Ministerul Finantelor propune alocarea unui plafon de garantii de stat pentru programul "Prima Casa" de 2,5 miliarde lei in acest an, concomitent cu realocarea diferentei ramase neutilizate de anul trecut, potrivit unui proiect de hotarare de guvern, scrie Mediafax.

"Pentru anul 2015 se aloca un plafon al garantiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, de 2.500 milioane lei", se arata in textul documentului.

Pana in toamna anului trecut, FNGCIMM a acordat aproximativ 126.200 de garantii, contracte incheiate in perioada 2009-2014, valoarea finantarilor sustinute fiind de circa 4,8 miliarde euro. In primele noua luni de anul trecut, numarul de garantii acordate in cadrul programului a fost de aproximativ 20.500, cu finantari accesate in valoare de 736 milioane euro. Ulterior, Guvernul a suplimentat cu 400,5 milioane de lei a plafonului disponibil pentru emiterea de garantii in cadrul programului, pana la 31 decembrie 2014.

Potrivit datelor disponibile pe pagina de web a FNGCIMM, prin intermediul caruia se acorda garantiile de stat, bancile participante la program sunt: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Millennium Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, EFG Bancpost, Piraeus Bank, Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credite Agricole, OTP Bank, Bank Leumi, RIB Bank, ING Bank si Marfin Bank.

Programul Prima Casa a fost introdus in anul 2009, iar din anul 2011 si pana anul trecut, garantiile pentru creditele destinate achizitiei sau constructiei de locuinte se acorda de catre finantatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat in cadrul etapelor anterioare, in limita plafonului reutilizat, rezultat in urma restrangerii garantiei statului, precum si a plafonului suplimentar acordat in anul 2012 si 2013. Valoarea maxima a unei garantii individuale se determina prin aplicarea unui procent de garantare de 50% din finantarea garantata.

Citeste si:
"Prima Casa" devine "O casa, o familie". Ce se schimba la program
Senatul a adoptat proiectul...

Creditele Prima Casa au o dobanda compusa din indicele ROBOR la trei luni plus o marja fixa de cel mult 2,5 puncte procentuale. Beneficiarii tebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a locuintei, care acopera diferenta dintre pretul de achizitie rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare si finantarea garantata (95%).

Sursa foto: Locuinte, Shutterstock.com


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
"Romanii s-ar intoarce in tara daca ar primi casa cu garantii de stat"