Finantarile pe un trend ascendent

Finantarile pe un trend ascendent

“Demn de subliniat este trendul ascendent al finantarilor acordate, atat ca numar cat si ca volum. Acest lucru in mod evident a fost factor esential in conturarea unui peisaj cu tentinte ascendente al pietei imobiliare din Romania”, a spus Andrei Botis, managing partner NAI Romania.

Piata rezidentiala, tendinte de redresare

Piata rezidentiala, tendinte de redresare

“Dupa mai bine de 5 ani de recesiune, perioada in care piata imobiliara s-a aflat intr-un declin constant, 2014 este primul an in care se poate vorbi despre o tendinta de redresare”, a spus Andrei Botis.

Redresarea se simte si la nivel de pret pentru unele tipuri de proprietati. “Pe segmentul rezidential aceasta tendinta de redresare se concretizeaza in 2014 in volumul crescut al tranzactiilor si evidentiat, pentru prima data dupa aceasta perioada de declin, de o usoara crestere a preturilor cerute de vanzatori pentru anumite tipuri de proprietati”, a completat Botis.

Pentru chiriile birourilor a fost ultimul an de ajustare

Pentru chiriile birourilor a fost ultimul an de ajustare

Cererea pentru spatiile moderne de birouri a continuat sa creasca si anul acesta . Rata de neocupare a inregistrat o scadere semnificativa si va continua sa se imbunatateasca si anul viitor. Analizand profilul tranzactiilor per total, destul de diversificat anul acesta, segmentul de birouri a ocupat un loc fruntas. In privinta nivelului chiriilor, anul acesta a fost ultimul an de ajustare, considera Botis.

“Livrarile se pastreaza constante din 2013 incoace cu 120.000 mp/an. Acelasi stoc este previzionat si pentru 2015, in timp ce 2016 va fi un an record, cladirile aflate in constructie constituind 250.000 mp iar cele anuntate pentru 2016 aducand inca 250.000 mp. Astfel in 2016 am putea ajunge chiar si la 500.000 mp livrati, un lucru firesc tind cont ca 2013 si 2014 au fost ani foarte buni in ceea ce priveste cererea totala 270-290.000 mp si aceasta a stimulat dezvoltatorii sa inceapa proiecte noi”, a spus Maria Florea, head of office agency la JLL.

Potrivit lui Florea, domeniul vedeta al anului 2014 a fost telecomul, cei 3 mari jucatori din piata consolidand activitatile in cladiri noi prin pre-inchirieri. Fata de 2012-2013 cand bancile au facut consolidarile.

Potrivit JLL, cele mai cautate zone de birouri, cu aproximativ 80% din cereri au fost Floreasca Barbu- Vacarescu, Centru si Centru – Vest. Datele companiei de consultanta JLL, arata ca rata de neocupare a scazut usor fata de anul trecut, insa se pastreaza in jurul valorii de 14%, valoare care teoretic nu pune inca presiune pe chiriasi, insa cladirile bune din oras au o rata de neocupare scazuta si spatiile de calitate disponibile pentru anul viitor nu vor fi foarte multe.

Volum mai mare de tranzactii cu terenuri

Volum mai mare de tranzactii cu terenuri

In ceea ce priveste terenurile se observa o crestere atat a volumului de tranzactii, cat si o diversificare a tipului. "Cateva categorii pot fi mentionate ca fiind in topul achizitiilor importante si anume dezvoltatorii imobiliari pe segmentul residential dar si companii interesate de achizitionarea de terenuri pentru dezvoltari industriale si nu in ultimul rand retailerii", a declarat Andrei Botis.

Investitiile, cea mai mare crestere din 2008

Investitiile, cea mai mare crestere din 2008

Segmentul investitional cunoaste anul acesta cea mai mare crestere din 2008. "Dat fiind indicatorii principali de performanta randamentul a inregistrat o usoara compresie. Chiar daca tendinta generala este aceea de raspandire la nivelul intregii tari, totusi Bucurestiul ramane piata cea mai atractiva pentru investitori", spune Botis.

Certificarile verzi, pe un trend ascendent

Certificarile verzi, pe un trend ascendent

Cladirile verzi isi mentin trendul ascendent in Romania si in acest an. Cladirile comerciale inca domina piata cladirilor verzi dat fiind numarul de constructii care detin certificari internationale.

“Partea de certificari “green” ale constructiilor in Romania se poate imparti in doua mari categorii: cladirile de office si restul de constructii, aici intrand investitiile industrial, logistice, rezidentiale. Pentru prima categorie, cea a cladirilor de birouri noi/existente putem spune ca anul 2014 confirma trendul crescator setat in anii anteriori. Marii jucatori din piata de office solicita ca noile proiecte sa obtina o astfel de certificare verde. Acelasi lucru il iau in calcul si pentru cladirile existente in portofoliu”, spune Cezar Florea, head of project&development services al JLL.

“Jucatorii mici, locali, din piata de office, se intampla sa neglijeze acest element in executia proiectelor lor dar putem spune ca trendul este descrescator, acestia acordand o atentie din ce in ce mai mare acestor certificari. Pentru cea de-a doua categorie de investitii, certificarile “green”sunt inca in faza de pionierat, foarte putine proiecte industriale/rezidentiale fiind certificate “green”. Aici inertia este foarte mare, in ciuda avantajelor evidente pe care o astfel de certificare le-ar aduce beneficiarului”, mai spune Florea.

Pentru a mentine pasul cu tendinta din piata de a construi verde, organizatii precum ROGBC promoveaza si dezvolta proiecte de informare si pentru piata rezidentiala. “Pentru a incuranja si mentine acest trend si pentru a continua sa aduca in atentia publicului beneficiile unei case eficiente amintim faptul ca anul acesta, pe langa alte evenimente importante, Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi din Romania (ROGBC)a prezentat solutii si a oferit consultanta gratuit in cadrul TNI la standul Green Home Pavilion”, subliniaza Andrei Botis, vicepresedintele ROGBC.

Romania devanseaza Polonia si Cehia pe zona de productie

Romania devanseaza Polonia si Cehia pe zona de productie

Pe segmentul industrial vedem o crestere in special pe zona de productie, in 2014 fiind o certitudine ca Romania incepe sa fie preferata in detrimentul Poloniei sau a Cehiei datorita costurilor reduse cu forta de munca, a personalului bine calificat si a nivelului de pregatire. Daca si consumul va confirma trendul ascendent inceput in acest an, cu siguranta si logistica va fi influentata pozitiv asistand la extinderi din partea logisticienilor si poate intrari pe piata de noi concurenti, a spus Cristina Pop, head of industrial agency in cadrul JLL.

Piata de property management creste o data cu majorarea livrarilor

Piata de property management creste o data cu majorarea livrarilor

Laura Niculescu, head of property management la JLL spune ca in 2014 s-a inregistrat o crestere a volumului serviciilor de administrare imobile, atat in ceea ce priveste serviciile externalizate, cat si a celor oferite direct de catre proprietari. Aceasta crestere este strans legata de finalizarea constructiilor: cladiri de birouri, centre comerciale si spatii industriale.

Tendinta pietei este de externalizare a serviciilor de administrare imobile de catre investitorii institutionali care doresc sa ofere chiriasilor un concept unitar eficient. "Calitatea si aspectul cladirii, aportul spatiilor comune in total spatiu inchiriabil, durata de viata si performanta echipamentelor, facilitatile interioare si exterioare, precum si calitatea si costul serviciilor de administrare influenteaza optiunile si gradul de satisfactie ale chiriasilor si contribuie la mentinerea si cresterea valorii activului. Cele mai mari costuri incluse in bugetul de administrare sunt cele legate de taxa pe proprietate, utilitati, mentenanta tehnica si administrare propriuzisa, iar aici se vede de cele mai multe ori diferenta dintre un consultant cu experienta si multiple proprietati in administrare si o echipa interna", spune Laura Niculescu.