Dezvoltatorii anunta proiecte de birouri noi intr-un ritm alert, majoritatea speculativ, dar cererea din Bucuresti va fi cel mai probabil constanta si in urmatorii ani, astfel ca anul viitor rata de neocupare a stocului va urca din nou, dupa o scadere usoara in acest an, cred reprezentantii JLL.

"In ultimii 2 ani, cererea noua de spatii de birouri a fost relativ stabila, de circa 300.000 de metri patrati, ceea ce a dus la o scadere a ratei de neocupare pe fondul unor livrari mai reduse. Anul viitor insa sunt programate pentru livrare proiecte care totalizeaza circa 300.000 de metri patrati, dar in pipeline (in faza de intentie, n.r.) sunt proiecte de aproximativ 500.000 de metri patrati. Acest stoc nou care urmeaza sa fie livrat pe piata este un semnal de alarma deoarece cererea noua reprezinta doar jumatate din totalul tranzactiilor dintr-un an, restul sunt relocari sau renegocieri", a declarat, citat de Mediafax, Marius Scuta, seful biroului din Bucuresti al JLL.

El a explicat ca doar 140.000 de metri patrati din totalul tranzactiilor din 2014 au reprezentat extinderi de spatii si intrari noi pe piata, adica cererea noua, iar in acest an estimeaza un nivel de 150.000 de metri patrati.

"Daca toate proiectele anuntate se livreaza, in 2016 ne asteptam la o crestere a ratei de neocupare a stocului de birouri din Bucuresti, dupa o scadere in acest an. Rata de neocupare s-ar putea reintoarce la nivelul din urma cu cativa ani (de peste 17%, n.r.), iar presiunea pe chirie se va accentua in anumite zone. Multe din cladirile anuntate au caracter speculativ, ceea ce ar putea duce la o astfel de situatie", a adaugat Scuta.

Sursa foto: Radu Bercan / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri