Piata birourilor din Romania, unul dintre cele mai active sectoare ale dezvoltarii imobiliare la nivel local, a trecut in ultimii ani printr-un amplu proces de revenire dupa criza care a macinat o intreaga industrie, iar in momentul de fata se afla in fata unui nou ciclu de dezvoltare, venit ca urmare a reinceperii apetitului investitional din partea dezvoltatorilor, dar si a necesarului de spatii de birouri din intreaga tara.

Desi in ultimii ani investitiile au fost concentrate mai ales in marile orase ale tarii, asa cum este cazul Capitalei, a Clujului sau Timisoarei, ne vom astepta ca in urmatoarea perioada de timp sa asistam la o dezvoltare venita si din orasele mai putin dezvoltate, pe lista fiind mai ales Iasiul, capitala regiunii Moldova, un oras caruia specialistii din piata ii dau un mare potential de dezvoltare in anii care vor urma.

“In Iasi vom vedea si mai multe dezvoltari in anii urmatori, asta pentru ca orasul devine capitala unei intregi regiuni care va atrage si mai multa forta de munca nu doar din Iasi ci si din orasele situate in vecinatate. Sunt multe milioane de locuitori, multe facultati si absolventi. Este un potential foarte mare de angajare in regiune, mai ales datorita calitatii deosebite a fortei de munca”, au declarat reprezentantii CBRE, intr-un interviu pentru wall-street.ro, subliniind faptul ca vom asista la multe dezvoltari inclusiv in orase precum Brasov sau Sibiu.

Potrivit CBRE, asistam la o dinamica crescuta a clientilor pe zona de professional services, in zona FMCG, retail, insa vedeta ramane domeniul IT. “Imbucurator este ca cererea a devenit mai diversificata si ca urmare a dezvoltarii pietei IT. Va ramane asa pentru mult timp. In jurul nostru totul se digitalizeaza. Evolutia societatii moderne impinge economia sa se remodeleze dupa cerintele digitale noi”, a punctat Mihai Paduroiu (foto mai jos), head of office agency in cadrul companiei de consultanta CBRE.

Paduroiu a subliniat faptul ca unul dintre cele mai mari dinamice domenii de activitate este cel al outsourcing-ului, un segment care s-a dezvoltat intr-un ritm foarte accelerat in ultimele luni, iar pana la finele acestui an promite ca va ajunge la 5.000 de noi angajari.

“Generatia tanara este unul dintre motoarele economiei din ultimii ani pe care s-a bazat evolutia pozitiva a macroeconomiei, iar sectorul IT si cel al outsourcing-ului se numara printre cei mai mari angajatori la nivel local. (…) Companiile din outsourcing planuiesc sa angajeze pana la 5.000 de angajati in urmatoarea perioada”, a mai punctat Mihai Paduroiu, precizand ca jumatate din tranzactiile de birouri din primul semestru al acestui an a fost realizat de catre companiile de outsourcing, in conditiile in care in acelasi interval, in 2014, ponderea se ridica la 30%.

Potrivit reprezentantilor CBRE, dezvoltarea de birouri in orasele mai mici este esentiala. “Este loc de mai mult in piata asta deoarece vedem ca multe din companii vor sa creasca. Romanii sunt cei mai talentati din Europa Centrala si de Est din punct de vedere al componentei de angajati. Calitatea resursei umane este foarte ridicata”, au aratat acestia.

Romania, noua vedeta a Europei de Est: cum a ajuns tara noastra sa "arate" mai bine ca Polonia

CBRE se asteapta ca Romania sa cunoasca o evolutie similara cu cea a Poloniei, in special in marile orase din tara. “Varsovia s-a maturizat si a devenit neatractiva din punctul de vede al costurilor cu angajatii si in ceea ce priveste costul cu si atunci destul de brusc orasele secundare, cu centre universitare au devenit o solutie. In ultimii 3 ani, orasele secundare din Polonia s-au dezvoltat foarte mult.Sunt cateva orase, asa cum este cazul Cracovia, Poznan sau Katovice in care s-a investit enorm. Apar cladiri noi de la un semestru la altul. Sunt relocari din Varsovia sau chiar si din Germania spre orasele mai mici. In Romania sunt companii care gasesc ca forta de lucru este una destul de scumpa in Bucuresti. Credem in evolutia oraselor secundare in urmatorii 2-3 ani. Din pacate suntem infranati de infrastructura rutiera si partea de dezvoltare a mediului academic. Trebuie sa avem de-a face cu o evolutie cantitativa, dar si calitativa”, au mai aratat reprezentantii companiei de consultanta imobiliara.

Piata de birouri a avut o dinamica foarte sanatoasa in ultimele 24 de luni, mai ales pe segmentul de Clasa A, sustine CBRE, care apreciaza ca evolutie s-a cunoscut mai ales pe partea de new demand. “Sunt elemente cheie in dezvoltarea pietei. Romania devine cea mai interesanta piata din ECE. Suntem atractivi din punct de vedere geopolitic, asta pentru ca avem un important sprijin extern. Cresterea numarului de companii americane, germane, britanice confera tarii noastre un sentiment de siguranta, dar vorbim totusi despre un optimism moderat, nicidecum de efervescenta sau de bula imobiliara.

CBRE este unul dintre cei mai mari consultanti imobiliari alaturi de Coldwell Banker, Colliers, DTZ, JLL si Knight Frank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri