Suprafata de birouri care este asteptata in piata in 2015-2016 se ridica la 100.000-120.000 mp, piata inchirierilor din 2013-2014 oerind incredere dezvoltatorilor. Totusi, avand in vedere structura tranzactiilor si suprafetele generoase in constructie este de asteptat ca gradul de neocupare din piata sa creasca daca numarul de companii nou venite si extinderi nu va creste, spun consultantii NAI Romania, in cel mai recent raport de piara.

Avand in vedere solicitarile chiriasilor din perioada 2013-2014, dezvoltatorii au initiat lucrari de constructie pentru cladiri de birouri clasa A, care sa beneficieze de localizare adecvata, inclusiv proximitatea retelelor importante de transport in comun, si caracteristici la standarde internationale. Aceste proiecte sunt localizate cu precadere in zonele de nord si vest ale Bucurestiului, cu precadere in zona Pipera, se mentioneaza in raportul NAI Romania.

Persistenta pre-inchirierilor ofera premise pentru dezvoltarea ulterioara a acestui segment in anii urmatori

Consultantii companiei imobiliare noteaza ca tranzactiile de preinchiriere vor fi prezente si in 2015, avand in vedere ca proiecte cu suprafete generoase sunt in stadiul de constructie, iar chiriasii cauta solutii care sa indeplineasca solicitarile tehnice si sa genereze costuri de ocupare mai mici. "Dezvoltatorii au fost incurajati de succesul fazelor incipiente si continua dezvoltarea proiectelor care inregistreaza tranzactii de preinchiriere. In perioada 2015-2016, se asteapta finalizarea unei suprafete de 100.000-120.000 mp, incluzand proiecte precum AFI BP 4 si 5, Green Court 2. Finalizarea unor noi cladiri si eliberarea cladirilor ocupate de chiriasi care si-au relocat activitatea vor genera o tendinta de crestere a ratei de neocupare. Mentinerea sau scadere ratei de neocupare ar fi probabila doar daca numarul companii nou venite pe piata locala va creste vizibil, dublat fiind de o tendinta de extindere a chiriasilor, care nu s-au relocat in anii anteriori", se mai precizeaza in raportul companiei de consultanta imobiliara.

In 2014, dezvoltarea imobiliara pe segmentul spatiilor de birouri a cunoscut o evolutie comparativa cu cea inregistrata in 2013, fiind finalizata o suprafata de birouri de aproximativ 100.000 mp. Dintre proiectele finalizate in 2014, amintim AFI BP 2 si 3 (24.300 mp), Green Court Bucharest (19.500 mp), Ethos House (7.750 mp), Hermes Business Campus (18.000 mp), Green Gate (31.000 mp). In general, dezvoltarile finalizate in 2014 sunt adecvate pentru chiriasi care doresc sa ocupe spatii mari, dovada fiind tranzactiile, inclusiv de preinchiriere, incheiate in aceste cladiri.

Tranzactiile cu spatii de birouri, concentrate in zona de nord

Tranzactiile de relocare sunt dominante in piata, chiriasii incercand sa isi imbunatateasca situatia locativa atat din punct de vedere al calitatii si costurilor de ocupare. "Totusi, structura tranzactiilor de inchiriere nu mai este aproape in exclusivitate dominata de relocari, ponderea celorlalte tipuri de inchirieri (cereri noi, extinderi de spatii) devenind mai mare comparativ cu anii anteriori. Continuarea cresterii economice la nivelul prognozat creeaza premisele cresterii numarului de companii nou intrate pe piata, existand interes din partea unor companii in acest sens. In 2014, majoritatea chiriasilor a optat pentru mentinerea sau extinderea suprafetelor ocupate, contrastand puternic cu anul anterior in care suprafetele ocupate de chiriasi au inregistrat diminuari evidente. Persistenta pre-inchirierilor ofera premise pentru dezvoltarea ulterioara a acestui segment in anii urmatori, mai ales ca ponderea acestora a crescut comparativ cu 2013. In acelasi sens, poate fi interpretata si scaderea numarului de renegocieri si reinnoiri de contracte in 2014. Totusi, acest tip de tranzactii raman in continuare o solutie viabila pentru chiriasii mari", spun consultantii NAI Romania.

Raspandirea geografica a tranzactiilor indica o concentrare clara a acestora in zona nordica, urmata de cea vestica si zona centrala. Desi prima optiune a clientilor ramane zona centrala, exceptie facand chiriasii mari, acestia trebuie sa isi reconsidere solicitarile de inchiriere catre alte zone din cauza lipsei proprietatilor care sa raspunda criteriilor impuse.

Chiriile medii au ramas stabile pe parcursul anului 2014, fluctuand in intervalul 16-18 euro/mp/luna pentru proprietatile clasa A din zona centrala, in timp ce proprietatile din zonele secundare sau periferice care sunt cautate de chiriasi au chirii care variaza intre 12-15 euro/mp/luna. In cazul zonelor periferice cu disponibilitate mai mare a spatiilor de birouri, chiriile sunt mai reduse, fluctuand in general intre 9-12 euro/mp/luna.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri