In urma cu cateva zile, la PB Panel Construct s-a produs primul lot de blocuri din polistiren expandat, materia prima pentru construirea viitoarelor locuinte de catre firma din Calan.

„Pentru a construi ieftin, trebuie sa fim producatori directi ai materialelor din care ridicam casele. Acest sistem functioneaza de peste 25 de ani in Italia, Spania si Portugalia, iar de 2-3 ani a fost implementat si in Irlanda”, a declarat Erwin Fleischer, administratorul societatii, citat de NewsIn.

Primul obiectiv major al firmei este construirea unui cartier de locuinte in Simeria, unde a si fost cumparat un teren de sase hectare. Vor fi ridicate 92 de cladiri, intre care cateva spatii comerciale si o gradinita. Casele vor avea terenuri aferente, cuprinse intre 470 si 700 metri patrati si vor fi de trei tipuri, cu parter si un nivel si cu suprafete locuibile de la 125 la 230 de metri patrati. O astfel de locuinta, cu toate utilitatile (apa, curent electric, gaz metan, sistem de canalizare), predata la cheie, va costa in jur de 55.000 de euro.

Pentru ca sistemul caselor din panouri din polistiren expandat se foloseste in tari cu activitate seismica ridicata, principalul avantaj al acestor constructii este rezistenta in cazul miscarilor tectonice. „O astfel de constructie rezista la un cutremur de 6,8 grade pe scara Richter, are o izolare termica deosebita, un timp redus de ridicare de circa doua luni si un pret cu 60% mai mic fata de constructiile clasice predate , cu toate utilitatile la pozitie”, afirma Erwin Fleischer.Cu o suprafata locuibila de 120 de metri patrati, dotata cu centrala termica si geamuri termopan, o casa costa in jur de 22.000 de euro.