Cumpararea unei case intr-un ansamblu rezidential inainte chiar de demararea lucrarilor de constructie poate duce la platirea unui pret mai mic cu pina la 25% fata de suma finala
Conditiile de pe piata, cererea foarte mare de locuinte noi si moderne, precum si cresterea preturilor au creat optiunea cumpararii off-plan. Off-plan inseamna cumpararea unui imobil in faza de proiect atunci cind proprietarul poate vedea casa doar pe hirtie. Apelind la cumpararea unui astfel de imobil, proprietarul cu siguranta va plati cu pina la 25% mai putin decit un client care cumpara spre sau in momentul finalizarii cladirii.

Cumparatorul unui imobil nou beneficiaza de discounturi semnificative cu cit achizitionarea se face mai devreme. Vinzarea apartamentelor in complexurile rezidentiale noi se face pina la finalizarea constructiei, pretul crescind treptat de la lansarea proiectului si pina la darea in folosinta a acestuia. Discounturile oferite pot varia intre 10 si 25% din pretul practicat spre finalul proiectului, ne-a spus Ruxandra Cleciu, manager Neocasa.

Timpul costa

Cei care se incumeta la o astfel de achizitie vor beneficia de avantaje. Avantajele unei astfel de achizitii se refera atit la pret, care poate creste pe parcurs cu cite 5-10% pe an, ajungindu-se pina la o diferenta de pina la 30-40% pina la predare, cit si la calitatea spatiului prin posibilitatea de a personaliza designul apartamentului prin alegerea finisajelor, ne-a spus Andreea Hamza, consultant Colliers.

Probabil ca se ajunge la acest discount la proiectele cu un timp mai mare de construire. Unii dezvoltatori aleg sa isi promoveze proiectele ca avind un pret mic pe metru patrat, fara a mentiona tipul de suprafata careia i se administreaza. Campania de marketing poate da astfel rezultate bune, insa cumparatorii neavizati vor descoperi ca apartamentul dorit fie costa mai mult decit au calculat initial, fie ca suprafata trecuta in contract nu este cea considerata locuibila. Intrucit un numar mare de proiecte rezidentiale vor fi lansate in urmatoarea perioada, toate scotind la vinzare unitati care in prezent nu exista decit pe hirtie, consultantii Colliers International dau citeva sfaturi pentru viitorii proprietari care apeleaza la cumpararea off-plan.

Sfaturi de la profesionisti

Din punct de vedere juridic, cumparatorul are dreptul sa ceara informatii cu privire la situatia legala a terenului si modul in care acesta va reveni cumparatorilor, precum si cu privire la autorizatia de constructie, in functie de existenta careia este recomandabila sau nu semnarea unui antecontract de vinzare-cumparare sau doar a unuia de rezervare.

Etapele contractarii unui apartament aflat in proiect-constructie incep prin semnarea contractului de rezervare, apoi a antecontractului de vinzare-cumparare insotit de anexele sale conform Legii locuintei, aici intrind regulamentul de coproprietate si contractul de management imobiliar. Contractarea este finalizata o data cu semnarea contractului de vinzare-cumparare, care trebuie sa aiba un pret fix si nemodificabil. Cele doua anexe mentionate anterior garanteaza un anume nivel al calitatii vietii si presupun costuri suplimentare, care, prin urmare, trebuie cunoscute inainte de contractare.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5353&art=150&cHash=cd6d23325f

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri