Uluitor de scumpe. Asa sint terenurile si casele din nordul capitalei si din localitatile ce o strajuiesc. Oricite eforturi ai depune, cu greu reusesti sa gasesti, in statele din Europa Centrala si de Est, preturi comparabile. In Polonia, Cehia, Ungaria ori Slovacia, niveluri de peste 2.000 2.500 euro/mp construit sint valabile doar pentru cladiri care inseamna parte din istorie. La noi, cartiere precum Primaverii, Herastrau ori Dorobanti defileaza senin cu vile si apartamente care, de multe ori, nu au nimic iesit din comun, dar asta nu le impiedica sa se vinda pe bani grei. De fapt, cel care pretuieste mult mai mult decit proprietatea in sine este blazonul.

In aprilie 1999, un apartament cu patru camere, situat in Centrul Civic, nu se putea cumpara cu mai putin de 770 milioane lei vechi. Raportat la cursul euro de la momentul respectiv, locuinta cu pricina costa aproximativ 48.500 de euro. Astazi, un apartament similar costa intre 225.000 295.000 de euro, in conditiile in care un apartament cu doua camere costa 130.000 de euro, iar unul cu trei camere se vinde, in zona respectiva, cu 150.000 240.000 de euro.

TERENURI MAI SCUMPE DE 500 DE ORI

Tot in 1999, potrivit datelor existente la serviciul Cadastru din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, media pretului unui hectar de teren intravilan era de 2.600 de euro. Altfel spus, metrul patrat de teren construibil costa, in 1999, 4.200 de lei vechi. Diferente erau si atunci si sint si acum. La 7 ani distanta, in zona Pipera Tunari, un hectar de teren construibil se vinde cu 280 euro/mp, in zona 2 Cocosi din Bucuresti, pretul fiind ceva mai mic: 200 euro/mp. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, anul trecut, media pretului unui hectar de teren agricol intravilan a fost, in Bucuresti, de 21 miliarde de lei vechi, in vreme ce in judetul Mehedinti, pretul era de numai 20 milioane de lei vechi. Adica de 1.000 de ori mai putin si de 500 de ori mai mult decit in 1999.

APROAPE 3.000 EURO/MP CONSTRUIT DE BLAZON

Intrebarea care intervine firesc este daca fiecare petec de pamint bucurestean este intr-atit de nepretuit si de neasemuit incit sa valoreze atit de mult? Nici potentialii clienti, la fel ca si consultantii imobiliari, fie ei romani sau straini, nu gasesc explicatii logice care sa justifice aceasta paranoia imobiliara. In statisticile oficiale, locatii precum Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff, Victoriei si Cotroceni figureaza la capitolul zone rezidentiale clasice, de prestigiu. De fapt, despre asta este vorba. Pretul de 2.500 2.700 euro/mp construit nu are prea multe de-a face cu proprietatea imobiliara, ci cu eticheta cistigata in momentul in care te poti lauda ca stai in cartierul cu ministri, cum i se spune zonei Primaverii.

Pretul ridicat si zona exclusivista selecteaza riguros clientii. Ambasadele si companiile multinationale sint principalii clienti pentru vilele de citeva milioane de euro. In aceste locatii, casele dateaza, de regula, din anii 30, iar in mare parte acestea au fost renovate si imbunatatite. Foarte putine vile noi isi fac aparitia in aceste zone, din cauza ofertei de terenuri foarte reduse, spune Luiza Munteanu, research-coordinator in cadrul Eurisko.

ZONE NOI PE HARTA REZIDENTIALA

Piata nu i-a uitat insa nici pe cei ce isi doreau o astfel de eticheta. Baneasa, Pipera, Otopeni, Corbeanca, Balotesti si Snagov au devenit rapid gazdele unui lux nou, deloc sofisticat, uneori chiar de prost gust, dar la preturi aproape la fel de mari. Startul a fost dat in urma cu 10 ani. Ceea ce astazi bucurestenii numesc cartierul cu vile sau zona rezidentiala erau, in 1996, intinderi de maracini si gunoaie, unde metrul patrat de pamint nici nu visa sa pretuiasca mai mult de 5 dolari. Febra imobiliara i-a cuprins insa repede pe bucuresteni, imediat ce unul doi curajosi si-au incercat norocul sapind primele fundatii. Asa se face ca in 2001, in Snagov, terenurile deja ajunsesera sa coste 40 dolari/mp, pentru ca astazi sa depasesca in unele zone (precum incinta Astoria), pragul de 250 euro/mp.

PIPERA, LA UN PRET DE 40 DE ORI MAI MARE

Insa cazul Pipera Tunari este si mai elocvent: in 10 ani, Pipera s-a scumpit de 40 de ori, ajungind de la 5 dolari/mp la 150 200 euro/mp. Iar pretul actual nu pare sa sperie pe nimeni, din moment ce 80% din totalul noilor constructii rezidentiale din Bucuresti se concentreaza in aceasta zona.

In locatiile nou aparute pe harta rezidentiala a Bucurestiului, vilele au, de regula, suprafete construite cuprinse intre 100 si 500 mp. Astfel, in Padurea Tunari, o vila modesta P+M, cu o suprafata construita de 300 mp si un teren de 700 mp, se vinde fara probleme cu 500.000 de euro. Pe linga locuinta (compusa din living, bucatarie mobilata, 3 bai, 3 dormitoare, un birou si un dressing), pretul include si o piscina.

Cit costa casele din cartierele de lux ale capitalei

>> Vila P + 1 in cartierul Primaverii. Are 6 camere, regimul de inaltime fiind P + 1. Suprafata terenului este de 338 mp. Pret: 1.500.000 euro

>> Vila D + P + 1 + M, situata in cartierul Primaverii. Suprafata terenului este de 358 mp, suprafata utila construita fiind de 550 mp. Pret: 1.350.000 euro.

>> Vila situata in zona Primaverii, cu structura S+P+1. Suprafata totala este de 340 mp, amprenta la sol fiind de 108 mp. Parterul si etajul dispun fiecare in parte de o suprafata utila de 88 mp, totalizind, impreuna, patru camere si doua bai. Pret: 1.200.000 euro.

>> Vila cu suprafata utila de 865 mp, situata in cartierul Primaverii. Deschiderea este de 40 mp. Casa dispune de o terasa de 240 mp, 28 camere, 8 bai si 2 balcoane. Locuinta are un etaj si este neamenajata si nelocuita de 3,5 ani. Pret: 4,8 milioane euro.

>> Vila in cartierul Herastrau, ce dispune de o suprafata utila de 190 mp. Terenul masoara 435 mp, deschiderea fiind de 15 m. Locuinta are patru camere, doua bai, o bucatarie si un balcon. Pret: 1,8 milioane euro.

>> Vila - stil, in cartierul Aviatorilor, cu structura D+P+1+M. Suprafata utila este de 700 mp. Dispune de 20 de camere, 8 bai, o bucatarie si doua balcoane. Terenul aferent masoara 406 mp, deschiderea fiind de 14 m. Pret: 1,7 milioane euro.

>> Apartament in vila situata in cartierul Dorobanti. Locuinta este compusa din living 58 mp, 3 dormitoare a cite 21 mp, 16 mp, respectiv 13mp, doua terase (de 13 mp, respective 9 mp). Astfel, suprafata utila este de 185 mp. Finisajele sint de exceptie. Pret: 475.000 euro. (Sursa: www.imobiliare.ro)

Profilul investitorilor din localitatile de linga Bucuresti

>> 40% sint persoane private care au cumparat loturi mici, cu suprafete cuprinse intre 500 - 2.000 mp
>> 30% sint dezvoltatori de ansambluri rezidentiale de vile care au achizitionat loturi de minimum 5.000 mp
>> 20% sint mici investitori care au cumparat suprafete mari de teren, le-au parcelat, le-au adus imbunatatiri si apoi le-au revindut
>> 10% sint speculanti care au cumparat parcele, nu le-au adus imbunatatiri, astepind sa creasca preturile in zona pentru a revinde loturile respective.
(Sursa: Eurisko)

Vecinii nostri nu sufera de lacomie

>> Indiscutabil, preturile la care au ajuns locuintele romanesti sint adevarate recorduri pentru o tara destul de saraca daca o comparam cu vecinele ei. Si atunci, cum se face ca vilele din ansambluri rezidentiale construite la periferia capitalelor vecine sint cu mult mai ieftine decit cele de la noi?

Polonia. Spre exemplu, in Polonia, la 15 minute de mers cu masina din Varsovia, se construieste un cartier rezidential format din vile comparabile ca dimensiune cu cele ridicate de developerii nostri. Cartierul polonez va fi gata pina la finalul acestui an si cuprinde 200 de vile ce ocupa 30 de hectare de teren, strajuite de lac. Toate casele au un living, o bucatarie, cite patru dormitoare si un birou la etaj. Fiecare casa dispune de garaj si o gradina a carei suprafata poate fi cuprinsa intre 150 600 mp. In functie de aceasta, preturile de vinzare sint de 150.000 180.000 de euro, nivelurile fiind negociabile. Ansamblul este prevazut cu salon de cosmetica, sala de fitness, magazine si farmacii, si este situat in orasul Mazowieckie, aflat in apropierea celui mai important club de golf din intreaga Polonie.

Ungaria. In regiunea Alsoors, din Ungaria, o casa cocheta precum cea din imagine poate fi cumparata cu 128.000 de euro, pretul incluzind si costul terenului care masoara 740 mp. Locuinta este compusa din living, bucatarie americana, trei dormitoare, baie si doua grupuri sanitare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri