"Interesul investitorilor se orienteaza catre estul Europei, datorita faptului ca randamentul investitiilor pe pietele imobiliare din statele Europei Centrale se apropie la cel al tarilor din vestul continentului, Romania urmand sa beneficieze de un mai mare interes din partea investitorilor, dar aceasta tendinta va duce la scaderea randamentelor investitiilor pe piata imobiliara din Bucuresti," apreciaza specialistii companiei imobiliare DTZ Echinox..

Daca in 2005 randamentul investitiilor in spatii de birouri, in Bucuresti, era de 7,9 %, acesta a ajuns la circa 7,3-7,7 in 2006, urmand ca, pana la sfarsitul lui 2007, sa ajunga la aproximativ 6,8-7,2 %.

Lipsa spatiilor disponibile, inregistrata in acest an, impreuna cu cresterea cererii de spatii de birouri va avea, cel mai probabil, ca efect cresterea chiriilor, sustin acestia.

In 2005, metrul patrat de spatiu de birou se putea inchiria pentru aproximativ 18 euro pe luna, pentru ca in acest an valoarea medie a chiriei lunare sa ajunga la 19 euro, urmand sa se mentina constanta in 2007.

Valoarea medie a proprietatilor imobiliare cu destinatia de birou ajunsese, in Bucuresti, in 2005, la 2,734 de euro pe metru patrat, inregistrand in acest an o crestere de 11,2 %, pentru ca anul viitor sa atinga nivelul de 3,257 de euro pe metru patrat, considera specialistii DTZ Echinox.

Totusi, pe termen mediu, chirile vor scadea: "Se asteapta o scadere a nivelului chiriilor, avand in vedere ca in prezent acestea au un nivel prea ridicat, precum si datorita aparitiei unor spatii noi pe piata", apreciaza raportul DTZ.

DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala a companiei internationale imobiliare DTZ. Grupul DTZ este listat la bursa din Londra din 1987 si are o retea de peste 3.400 de consultanti in 96 de orase in 26 de tari.