Numarul proiectelor de birouri cu livrare programata in 2015 este unul relativ limitat, iar pentru chiriasi mari de pe piata care vor dori relocare optiunile vor fi de aseamenea limitate, asa ca ne putem astepta ca evolutia ascendenta a cererii sa conduca la numeroase tranzactii de pre-inchirieri, au spus pentru wall-street.ro oficialii The Advisers/Knight Frank.

Potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara, in 2015, stocul pietei de birouri va cunoaste o crestere de aproximativ 100.000 mp, fiind anuntata livrarea a 2 proiecte majore: AFI Park - fazele 4 si 5 si Green Court - faza 2.

“Faptul ca ele reprezinta faze noi de dezvoltare a unor proiecte existente demonstreaza increderea dezvoltatorilor in piata locala si in puterea ei de absorbtie a acestui stoc nou”, au adaugat oficialii The Advisers/Knight Frank.

In 2014, activitatea pietei imobiliare per total a fost vizibil mai intensa decat cea a anului precedent dovada si volumul de investitii care, in 2014, s-a ridicat la circa 800 mil. euro. “Aceasta cifra depaseste valoarea cumulata a ultimilor 2 ani si intrece cifra-record din 2010 - cel mai activ an din perioada de criza, cand investitiile insumau 543 mil. euro”, spun oficialii companiei imobiliare.

“Segmentul de industrial si logistica a cunoscut o evolutie semnificativa in 2014 si credem ca isi va mentine acest trend si in perioada urmatoare. Cererile pentru acest segment, in 2014, au crescut cu circa 30%, iar livrarile s-au triplat comparativ cu anul precedent: 99.200 mp au fost inchiriati in 2014, fata de 33.000 mp in 2013. Interesul pentru piata locala arata semne pozitive pentru 2015, 2 proiecte importante avand ca data de finalizare anul viitor: Helios Phoenix (25.000 mp) si un proiect in nordul capitalei (20.000 mp)”, au completat oficialii The Advisers.

Pe segmentul de industrial si logistica, anul 2014 a fost mult mai activ atat din punct de vedere al cerintelor de inchiriere cat si din punct de vedere investitional. Romania incepe sa fie din ce in ce mai atractiva datorita activitatii dezvoltatorilor regionali care pot oferi solutii pentru intreaga regiune CEE.

“Principalele provocari pe care le are Romania ar fi convingerea atat a companiilor existente cat si a celor new entry de a investi in extinderi sau deschideri de noi puncte de lucru. Stocul de spatii industriale si logistice a crescut cu aprox. 100.000 mp in 2014, insa acest volum nu reuseste sa acopere intreaga cerere existenta pe piata. Avand in vedere interesul crescut al companiilor de profil pe de o parte, precum si volumul aproape neschimbat de spatii pe de alta parte, activitatea pe piata de industrial si logistica poate fi limitata”, spun reprezentantii The Advisers.

Pentru segmentul de retail, provocarea in 2015 ar fi ca centrele comerciale mari sa isi continue procesul de reinventare. Se anunta o perioada a livrarilor mari pentru 2015-2016 in Bucuresti si astfel competitia va fi mai acerba, spun oficialii companiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri