Dezvoltatorii imobiliari au in plan sa livreze anul viitor in Romania o suprafata record de proiecte, de peste 700.000 de metri patrati, reprezentand o investitie totala care depaseste 800 milioane de euro, potrivit unui raport al JLL.

Investitiile in cladiri de birouri raman in topul preferintelor dezvoltatorilor imobiliari, fiind urmate de proiectele de retail si de cele de logistica si industriale. Livrarile record programate pentru anul viitor pe toate segmentele de piata arata o revenire a increderii investitorilor in potentialul Romaniei de a produce profituri, dar si a consumatorilor finali si a companiilor, se arata intr-un comunicat al firmei de consultanta imobiliara, potrivit Mediafax.

Un revers al intensificarii activitatii de dezvoltare imobiliara pe anumite segmente este, insa, cresterea ratei de neocupare si presiunea pe chirii, in conditiile in care piata se va balansa in favoarea chiriasilor.

"Dupa un an 2015 in care rata de neocupare pe piata birourilor a scazut pana la circa 13,1%, iar chiriile au ramas constante, nivelul mare al livrarilor noi va avea ca rezultat reluarea cresterii gradului de neocupare si in consecinta un trend usor descrescator al chiriilor, in conditiile unei cereri constante in ultimii ani", a declarat seful departamantului Birouri al JLL, Marius Scuta.

Cele mai importante proiecte de spatíi de birouri care vor fi livrate anul urmator sunt Bucharest One - de 50.000 de metri suprafata ichiriabila (dezvoltat de Globalworth), HBC 2&3 - 45.700 de metri patrati (dezvoltat de Atenor) si Oregon Park - 45.000 de metri patrati (Portland Trust).

Pe piata de retail vor fi livrate anul urmator proiecte totalizand peste 237.000 metri patrati, ceea ce va duce la crestere cu circa 10% a stocului curent, estimat la 2,8 milioane metri patrati. Majoritatea livrarilor sunt proiecte noi - 85%, iar Bucurestiul va atrage mai mult de jumatate din aceste investitii - 125.000 metri patrati.

"Este de asteptat ca Romania sa inregistreze o crestere anuala a consumului de 4-5% in urmatorii doi ani, si in plus proiectele care urmeaza sa fie livrate anul viitor sunt localizate in orase unde indicatorii economici sustin astfel de investitii. Din acest motiv nu vedem o influenta semnificativa asupra chiriilor sau a pietei (de retail. n.r.) in general", a declarat Adelina Oprita, consultant Retail Agency JLL.

Cel mai mare proiect livrat anul urmator pe piata de retail va fi Park Lake Plaza Bucuresti - 67.000 metri patrati (Sonae Sierra / Caellum Development), Shopping City Timisoara - 55.700 metri patrati (NEPI) si Piatra Neamt Shopping City - 29.000 metri patrati (NEPI).

Pana la finalul acestui an sunt programate pentru finalizare proiecte logistice si industriale de 15.000 de metri patrati, astfel ca stocul total de spatii moderne se situeaza la aproximativ doua milioane de metri patrati, urmand ca in jur de 195.000 mp sa fie livrati in 2016.

"Chiar daca vedem o crestere a activitatii de dezvoltare de proiecte industriale si de logistica, investitorii raman totusi precauti pe partea de logistica, astfel ca cele mai multe din spatii vor fi construite in baza unui contract de pre-inchiriere; majoritatea proiectelor sunt extensii ale parcurilor majore deja existente, ceea ce arata de asemenea o abordare rezervata a dezvoltatorilor care prefera constructiile in faze. In ceea ce priveste spatiile industriale pentru productie, dezvoltatorii aleg destinatiile investitiilor in functie de disponibiliatea si costurile cu forta de munca necesara companiilor ce urmeaza sa inchirieze spatiile", a declarat Cristina Pop, Head of Industrial Agency JLL.

Cele mai mari proiecte industriale si de logistica de anul urmator sunt P3 Logistic Park Bucuresti - 81,000 metri patrati (P3), Log Center Mogosoaia - 40,000 metri patrati (Immofinanz) si Tetarom 3 Cluj - 36,000 metri patrati (Tetarom).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri