Daca pina in urma cu un an si jumatate majoritatea proiectelor imobiliare erau realizate de dezvoltatori romani, acum lucrurile s-au schimbat. Identificarea unei cereri tot mai mari pe segmentul apartamentelor de bloc a facut ca dezvoltatorii straini sa priveasca mult mai insistent spre piata romaneasca.

Astfel, analistii considera ca in prezent se poate observa o diferentiere clara intre dezvoltatorii autohtoni si cei veniti din alte tari. Pentru proiectele situate in zonele rezidentiale, in general proiecte mai mici, cu cladiri care insumeaza intre 10 si 50 de apartamente, majoritatea dezvoltatorilor sint romani. Pentru proiectele de dimensiuni mari, cladiri cu sute de apartamente, cele mai multe amplasate in zonele centrale si semicentrale ale Bucurestiului, dezvoltatorii sint in mare parte straini.

Problema de fonduri

Un prim factor care a dus la aceasta situatie este dimensiunea investitiei. „Aceasta situatie se prezinta astfel pentru ca dezvoltatorii romani au de cele mai multe ori bugete limitate pentru a investi si prefera sa construiasca imobile cu locatii foarte bune, dar de dimensiuni reduse. Investitorii straini au posibilitatea sa investeasca bugete foarte mari pentru achizitionarea de terenuri, pe care ulterior dezvolta complexuri rezidentiale impresionante ca si dimensiuni. Dezvoltatorii straini au venit cu un nou concept pe piata imobiliara: dezvoltari imobiliare care reprezinta alternativa la apartamentele comuniste“, spune Mihaela Pana, Head of Residential Department al DTZ Echinox.

Aceste dezvoltari ofera facilitati deosebite fata de blocurile vechi: locuri de parcare subterane, securitate, de cele mai multe ori locuri de joaca pentru copii, sala de sport si sauna, magazine etc. „Companiile care fac dezvoltare imobiliara sint in majoritatea lor straine, cu experienta in domeniu. Cele romanesti sint foarte putine. Sint holdinguri care fac si dezvoltare, si constructie“, spune Ionut Bordei, partener in cadrul Eurisko.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=6683&art=16794&cHash=f509c0983d