Daca pana in urma cu un an, un an si jumatate majoritatea proiectelor erau realizate de dezvoltatori romani, acum lucrurile s-au schimbat, anunta specialistii DTZ Echinox. Pentru proiectele situate in zonele rezidentiale - in general proiecte de dimensiuni mici, cladiri care insumeaza intre 10-50 apartamente, majoritatea dezvoltatorilor sunt romani.

Pentru proiectele de dimensiuni mari- cladiri cu sute de apartamente - situate mare parte din ele in zonele centrale si semicentrale ale Bucurestiului, dezvoltatorii sunt in mare parte straini. Aceasta situatie se prezinta astfel pentru ca dezvoltatorii romani au de cele mai multe ori bugete limitate pentru a investi si prefera sa construiasca  imobile cu locatiii foarte bune, dar de dimensiuni reduse.

"Investitorii straini au posibilitatea sa investeasca bugete foarte mari pentru achizitionarea de terenuri, pe care ulterior dezvolta complexe rezidentiale impresionante ca si dimensiuni. Dezvoltatorii straini au venit cu un nou concept pe piata imobiliara: dezvoltari imobiliare care reprezinta alternativa la apartamentele comuniste," declara Mihaela Pana, Head of the Residential Department in cadrul DTZ Echinox

Aceste dezvoltari ofera facilitati deosebite fata de blocurile vechi: locuri de parcare subterane, securitate, de cele mai multe ori locuri de joaca pentru copii, sala de sport si sauna, magazine etc.

Timpul necesar pentru pregatirea unui proiect rezidential variaza functie de dimensiunile lui, de investigatiile cu privire la teren etc; astfel pentru un proiect de dimensiuni mici (un imobil cu subsol, parter si 3-5 etaje) este necesar intre 6 luni si un an, pentru un proiect ce se dezvolta pe mii de metri de teren este nevoie de 1-2 ani.
 
In urmatorii 3 ani, pe piata rezidentiala vom asista la aparitia de proiecte mari; blocuri cu peste 15-20 de etaje vor aparea in aproate toate zonele semicentrale ale Bucurestiului, dar alaturi de investitorii straini care au inteles repede oportunitatile oferite de piata imobiliara pe acest segment, isi fac loc si dezvoltatorii locali.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »