Casa Vernescu, proprietate detinuta de stat si data in folosinta Uniunii Scriitorilor din Romania, poate fi inchiriata, ca urmare a unei Hotarari de Guvern.

Edificiul care i-a apartinut initial boierului Lens a ajuns in 1886 in proprietatea politicianului Guna Vernescu, care a si restaurat cladirea, lucrari de care s-a ocupat arhitectul Ion Mincu.

Printr-o Hotarare de Guvern publicata recent in Monitorul Oficial, Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) a primit dreptul de a "beneficia de fructele civile ale imobilului, cu conditia utilizarii acestora in scopul realizarii obiectului de activitate prevazut in Statutul propriu", arata Mediafax.

"Fructele civile" sunt veniturile realizate din folosirea bunului de catre o alta persoana decat proprietarul, in virtutea unui act juridic precum chiriile, arendele si dobanzile, conform Codului civil. Astfel, pana la sfarsitul lunii ianuarie a fiecarui an calendaristic, Uniunea Scriitorilor din Romania are obligatia de a comunica Ministerului Culturii un raport cu privire la cuantumul si modalitatea de utilizare a acestor venituri, pentru anul anterior, se mai spune in aceeasi Hotarare de Guvern.

Casa Vernescu, un imobil situat in Calea Victoriei, numarul 133, din Bucuresti, se afla in proprietatea publica a statului, in administrarea Ministerului Culturii si, in anul 2000, a fost dat in folosinta gratuita a Uniunii Scriitorilor din Romania, pentru o perioada de 49 de ani, printr-o alta Hotarare a Executivului.

Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), a spus ca noua Hotarare de Guvern da "o mai multa libertate de manevra" Uniunii, care, pana in prezent, nu putea sa inchirieze pur si simplu Casa Vernescu, fiind nevoita sa incheie parteneriate cu societatile interesate sa isi desfasoare activitatea in respectivul imobil. "Era complicat pentru ca (respectivele societati, n.r.) aveau tot felul de obiecte de activitate, la care noi nu puteam fi parteneri. Si acum se poate inchiria in mod normal (...) Acum nu mai avem nicio obligatie, pentru ca nu mai facem parteneriate", a declarat Nicolae Manolescu.

El a mai spus ca, datorita noii Hotarari de Guvern, USR a scapat de "o piedica", respectiv aceea de a tine cont de obiectul de activitate al partenerului care isi desfasoara activitatea in Casa Vernescu. "Daca are (ca obiect de activitate, n.r.) jocuri de noroc, de exemplu, sa trebuiasca sa fim parteneri, ca sa putem profita si noi. Nu-ti vine nimeni in conditiile astea. Nimeni nu accepta sa imparta cu tine beneficiul de la jocuri de noroc", a explicat Nicolae Manolescu.

Potrivit acestuia, Casa Vernescu a fost "o sursa importanta" de venituri pentru Uniunea Scriitorilor. "Si ramane in continuare. Acum suntem destul de in dificultate, lipsindu-ne aceasta sursa, dar am inceput sa ne obisnuim cu lipsa asta. De cativa ani incoace mereu vin unii si pleaca", a spus Nicolae Manolescu.

El a mai spus ca, in prezent, nu se afla niciun "chirias" in Casa Vernescu.

"Au inceput de mai multe ori (lucrari de reabilitare n.r), mai multe firme care au incercat, dupa care au renuntat. Oamenii de afaceri din Romania, chiar daca nu sunt romani, nu sunt seriosi. Vedeti ce se intampla in toate chestiile. Contracte nerespectate. Am castigat toate procesele cu unul dintre parteneri (care a desfasurat o activitate in Casa Vernescu, n.r.)", a spus Manolescu, referindu-se la litigiul cu omul de afaceri Ioan Lucian Muresan.

"Am castigat toate procesele, inclusiv de despagubiri, numai ca nu urmeaza nimic, pentru ca el nu are afaceri in tara, numai in strainatate, si n-au de unde sa ia banii (...) Au fost sume foarte mari, de zeci de mii de euro, cu care el a ramas dator", a explicat Nicolae Manolescu.

Intrebat daca sunt sanse ca imobilul Casa Vernescu sa fie inchiriat anul acesta, Nicolae Manolescu a spus: "Putem, evident, sa il inchiriem anul asta, dar deocamdata nu avem clienti. Deocamdata n-avem nicio oferta".

Casa Vernescu, finalizata in 1889, este clasata ca monument istoric de interes national in Lista Monumentelor Istorice din Romania. In anexele Casei Vernescu, situate in spatele corpului central al imobilului, se afla sediul Uniunii Scriitorilor din Romania.

USR s-a mutat in aceasta cladire din spatele Casei Vernescu in aprilie 2013, dupa ce fostul sau sediu - Casa Monteoru (situata tot pe Calea Victoriei, insa la numarul 115, la randul sau un monument istoric de interes national) - a fost restituit in natura, printr-o decizie irevocabila, mostenitorilor familiei Monteoru, respectiv Ioana Angelescu si mama sa, Nora-Geta Angelescu Monteoru.

Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) este succesoarea Societatii Scriitorilor Romani (SSR), care a fost creata in anul 1909 si a functionat sub aceasta denumire pana in martie 1949.

Sursa foto: restograf.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri