In lunile de vara, cheltuielile cu asigurarea de aer rece in birourile din Romania se situeaza intre 0,7 euro/mp/luna si 1,2 euro/mp/luna, potrivit unei analize a ESOP Consulting, care ia in calcul cele 750 centre de birouri si peste 2.000 vile aflate aflate in portofoliul de proprietati promovate. Cele mai mici costuri pe metru patrat cu aerul conditionat pe timp de vara o au cladirile verzi, iar cele mai mari vilele vechi.

In 2015, racirea birourilor pentru angajati in lunile de canicula costa intre 120 euro/luna, la un spatiu de 100 mp, situat intr-o vila, pana la 9.000 – 12.000 euro/luna, la un spatiu de birouri de 10.000 mp, situat intr-o cladire de birouri de clasa A.

„Practic, in acest moment toate spatiile de birouri au aceasta facilitate, de aer conditionat pe timp de vara, spre deosebire de anii 1990, cand aerul conditionat era un lux pentru chiriasii de birouri. Dar simpla prezenta a acestei facilitati nu mai este satisfacatoare: in prezent important este confortul oferit de solutia de climatizare dintr-un spatiu de birouri si desigur costul de functionare al acesteia”, a declarat Alexandru Petrescu, managing partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Confortul oferit de o solutie de climatizare este un aspect important si evaluat in primul rand din punct de vedere al libertatii utilizatorului. Primele sisteme centralizate de climatizare ofereau in anii 1990-2000 aer cald sau rece doar alternativ (aer cald in sezonul rece, respectiv aer rece in sezonul cald), asa numitul sistem de climatizare cu 2 tevi (2 pipes system). Astazi insa, acest sistem este considerat mai putin performant, fiind intalnit doar in clsdirile clasa B si C. Si asta pentru ca el limiteaza utilizatorul in exploatare, mai exact, nu permite angajatilor ce au temperaturi diferite de confort (ca de exemplu cei provenind din tari diferite, numerosi in randul multinationalelor), sa aiba atat optiunea racirii, cat si a incalzirii intr-un anumit moment. Disconfortul angajatilor este mai ridicat in timpul anotimpurile de trecere (primavara si toamna), cand vremea este mai fluctuanta, iar trecerea de la cald la rece sau viceversa, se realizeaza la un moment ales de proprietarul cladirii.

Generatia de sisteme de climatizare ce a urmat, respectiv cele cu 4 tevi (4 pipes system), prezente in special in cladiri de clasa A (si uneori si B+ ), aduce un semnificativ plus de valoare companiilor chiriase. Acest lucru se datoreaza faptului ca sistemul ”4 pipes” ofera utilizatorilor libertatea de a utiliza simultan aer cald si aer rece intr-o cladire. Intr-o astfel de cladire, angajatii din birourile situate pe fatada nordica a cladirii pot utiliza functia de incalzire a spatiului (intr-un anotimp de trecere de exemplu), in timp ce personalul din proximitatea fatadei sudice poate folosi, in acelasi moment, functia de incalzire. Cu o astfel de libertate sporita, perceptiile subiective asupra temperaturii de confort sunt mult mai usor de solutionat.

Temperaturile recomandate pe timp de vara la birou

In unele contracte de inchiriere este prevazuta inclusiv temperatura medie pe timp de vara in incinta spatiilor de lucru, de birouri, dar de multe ori ea este lasata la atitudinea chiriasilor.

Temperatura medie la birou este de regula de 24 grade Celsius, dar exista si exceptii, date de cultura organizationala a fiecarei companii.

Astfel, la companiile germane se practica si o temperatura medie de 19 grade Celsius, in timp ce la companiile cu management din randul tarilor meditaraneene temperatura medie la birou poate fi si de 26 grade Celsius.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri