pe piata locala, estimeaza ca va incheia anul 2014 cu un plus de circa 10% la cifra de afaceri, comparativ cu 2013, cand potrivit datelor de pe ministerul de finante business-ul a fost de aproximativ 2,3 mil. euro. Pentru 2015, compania se asteapta ca piata de consultanta imobiliara sa traiasca cel mai bun an din ultimii 5.

„Pentru anul acesta estimam o crestere de 10%. Legat de 2015 ne asteptam sa fie anul cu cea mai mare crestere pe piata de consultanta din ultimii 5”, a spus Oana Iliescu, managing director al DTZ Echinox. Oficialii DTZ spun ca se asteapta ca o serie de jucatori noi care au analizat piata in ultima perioada sa devina activi anul viitor si estimeaza ca segmentul portofoliilor imobiliare bancare executate va fi unul dintre motoarele acestei cresteri.

Pentru 2015, scenariul pozitiv pentru businessul DTZ Echinox prevede o cifra de afaceri de 3,3 mil. euro, potrivit lui Mihnea Serbanescu, directorul general al companiei. Potrivit reprezentantilor din compania de consultanta imobiliara pe toate segmentele sunt perspective bune pentru 2015, iar 2014 a adus un trend crescator pe majoritatea segmentelor.

In 2013, pe segmentul de office piata a inregistrat din nou o crestere, iar potrivit Madalinei Cojocaru, head of office department al DTZ volumul tranzactionat de companie a crescut in acest an cu 20%. In continuare relocarile au avut cea mai importante pondere din piata de office, insa spre deosebire de 2013, anul acesta a crescut cererea din partea companiilor nou intrate pe piata si a start-up-urilor. IT-ul si outsourcingul au ramas principalele sectoare de business care se extind. „In 2014 am participat la importante pitch-uri pentru cereri de inchirieri de spatii de birouri pentru 2016-2017 (consolidare si extindere spatiu) ceea ce arata ca zona de business se dezvolta din ce in ce mai activ”, spune Madalina Cojocaru.

Interesul pentru birourile din orasele importante din tara este de asemenea in crestere.

In zona de retail, DTZ a intermediat circa 18.000 mp de retail. Pentru anul viitor, compania vede o efervescenta mai mare pe zona de dezvoltari de centre comerciale, pe langa deschiderea Mega Mall si Coresi Brasov, fiind pe lista si Shopping City Timisoara, unde NEPI a demarat deja constructia, si extinderea City Park Constanta, in prima faza printr-o zona de entertainment, care va include si un cinema care va avea si ecrane 4D, operat de Cinema City.

Oficialii DTZ considera ca si piata de capital markets va aduce surprize in 2015 noi cumparatori fiind interesati de active imobiliare de pe plan local, inclusiv active secundare. Razvan Sin, seful pe capital markets al DTZ a explicat ca volumul investitiilor a crescut anul acesta de la 300 mil. euro in 2013 la 1,2 mld. euro si ca piata romaneasca devina mai atractiva pentru fondurile institutionale care nu au fost inca prezent pe plan local, iar pentru 2015 se asteapta la un volum in crestere.

Segmentul rezidential, pe care DTZ a reintrat in acest an prin cooptarea in echipa a lui Ionut Bordei (compania activa anterior, de la venirea crizei, doar pe segmentul de lux-n.r.), este un alt pariu al companiei imobiliare, in conditiile in care dezvoltarile de proiecte noi au luat avant in ultimul an. Ionut Bordei spune ca piata rezidentiala a inceput sa se uite in 2014, treptat, si spre zone centrale si semicentrale, dupa ce ani de zile a fost focusata in zonele periferice Bucurestiului.

Aceasta reorientare treptata a dezvoltatorilor catre alte tipuri de terenuri pentru rezidential va duce si la o crestere a ofertei pe segmentul mediu-plus, unul care a fost uitat de dezvoltatorii in ultimii ani. Mihnea Serbanescu, directorul general al DTZ, a explicat ca acest segment de cumparator nu fost adresat in ultimii ani si este o nevoie. De asemenea, Serbanescu a explicat ca ar trebui marit plafonul pentru care se aplica TVA de 5% pentru locuinte. O astfel de masura ar creste lichiditatea in piata si apetitul pentru constructii. Acest plafon 380.000 lei pentru 5% TVA incurajeaza dezvoltarea de proiecte la periferie, cu suprafete mici si o calitate mai slaba.”Trebuie sustinuta orice forma de sprijin fiscal. Aplicarea TVA de 5% la mai multe tipuri de locuinte poate aduce mai multi bani decat scaderea CAS”, a adaugat Serbanescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri