Chiar daca piata imobiliara din Romania nu este inca stabila, investitorii si dezvoltatorii se inghesuie sa prinda un loc. Motivul este profitul mare realizat intr-un timp scurt.

Piata investitiilor imobiliare se imparte in patru mari sectoare. In ordinea interesului manifestat de fondurile de investitie acestea sint: piata spatiilor de birouri, de retail, destinate domeniului industrial si cea rezidentiala. Toate acestea se caracterizeaza printr-o crestere semnificativa in anul 2005 si prin prognoze optimiste pentru anul acesta.

Clasa B domina

In 2005 volumul capitalului de pe piata spatiilor de birouri a crescut, in timp ce rata de recuperare a investitiei a scazut pina la nivelul de aproximativ 8%. Acest efect a fost generat de oferta mica si de cererea in continua crestere. Astfel, Romania a devenit o destinatie preferata de investitorii straini. Anul 2005 a fost anul in care cei mai multi investitori si dezvoltatori au incercat sa intre pe aceasta piata.

Antecontractarea, inchirierea sau cumpararea inainte de finalizare a inceput sa fie o practica din ce in ce mai des intilnita pe piata spatiilor de birouri. Atentia investitorilor a fost egal distribuita in ceea ce priveste locatia, astfel, pentru prima data provincia s-a situat pe picior de egalitate cu Bucurestiul, in privinta volumului investitiilor. In ceea ce priveste calitatea cladirilor de birouri, cele de clasa B conduc detasat la numarul de tranzactionari. In 2006 numarul cladirilor de clasa A care vor fi livrate va fi mai mic decit cel din 2005, pe cind in zone precum Pipera sau linga Politehnica se vor livra cladiri de clasa B. Acestea din urma au cunoscut o dezvoltare rapida, iar specialistii Colliers spun ca ele vor urma in continuare un trend ascendent.

Pentru anul 2006 se asteapta o orientare a investitorilor spre diferite forme de birouri si de locatii. Astfel, cladirile de clasa B se vor construi la cerere sau prin reamenajarea fostelor cladiri de birouri, iar provincia isi va pastra interesul.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5356&art=165&cHash=1b88623e4d

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Citește și
Proprietarii de mall-uri solicită reluarea activității: avem pierderi URIAȘE
Setari Cookie-uri