Memorandumul privind Acordul-cadru pentru imprumutul in valoare de 175 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) a fost aprobat, marti, de Guvern.

"Suma este destinata implementarii proiectului privind constructia de locuinte, destinate inchirierii, pentru persoanele/familiile tinere. Perioada de implementare a Proiectului este de 5 ani, respectiv 2016-2020. Proiectul privind constructia de locuinte sociale pentru persoanele/familiile tinere are in vedere construirea a circa 6.990 de locuinte destinate inchirierii de catre persoane/familii tinere cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani la data depunerii cererii, care nu au posibilitatea achizitionarii/inchirierii unei locuinte de pe piata libera", se arata intr-un comunicat al Biroului de presa a Guvernului.

Costul total net estimat al proiectului, care se va realiza in perioada 2016-2020, este de 250 de milioane de euro si va avea urmatoarele surse de finantare: imprumutul BDCE in valoare de 175 de milioane de euro, precum si contributia statului roman in valoare de 75 de milioane de euro, din care 37,5 milioane de euro reprezentand sume alocate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si transferate Agentiei Natonale pentru Locuinte (ANL) si 37,5 milioane de euro reprezentand sume alocate in bugetele locale (terenuri si viabilizari).

Citeste si:

Dupa finalizarea lucrarilor de constructie a locuintelor, acestea vor fi transferate in administrarea autoritatilor publice locale, care vor avea obligatia repartizarii locuintelor in vederea inchirierii acestora.

"Perioada de acordare a imprumutului este de pana la 20 de ani, din care pana la 5 ani perioada de gratie, iar numarul maxim de transe va creste de la 12 la 15, pentru o distributie mai uniforma a fondurilor, evitarea constrangerilor bugetare si respectarea termenelor BDCE pentru efectuarea tragerilor succesive. Data limita de tragere a imprumutului este 31 martie 2021. Plata datoriei publice aferenta imprumutului se va realiza in conditii de piata avantajoase", mai anunta Executivul.