Raportat la nivelul marii, exista doua tipuri de afaceri: cele care se dezvolta vertical si cele care intra in subteran. Daca primele se dezvolta, de obicei, in marile metropole, cea de-a doua categorie a consacrat termenul de "subtropola". Asa poate fi descrisa povestea SubTropolis, un complex masiv de birouri care se "ascunde" sub orasul american Kansas.

Peste 1.000 de oameni lucreaza in parcul industrial numit SubTropolis, gazduit intr-o mina care are marimea a 140 de stadioane de fotbal. Oamenii de afaceri din real estate au dezvoltat o adevarata retea subterana in acest spatiu industrial, format prin depuneri de piatra langa raul Missouri. Circa 10% din industria imobiliara din Kansas City s-a mutat in subteran, spune proprietarul companiei care detine SubTropolis, Hunt Midwest, citat de Bloomberg.

Parcul industrial este deschis practic intr-o mina excavata sub orasul Kansas si a devenit complex de afaceri in 1964. Chiriasii sunt atrasi de costurile energetice scazute si spatiile ieftine. In plus, acolo pot patrunde camioane mari, iar oamenii nu mai au nevoie de lifturi pentru a transporta produse sau marfuri.

Peretii sunt sapati, practic, in depozite pietroase vechi de 270 de milioane de ani si ajuta la pastrarea unui nivel scazut al umanitatii si o temperatura constanta de 68 de grade, de aceea nu este nevoie de caldura sau aer conditionat. Specialistii de la Hunt Midwest, compania care detine intregul parc, spune ca depunerile de piatra in care sunt sapati peretii sunt de sase ori mai rezistente decat betonul. Cei care au inchiriat spatii industriale in SubTropolis spun ca economisesc 70% din costurile de energie.

Chiriile sunt in jur de 2,25 de dolari pe metru patrat, jumatate din preturile de la "suprafata". In parcul industrial de sub Kansas sunt 52 de afaceri care au, in total, circa 1,000 de angajati si ocupa spatii de 6 milioane de metri patrati. Printre companiile care au dezvoltat afaceri in SubTropolis se numara Paris Brothers, o firma de impachetari de mancare cu 200 de anagajati, LightEdge Solution, o companie de cloud computing care tine acolo o arhiva ce contine filmele originale Pe Aripile Vantului si Vrajitorul din Oz. Acestora li se adauga si Serviciul Postal al Statelor Unite, care pastreaza intre peretii masivi ai SubTropolis sute de milioane de timbre postale, depozitate intr-un hub special de distributie.

Afacerile dezvoltate pana acum in subteran nu au epuizat insa spatiul vast din mina de sub orasul american. Spatiul ramas inca disponibil este de 8 milioane de metri patrati, de 10 ori mai mult decat spatiul din cea mai inalta cladire din Kansas.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri