ANL va beneficia de 175 milioane euro de la BDCE, pentru constructia a aproximativ 7.000 de locuinte

Romania va imprumuta 175 de milioane euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru constructia a aproximativ 7.000 de locuinte ANL, in perioada 2016-2020, costul total al investitiei fiind de 250 de milioane de euro, diferenta fiind suportata de bugetele locale si bugetul de stat, relateaza Mediafax.

Memorandumul privind Acordul-cadru pentru imprumutul in valoare de 175 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) a fost aprobat, marti, de Guvern.

"Suma este destinata implementarii proiectului privind constructia de locuinte, destinate inchirierii, pentru persoanele/familiile tinere. Perioada de implementare a Proiectului este de 5 ani, respectiv 2016-2020. Proiectul privind constructia de locuinte sociale pentru persoanele/familiile tinere are in vedere construirea a circa 6.990 de locuinte destinate inchirierii de catre persoane/familii tinere cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani la data depunerii cererii, care nu au posibilitatea achizitionarii/inchirierii unei locuinte de pe piata libera", se arata intr-un comunicat al Biroului de presa a Guvernului.

Costul total net estimat al proiectului, care se va realiza in perioada 2016-2020, este de 250 de milioane de euro si va avea urmatoarele surse de finantare: imprumutul BDCE in valoare de 175 de milioane de euro, precum si contributia statului roman in valoare de 75 de milioane de euro, din care 37,5 milioane de euro reprezentand sume alocate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si transferate Agentiei Natonale pentru Locuinte (ANL) si 37,5 milioane de euro reprezentand sume alocate in bugetele locale (terenuri si viabilizari).

Dupa finalizarea lucrarilor de constructie a locuintelor, acestea vor fi transferate in administrarea autoritatilor publice locale, care vor avea obligatia repartizarii locuintelor in vederea inchirierii acestora.

Citeste si:
Teren verde trecut ilegal în PUZ-ul Sectorului 6 în teren pentru...
Teren verde trecut ilegal din...

"Perioada de acordare a imprumutului este de pana la 20 de ani, din care pana la 5 ani perioada de gratie, iar numarul maxim de transe va creste de la 12 la 15, pentru o distributie mai uniforma a fondurilor, evitarea constrangerilor bugetare si respectarea termenelor BDCE pentru efectuarea tragerilor succesive. Data limita de tragere a imprumutului este 31 martie 2021. Plata datoriei publice aferenta imprumutului se va realiza in conditii de piata avantajoase", mai anunta Executivul.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri