Dupa ce in vara acestui an, Wienerberger inaugura primul proiect al unei case pasive cu un consum de energie aproape de zero, Casa e4 se pare ca devine un trend de care tot mai multi romani se arata interesati.

Prezent in cadrul emisiunii Wall-Street 360, Corneliu Fecioru, membru CA in cadrul Wienerberger Romania – Sisteme de Caramizi, sustine ca primul concept de Casa e4 a starnit interes din parte tot mai multor investitori care isi doresc acum sa il aplice in proiecte noi.

“Primul proiect a durat ceva mai mult timp decat am planificat. Pana acum suntem foarte multumiti. Noi am plecat de la o idee pe care grupul Wienerberger a implementat-o si pe alte piete pe care suntem prezenti si am ajuns la concluzia ca se poate face o casa care sa consume foarte putina energie comparativ cu locuintele traditionale si in Romania. In momentul de fata, cu proiectul inaugurat, suntem in faza de testare a echipamentelor de monitorizare. Din partea a doua a lunii noiembrie vom testa parametri de confort. Pentru a analiza si mai bine beneficiile unei case cu eficienta energetica aproape de zero vom monitoriza timp de 24 de luni consumul pe care casa il va inregistra. (…) Am avut un numar foarte mare de persoane interesate de conceptul Casei e4, iar in momentul de fata un client care detine un teren de 300mp situat nu foarte departe de zona Alba Iulia este hotarat sa il demareze. Va fi realizat in conditii 100% de casa de oras”, a precizat Corneliu Fecioru.

Conform sefului Wienerberger Romania, bugetul unei astfel de constructii nu difera in functie de zona. “Datele au fost selectate pentru partea de constructie care nu iau in calcul costul terenului. Costul final cu TVA pe mp a fost de 670 euro/mp, iar pentru alte tipuri de constructii noi 500-550 euro/mp. Este o investitie ceva mai mare, dar acest plus de investitie se amortizeaza in mai putin de 15 ani. Case precum proiectul e4 ar putea avea un impact urias asupra pietei”, a spus Fecioru.

Proiectul Casei e4 a fost demarat in anul 2013, pentru ca in vara anului trecut sa debuteze si constructia locuintei de peste 300 mp situata in localitatea Corbeanca de langa Bucuresti.

Conceptul Casei e4 a fost dezvoltat de catre grupul austriac Wienerberger si realizat in parteneriat cu ajutorul mai multor parteneri ca raspuns la Directiva 2010/31.EU a Parlamentului European, conform careia toate casele nou construire in tarile din Uniunea Europeana sa aiba un consum de energie aproape zero incepand cu anul 2020.

Constructia primei Case e4 din caramida a fost finalizata astfel in 12 luni de la demararea lucrarilor de santier si realizata la un pret de aproximativ 665 euro/mp, cu toate taxele incluse, ceea ce inseamna un cost total ce s-a ridicat la 216.000 de euro, conform informatiilor furnizate.

Prima Casa e4 din Romania este structurata pe 3 niveluri (parter, etajul 1 si mansarda) si a fost realizata cu materiale de constructii provenite de la Wienerberger, Rockwool, Bavaria Eco Systems, Tondach sau Semmelrock.

Wienerberger este cel mai mare producator de blocuri ceramice (caramizi) din Romania, pe o piata pe care mai concurenteaza cu Cemacon sau Brikston, dar si cu producatorii de BCA - Macon Deva, Celco (Constanta) sau Soceram.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri