Ioannis Papalekas: Marii investitori vor incepe sa revina in piata din 2016

Ioannis Papalekas: Marii investitori vor incepe sa revina in piata din 2016

Pe piata de birouri din Bucuresti pot aparea din nou probleme in 2-3 ani, in conditiile in care sunt tot mai multe dezvoltari, iar cresterea cererii nu va tine pasul cu dinamica livrarilor, spune omul de afaceri Ioannis Papalekas. Omul de afaceri Ioannis Papalekas spune ca va ajunge sa detina un portofoliu de 1 mld. euro in Romania pana la finele acestui an, iar pentru urmatorii doi ani mai are in plan investitii de inca un miliard de euro. In ceea ce priveste planurile viitoare de investitii, Ioannis Papalekas spune ca focusul investitiilor viitoare va fi pe logistic, fiind vizate Timisoara, Cluj si Constanta, iar din total circa 300 mil. euro vor fi alocati acestui segment. "Vom construi foarte mult pe logistic in Timisoara. Incepem acum 150.000 mp. De asemenea, vom face birouri in Timisoara intr-o zona centrala. Vom incepe cu o prima faza de 20.000 mp, iar per total proiectul de birouri din Timisoara poate ajunge spre 60.000 mp", spune Papalekas.

Sectorul de retail nu este atragator ca investitie pentru Papalekas din simplul motiv ca, in opinia sa, sunt prea multe malluri in marile orase din Romania. Rezidentialul, insa, devine interesant, iar anul viitor Ioannis Papalekas are in plan constructia unui proiect rezidential in zona Calea Floreasca la fosta fabrica Automatica. Va fi un proiect middle upper care va include turnuri cu locuinte.

Piata de birouri din Bucuresti este in continuare atractiva pentru investitorul imobiliar, care are in prezent in constructie Bucharest One si Gara Herastrau si care va incepe business campusul din zona Pipera pentru care a selectat constructorul. Ioannis Papalekas estimeaza, totusi, ca pot fi din nou probleme pe piata de birouri din Bucuresti in urmatorii 2-3 ani, in conditiile in care sunt tot mai multe dezvoltari, iar cresterea cererii nu va tine pasul cu dinamica noilor livrari.

Cat va mai dura perioada propice pentru achizitii in Romania? "Depinde. Perioada va fi foarte scurta daca marii investitori ca AXA sau Blackstone se intorc repede pe piata romaneasca si mai lunga daca ei intarzie. Eu estimez ca de anul viitor vom revedea astfel de jucatori pe piata pentru ca are sens", spune Ioannis Papalekas, care mentioneaza ca aceasta reintoarcere are sens in contextul in care yield-urile sunt in scadere in Europa de Vest.

Grecul adauga ca mai este timp pentru achizitii, iar Globalworth are planuri, purtandu-se negocieri pentru proprietati care ar duce la tranzactii de 500 mil. euro in 2015, insa precizeaza ca cel mai probabil nu toate se vor concretiza.

Globalworth este unul din cei mai importanti dezvoltatori si investitori din real estate cu 53 de angajati corporate si circa 200 pe partea de property management. Compania detine in Romania o serie de proiecte imobiliare preponderent pe segmentul de birouri din Bucuresti. Ioannis Papalekas detinea la sfarsitul anului trecut prin intermediul firmei Globalworth un portofoliu imobiliar de 600 milioane euro, excluzand cladirile Unicredit, Nusco Tower si Green Court.

Liviu Tudor: Cine porneste birouri in marile orase nu va gresi

Liviu Tudor: Cine porneste birouri in marile orase nu va gresi

Cu un stoc actual de peste 2,3 milioane de metri patrati in Capitala, si cu circa 120.000 de mp care urmeaza sa fie livrati in acest an, cererea de dezvoltare a spatiilor de birouri este necesar sa nu cada in extrema cealalta, in care trendul este acela al relocarilor.

"Cererile pentru spatiile de birouri se transforma usor in relocari, iar acest lucru nu incurajeaza o dezvoltare sanatoasa a pietei. Daca raman spatii de cladiri neocupate este un lucru care azi ne bucura, dar pe termen mediu nu este o decizie pozitiva pentru piata. Ca si dezvoltator sunt incantat, dar mi-ar placea o cerere sustenabila, reala, venita de la companii care isi maresc volumele si nu se muta doar de dragul unui design special. Nu ne dorim cresteri de dragul relocarilor, inca se intampla, dar sper sa fie din ce in ce mai putine - trebuie sa fim oricand pregatiti", a mai spus Liviu Tudor, presedinte al dezvoltatorului imobiliar Genesis Development.

In opinia sa, piata de birouri este o industrie care trebuie sa urmareasca dinamica cererilor. "Flexibilitatea este cuvantul cheie in fata chiriasilor. Trebuie sa urmarim dezvoltarile teritoriului actual - un rezervor exceptional de mana calificata de lucru", a punctat Liviu Tudor.

Presedintele Genesis Development a mai aratat ca exista un trend foarte limpede ca marile orase vor fi atractive. "Primele 3-4 orase sunt deja un succes. Pe noi personal inca nu ne intereseaza provincia - dar cine porneste acum birouri in marile orase nu va gresi. Profilul nostru de risc ne indeamna sa mai asteptam", a precizat Tudor.

Israel Vizel, AFI Europe: Un mall care depinde de o singura ancora are o mare problema

Israel Vizel, AFI Europe: Un mall care depinde de o singura ancora are o mare problema

Un mall care depinde doar de o ancora are o mare problema, spune Vizel, care explica ca un centru comercial trebuie sa aiba o propunere mai larga catre clienti cu mai multe componente care sa atraga oamenii in mall.

Martin Slabbert: Mai este loc pentru dezvoltarea de centre comerciale in Romania

Martin Slabbert: Mai este loc pentru dezvoltarea de centre comerciale in Romania

Martin Slabbert, seful NEPI, a spus ca in Romania inca mai este loc pentru dezvoltarea de centre comerciale.

"Credem ca locatiile bune si centrele comerciale sunt importante. Ne astem sa fie asa, mai ales ca economia Romaniei isi revine din criza. Romania este o piata importanta pentru spatiile de retail. In ultimii 10 ani Romania s-a schimbat foarte mult", apreciaza Martin Slabbert.