Immofinanz vrea sa vanda portofoliul logistic care cuprinde o suprafata de circa 1 mil. mp, focusul companiei urmand sa fie pe sectoarele de retail si birouri, a anuntat compania.

In urma succesului infiintarii prin „spin-off” a subsidiarei BUWOG si reorientarii ulterioare a Immofinanz ca o companie imobiliara pur comerciala centrata pe piata europeana, activitatile grupului se vor concentra acum pe simplificarea si optimizarea suplimentara a structurii portofoliului, precum si pe o extindere creatoare de valoare, prin achizitii si dezvoltare de proiecte, pentru a consolida investitiile finalizate si fluxul de numerar sustenabil. „Ne propunem o concentrare a portofoliului pe sectoarele noastre principale de retail si birouri, pentru a consolida in continuare pozitia competitiva a Immofinanz in aceste domenii”, a explicat Oliver Schumy, CEO al Immofinanz Group.

Consiliul Executiv si Consiliul de Supraveghere al Immofinanz au aprobat planurile pentru vanzarea portofoliului de logistica, cu o suprafata inchiriabila de aproximativ 1 milion de metri patrati. Procesul de vanzare a fost demarat deja. Proprietatile logistice reprezinta aproximativ 8% din portofoliul grupului, dupa vanzarea City Box.

„Suntem foarte multumiti de dezvoltarea sectorului nostru logistic. Cu toate acestea, competitorii nostri principali sunt de aproape zece ori mai mari, ceea ce ne impiedica sa ne pozitionam printre cei mai importanti jucatori in regiunea noastra principala. In prezent, piata asista la o migrare a interesului investitorilor catre proprietatile logistice, o tendinta ce se traduce, printre altele, prin preturi atractive”, a adaugat Schumy.

Dupa finalizarea planurilor de vanzare a proprietatilor logistice si excluzand proprietatile vandute recent (lantul de auto-depozitare City Box din Olanda, proprietati rezidentiale si un hotel in Viena), structura portofoliului Immofinanz ar arata in felul urmator: 48,8% retail, 43,7% birouri si 7,5% Altele, iar vanzarea proprietatilor secundare incluse in cea din urma categorie va continua. De asemenea, Immofinanz isi propune sa instraineze actiunile detinute in BUWOG, conform anuntului anterior. Procesul este planificat pentru anul financiar 2015/16.

Lichiditatile generate din vanzarile planificate vor fi investite in achizitii si in proiectele de dezvoltare ale companiei in clasele de active de retail si birouri. Austria, Germania si Polonia vor reprezenta punctele geografice principale pentru aceste eforturi. „Extinderea va fi directionata catre imbunatatirea profitabilitatii sustenabile si crearea unui portofoliu distribuit in mod echilibrat intre Europa de Vest si de Est”, a spus Schumy. In prezent, aproximativ 32% din portofoliu este localizat in Austria si Germania si 68% in Europa de Est, inclusiv in Moscova.

In ceea ce priveste sectorul de birouri, orientarea geografica va viza exclusiv capitalele tarilor principale si orasele „Big-7” din Germania (in prezent, Immofinan are proprietati in Koln si Dusseldorf). In sectorul de retail, extinderea ar putea include capitalele (prin centre comerciale principale), precum si orase secundare si tertiare (VIVO! si STOP.SHOP.), cu scopul de a atinge cea mai buna acoperire a pietei de retail posibila in fiecare dintre tarile principale.

Activitatile vor include, de asemenea, masuri dedicate investitiilor finalizate, cu precadere in sectorul de birouri, pentru a asigura mentinerea calitatii inalte si imbunatatirea gradelor de ocupare si veniturilor. „Prin aceste masuri ne propunem nu doar sa abordam noi clienti, ci si sa continuam sa fim un partener atractiv pentru chiriasii nostri existenti. Acesta reprezinta un factor competitiv extrem de important”, a adaugat Schumy.

Dezvoltarea de proiecte in anul financiar 2015/16 va include, printre altele, finalizarea primei etape de constructie a Gerling Quartier in Koln, prima etapa a complexului Metroffice din Bucuresti si centrul comercial VIVO! din orasul polonez Stalowa Wola. Din perspectiva curenta, volumul de investitii mediu planificat este estimat la aproximativ 300 milioane de euro pe an.

Fara dividente la Immofinanz in anul financiar 2014/2015

Situatia veniturilor in anul financiar 2014/15 si incertitudinea legata de previziunile pentru evolutia economica din Rusia au determinat Consiliul Executiv al Immofinanz sa nu recomande Adunarii Generale plata dividendelor pentru anul financiar 2014/15. Cu toate acestea, Immofinanz a rascumparat actiuni in valoare de 102 milioane de euro, cu aproximativ 10 euro-centi per actiune, in cadrul programelor de buy-back din 2014/15 si 2015.

De asemenea, Consiliul Executiv are in plan masuri prin care sa restaureze capacitatea structurala a companiei de a plati dividendele cat mai rapid posibil, pentru a sustine astfel o politica sustenabila in privinta acestora. In prezent sunt evaluate mai multe optiuni in aceasta privinta. Pe de-o parte, obiectivul este de a simplifica structura corporativa, iar pe de alta parte, de a asigura generarea de profit care poate fi distribuit in bilantul contabil. O propunere ce va include masurile planificate va fi inaintata Intalnirii Generale Anuale pentru vot. Deoarece este de asteptat ca pregatirile necesare sa dureze intre doua si trei luni, data celei de-a 22-a Intalnire Generala Anuala a Immofinanz AG va fi amanata pana pe 1 decembrie 2015.

Ce venituri a obtinut Immofinanz in Romania

Proprietatile Immofinanz Group din Romania reprezinta 14,2% din portofoliul total al companiei si includ 87 de proprietati (20 de investitii finalizate, 7 in curs de dezvoltare si 60 de proiecte in curs de analiza), cu o valoare de 949,2 milioane de euro (665,8 milioane de euro – investitii finalizate, 18,3 milioane de euro – proiecte in curs de dezvoltare, 265,1 milioane de euro – proiecte in curs de analiza).

Portofoliul de investitii finalizate este constituit din 8 cladiri de birouri (14,8% din portofoliul total de birouri), 4 proprietati in sectorul retail (11,3% din intregul portofoliu de retail) si 3 active logistice (4,3% din intregul portofoliu de logistica). Valoarea reala estimata dupa finalizarea proiectelor in curs de dezvoltare ale grupului in Romania se ridica la 97,7 milioane de euro.

La sfarsitul anului financiar 2014/15, veniturile din inchirieri in Romania au scazut usor, la 46,7 milioane de euro (perioada precedenta: 47,8 milioane de euro), si reprezinta 11% din veniturile totale din inchirieri ale grupului. Rezultatele operationale din Romania s-au ridicat la 16,7 milioane de euro si reprezinta 5,3% din rezultatele operationale totale ale Immofinanz Group.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri