Avantajele achizitionarii unei vile comparativ cu un apartament de bloc sunt spatii locuibile mai mari, individualitate si intimitate, lipsa vecinilor si a spatiilor comune , un numar mai mare de spatii de parcare ,gradini si spatii verzi amenajate sau alte facilitati precum piscina, sala de fitness proprii. Cu toate acestea, ce primeaza printre preferintele romanilor?
Locatiile cele mai potrivite pentru construirea de vile sunt cele din imediata apropiere a orasului, preferabil in zonele care au deja specific rezidential, potrivit informatiilor furnizate de specialistii DTZ Echinox. Facilitatile care favorizeaza o ampla dezvoltare rezidentiala a unei zone sunt: vecinatatea cu un lac, padure, accesul facil la autostrada si la zona centrala a orasului.

Motivul pentru care in ultimul timp se prefera construirea de vile in zonele de periferie sunt multiple. In principal discutia se poarta din punct de vedere al randamentului investitiei si secundar se iau in calcul factori importanti precum nevoia de intimitate si spatii verzi largi sau aspecte problematice precum gradul de poluare fonica si a mediului inconjurator in interiorul spatiului urban, declara Claudia Dascalescu, Senior Consultant in cadrul departamentului rezidential al DTZ Echinox.

Investim eficient in cladiri mari

Datorita preturilor in continua crestere a terenurilor aflate in locatii centrale, pentru un randament maxim al investitiei, in acord cu procentul de ocupare si coeficientul de utilizare a terenului, se opteaza, in marea majoritate a cazurilor, pentru dezvoltarea de cladiri cu un regim de inaltime mare.

Potrivit Claudiei Dascalescu, avantajele achizitionarii unui apartament de bloc comparativ cu o vila sunt costurile mai mici de intretinere, un grad de securitate mai mare, posibilitatea unei vederi panoramice (in functie de caz) ori facilitati minime precum centru comercial, mijloace de transport in comun, in imediata apropiere. In functie de locatie si de facilitatile puse la dispozitie, pretul vilelor din cadrul complexurilor rezidentiale au cunoscut o crestere constanta sustinuta de o cerere continua din partea clientilor.

Pentru sfarsitul anului estimam o usoara crestere a preturilor apartamentelor situate in zona de nord a orasului, datorita numarului redus de proiecte rezidentiale de lux comparativ cu cererea reala pentru acest segment de piata, conchide Claudia Dascalescu.

Cu toate acestea, "Locuintele in blocuri noi, modern construite, amenajate atat interior, cat si exterior la standarde superioare, sunt tot mai cerute pe piata imobiliara, in special datorita dezvoltarii mecanismelor de creditare pentru populatia cu venituri medii si peste mediu. Preturile variaza pe acest segment intre 800 si 1.000 euro pe metru patrat, fara TVA", a declarat managerul general al companiei AflaRom Holding, Zohar Yigal.

"Locuintele in blocuri noi, modern construite, amenajate atat interior, cat si exterior la standarde superioare, sunt tot mai cerute pe piata imobiliara, in special datorita dezvoltarii mecanismelor de creditare pentru populatia cu venituri medii si peste mediu""Pentru segmentul de lux, construim locuinte in blocuri, situate in zona de nord, dar in interiorul orasului consacrat, la preturi de 1.500 - 1.800 euro pe metru patrat de suprafata construita. Pe acest segment dezvoltam, in prezent, ansamblul Rahmaninov, o investitie de 1,5 milioane euro, care va fi finalizat in 2007. Proiectul Rahmaninov este, de altfel, rezultatul experientei acumulate pe piata imobiliara romaneasca. Astfel, am constatat ca locuintele unifamiliare din afara Bucurestiului nu mai sunt prioritare in tranzactiile imobiliare. In primul rand, oamenii pierd prea mult timp pentru transportul din zonele rezidentiale satelit ale metropolei pana la locul de munca, iar infrastructura nu este suficient de dezvoltata pentru acest mod de locuire", a completat reprezentantul companiei AflaRom Holding, citat de Rompres.

Ansamblurile de blocuri dezvoltate de AlfaRom Holding in Bucuresti, Brasov, Bacau, Iasi au la baza principiul ca un apartament ofera "maximum de produs la pret minim", in conditiile in care Romania are un deficit estimat la circa 600.000 de locuinte. Crearea unui sistem functional de finantare a constructiilor de locuinte bazat pe mecanisme de piata a dus, incepand cu 2003, la punerea pe piata a unor instrumente diversificate destinate finantarii locuintelor.

Evolutia de la metodele generale de finantare, care includ depozitele bancare si imprumuturile interbancare, spre metodele specializate de finantare, precum emisiunea de obligatiuni ipotecare, titluri garantate cu portofolii de creante ipotecare si scheme contractuale de economisiri, demonstreaza tendinta tot mai accentuata de mobilizare a fondurilor de pe pietele de capital, ceea ce a impulsionat si dezvoltarea unor proiecte la nivel national.

Cererea de lux, facerea de-oferta

"Pentru locuintele la bloc s-a dezvoltat deja o piata mare in orasele resedinta de judet, iar cererea este in crestere, chiar si pe segmentul de lux. O privire de ansamblu asupra calitatii vietii personale releva faptul ca punctele de suport in viata oamenilor sunt reprezentate, in principal, de familie, locuinta, loc de munca, in timp ce elementele critice sunt securitatea personala si veniturile. Dezvoltarile imobiliare trebuie sa tina cont de aceste aspecte pentru a oferi o calitate superioara a vietii", a afirmat Zohar Yigal.

Ansamblul Rhmaninov, care cuprinde 15 apartamente de lux din care doua duplexuri, este deja vandut in proportie de peste 50 % . Pentru nivelul mediu, AlfaRom dezvolta, concomitent cu Rahmaninov, proiectul de pe strada Cristescu Dima, o investitie de 3,5 milioane euro, intr-un bloc de 67 de apartamente, cu nivel de inaltime P plus 9, cu doua niveluri subterane de parcare.

In Bacau, unul dintre orasele importante din punct de vedere economic, AlfaRom are in pregatire un proiect pentru constructia a 600 de apartamente pentru clasa medie. De asemenea, in Iasi, proiectul Green Park inglobeaza in zona Tatarasi - Venetia unul dintre cele mai ambitioase proiecte imobiliare din Romania. Acest urias centru rezidential, modern si accesibil, propune un nou stil de viata, civilizat si sigur, cu dotari si facilitati la standarde europene. Proiectul cuprinde un ansamblu de blocuri noi de apartamente finisate si partial mobilate, completate de o parcare subterana.

"Green Park reprezinta o noua atitudine, un stil de viata modern, sigur. Noul cartier se va intinde pe aproape 5 hectare si va avea 14 blocuri, in regim de P plus 10 si P plus 12, cu peste 1.200 de locuinte. Investitia de circa 40-50 milioane de euro a Future Group este impartita cu AlfaRom Holding. Preturile sunt cuprinse intre 48.000 de euro la garsoniere si 147.000 de euro la apartamentele de 4 camere. De altfel, piata imobiliara a Iasului este, in prezent, una dintre cele mai dinamice din Romania", a mentionat Zohar Yigal.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri