Pretul mediu de tranzactionare a apartamentelor vechi la nivel national a fost de 674 euro/metru patrat in primul semestru al anului, in timp ce locuintele noi s-au vandut la o medie de 779 de euro pe metru patrat, potrivit unei analize a companiei de consultanta si evaluare Darian.

"Cel mai bun semnal al revenirii pietei imobiliare este dat de interesul manifestat atat de investitorii noi pe piata din Romania, cat si de revenirea celor care aveau proiecte la noi in tara si care, in ultima perioada, au «hibernat». Ne asteptam in perioada urmatoare la o crestere a stocului de proprietati pe toate sectoarele pietei imobiliare", se arata in studiul Darian, citat de Mediafax.

In cele mai mari 15 orase din tara s-a inregistrat o stagnare a preturilor la locuintele vechi in ultimele sase luni, pretul mediu situandu-se la nivelul de 754 euro/metru patrat. La nivelul oraselor mici, nivelul mediu de pret a fost de la 570 euro/metru patrat, la acelasi nivel cu cel inregistrat in ultimele sase luni.

Bucurestiul, printre orasele cu mici cresteri de pret la apartamentele vechi

In decursul ultimelor 12 luni, scaderea preturilor aferente apartamentelor vechi a fost sub 1%, iar in ultimele sase luni s-a inregistrat un plus de 0,1%. Comparativ cu perioada de inceput a crizei (anul 2008), preturile apartamentelor vechi au scazut cu aproximativ 40% la nivel national.

In cele 15 orase considerate poli de dezvoltare preturile au fost cuprinse intre 567 euro/metru patrat la Arad si 932 euro/metru patrat la Cluj-Napoca, rezultand o medie la nivelul polilor de 763 euro/metru patrat, similara cu nivelul inregistrat in semestrul trecut, dar cunoscand o depreciere substantiala de 41% fata de perioada de inceput a crizei, anul 2008.

La nivelul principalilor poli de dezvoltare, cea mai mare scadere din semestrul I 2015 comparativ cu semestrul II 2014 a fost inregistrata in Bacau (-2,4%), urmata de Iasi (-1,8%) si Oradea (-0,9%). Dintre cei 15 poli principali de dezvoltare, sase orase au inregistrat mici evolutii negative, trei orase au preturi in stagnare, iar sase orase (printre care si Capitala) au inregistrat mici cresteri de pret.

In Bucuresti s-a inregistrat o crestere de 0,5% fata de semestrul anterior si de 1,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Dintre orasele mici, cu populatie sub 125.000 locuitori, apartamentele vechi s-au vandut cu cel mai mare pret in Buzau si in Suceava (peste 700 euro/metru patrat), pe cand cel mai mic pret este prezent in Sfantu Gheorghe, unde pretul de tranzactionare a apartamentelor vechi se situeaza la 430 euro/metru patrat. Pentru semestrul I al anului 2015, media la nivelul oraselor mici este de 570 euro/metru patrat, in stagnare in ultimele sase luni.

Cresteri usore pe segmentul locuintelor noi

Celalalt segment al pietei imobiliare - apartamente si case nou construite - a inregistrat si el o usoara crestere.

Comparativ cu perioada de inceput a crizei (anul 2008), preturile apartamentelor noi au scazut cu aproximativ 33%. In decursul ultimelor sase luni pretul mediu a inregistrat o usoara evolutie pozitiva, de aproximativ 0,4%, trendul in ultimele 12 luni fiind unul similar. Astfel, pretul mediu unitar la nivel national in semestrul I din 2015 s-a situat la nivelul de 779 euro/metru patrat. In general, in ultimele sase luni s-a inregistrat o tendinta de crestere a preturilor, atat la nivelul polilor de dezvoltare, cat si la nivelul oraselor mici.

In cele 15 orase considerate poli de dezvoltare preturile sunt cuprinse intre 748 euro/metru patrat (la Galati) si 1.137 euro/metru patrat (in Bucuresti), rezultand o medie la nivelul polilor de 909 euro/metru patrat, in usoara crestere fata de perioada similara a anului trecut dar si fata de semestrul anterior.Dintre orasele mici, cu populatie sub 125.000 locuitori, apartamentele noi s-au vandut cu cel mai mare pret in Ramnicu Valcea si Miercurea Ciuc (760 euro/metru patrat), pe cand cel mai mic pret este prezent in Baia Mare, unde pretul de tranzactionare a apartamentelor noi se situeaza la 488 euro/metru patrat.

Un aspect interesant al pietei este orientarea cererii potentiale spre apartamentele construite recent, in detrimentul celor vechi. Apartamentele noi pentru clasa medie si medie-inferioara sunt construite in zonele periferice ale oraselor, preturile sunt mai mici decat cele ale apartamentelor vechi situate in zone mediane sau periferice si, de multe ori, se acorda un bonus sub forma unui loc de parcare exterior.

Preturile medii de tranzactionare aferente caselor si terenurilor au cunoscut o usoara depreciere la nivel national (0,4% in cazul caselor si 1,4% in cazul terenurilor), comparativ cu perioada smiliara a anului trecut.

Cele mai scumpe case si vile s-au vandut in Bucuresti, la un pret mediu de 1.073 euro/metru patrat, in crestere cu 0,3% fata de semestrul anterior, Bucurestiul fiind si singura localitate cu peste 1.000 euro/metru patrat. Pe locul secund se situeaza Cluj-Napoca cu un pret mediu de 870 euro/metru patrat, similar cu cel din semestrul trecut. Cele mai mici preturi de vanzare se regasesc in continuare in Alexandria (429 euro/metru patrat) si Botosani (435 euro/metru patrat).

Dintre orasele mici, cu populatie sub 125.000 locuitori, cele mai mici preturi s-au inregistrat la Botosani cu o medie de 435 euro/metru patrat si Piatra Neamt cu 440 euro/metru patrat.

In semestrul analizat, pretul mediu inregistrat la nivel national la tranzactionarea caselor a fost de 573 euro/metru patrat, continuandu-se tendinta de depreciere usoara (-0,1%).

Piata comerciala tinde si ea spre stabilitate, inregistrand la nivel national doar mici variatii comparativ cu semestrul anterior. Fata de al doilea semestru al anului 2014, Capitala si-a mentinut aceleasi niveluri de chirii si grade de ocupare pe toate segmentele pietei comerciale. Randamentele, insa, au inregistrat usoare contractii, cuprinse intre 25 si 50 de puncte procentuale.

Terenurile agricole, cu 50% mai scumpe in 3 ani

Terenurile agricole continua sa fie cautate in ciuda faptului ca, de la inceputul anului 2012, acestea s-au scumpit cu aproximativ 50%, inregistrand cea mai importanta apreciere dintre toate sectoarele pietei imobiliare.

Piata terenurilor agricole este structurata, in general, in doua segmente mari: piata primara (segmentul de piata compus din parcele mici de teren, 1 - 10 hectare, in general, doar cu titlu de proprietate, neintabulate) si piata secundara (segmentul de piata compus din parcele de teren comasate, 50 - 2.000 de hectare, in general, intabulate si cu situatie cadastrala).

Principalele zone agricole ale Romaniei sunt: Campia Romana, Campia de Vest, Podisul Moldovei, Podisul Dobrogei, Depresiunea Transilvaniei si Podisul Getic.

Preturile pentru un hectar variaza intre 1.800 de euro/hectar, in Campia Romana - Oltenia, si 4.500 de euro/hectar in Campia Romana - Muntenia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri