Randamentul investitiilor in spatiile de birouri de clasa A din Bucuresti s-a redus in primul semestru al anului pana la 7,8% comparativ cu nivelul de 8-8,5% inregistrat anul trecut. Compania imobiliara CB Richard Ellis (CBRE) a apreciat ca randamentul investitiilor in spatiile de birouri de lux din Bucuresti a scazut si in cursul anului trecut cu 3,5%, pana la 8,5%. Astfel, se continua evolutia descendenta din ultimii doi ani, potrivit CBRE.

Randamentul investitiilor imobiliare este reprezentat de raportul procentual dintre venitul anual generat de spatiu (prin vanzare sau inchiriere) si valoarea fondurilor alocate pentru constructie si amenajare sau pretul la care a fost achizitionat imobilul.

Cu toate ca pentru acest an CBRE a previzionat o reducere a randamentului investitiilor pe sectorul birouri clasa A din Capitala pana la 7,5%, Bucurestiul ramane in topul capitalelor europene din punct de vedere al randamentului inregistrat in acest domeniu.

Potrivit datelor CBRE, cel mai mare randament este generat de investitiile din Moscova si Istanbul cu 10% si Sofia cu 10,25%. Scaderea randamentului pe sectorul birouri de lux a fost inregistrat in Viena (4,8%), Copenhaga (5%), Paris (4,25%) si Berlin (5,10%). In Varsovia, randamentul este de 6%, in Bratislava si Budapesta de 6,25%, iar in Praga de 5,75%.

In Sofia, cele mai mici chirii

Rata de neocupare a spatiilor de birouri clasa A in Bucuresti a crescut la 6,8% de la 6,1% in primele sase luni ale anului, au apreciat analistii CBRE. Acestia pun scaderea usoara inregistrata de nivelul chiriilor spatiilor de birouri pe fondul cresterii neocuparii.

Chiriile spatiilor de birouri s-au redus de la 19 euro pe metru patrat pe luna, la 18 euro pe metru patrat pe luna, se arata in datele CBRE. In primele sase luni au fost tranzactionate spatii insumand doar 36.000 de metri patrati de birouri.

In comparatie cu alte capitale din Europa Centrala si de Est, chiriile din Bucuresti sunt mai reduse. In Budapesta si Varsovia nivelul acestora atinge 20 de euro pe metru patrat pe luna, in timp ce in Praga media pretului unui metru patrat este de 18,5 euro.

Chirii sub nivelul inregistrat in Bucuresti sunt doar in Sofia, unde media este de aproximativ 12 euro pe metru patrat pe luna. Compania CB Richard Ellis a intrat pe piata romaneasca in septembrie 2001 si are doua divizii principale, de consultanta si de intermediere.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Favi Stelian: In Bucuresti se observa tot mai mult o scadere a calitatii vietii