In perioada aprilie-iulie 2006, preturile caselor din Marea Britanie au inregistrat cea mai mare crestere de dupa 2004, fiind inregistrate cresteri in toate regiunile tarii, se arata in studiul RICS.

Potrivit RICS (The Royal Institution of Chartered Surveyors sau Institutul Regal al Evaluatorilor Autorizati), in trimestrul al doilea al acestui an preturile caselor au crescut de la 28 puncte procentuale la 31 puncte procentuale, cea mai mare valoare inregistrata in perioada care a trecut dupa luna mai 2004 cand preturile caselor au crescut cu 41 puncte procentuale. In plus, RICS a informat ca si previziunile pe termen scurt referitoare la preturile caselor sunt la un nivel ridicat, in ciuda deciziei de majorare a dobanzilor luata de Banca Angliei (BoE).

"Majorarea ratei dobanzilor va avea un impact minim asupra pietei imobiliare avand in vedere ca perspectivele economice optimiste si imbunatatirea situatiei pe piata muncii vor contribui la mentinerea optimismului consumatorilor. Viitoarele majorari de dobanzi asteptate pentru sfarsitul acestui an ar urma sa reduca activitatea in sectorul imobiliar la inceputul lui 2007", a apreciat purtatorul de cuvant al RICS, Jeremy Leaf.

Regiunea Londrei si Sud-Estul Angliei au avut o contributie semnificativa la cresterea preturilor caselor in luna iulie. In plus, cererile venite de la cei care isi cumpara in premiera o locuinta au fost mai mari in iulie comparativ cu luna precedenta, situatie care continua de 14 luni neintrerupt. Cu toate acestea, datele sugereaza ca pretul ridicat al caselor, in special in Londra si Sud-Estul Angliei, constituie o adevarata bariera care impiedica intrarea pe piata imobiliara a celor care isi cumpara in premiera o locuinta.