Piata imobiliara de lux, si in special cea a proprietatilor gen castele si foste locuinte nobiliare, este una extrem de piperata. Multe castele se transforma in hoteluri de cinci stele.
Pretul platit pe o astfel de proprietate este unul mare in toata lumea. Astfel, nu oricine isi permite sa cumpere un castel sau o locuinta nobiliara. Pretul acestui tip de proprietate difera insa de la tara la tara, de vechimea castelului, de starea lui, de locatia lui, de facilitatile existente sau de destinatia ulterioara cumpararii, precum si de cea anterioara.

Achizitionarea unei astfel de proprietati se face in principal pentru doua motive: in scopul de a locui in acel castel sau in scopul de a-l transforma intr-o afacere. Daca in ceea ce priveste prima categorie doritorii sint considerati fanatici, in cazul celei de-a doua putem observa ca achizitionarea unui castel sau locuinte nobiliare poate deveni o afacere de succes.

Pe pietele imobiliare mature, tranzactionarea acestor proprietati este un lucru normal, insa pe cele mai putin dezvoltate sau in curs de dezvoltare, cum este si cazul Romaniei, aceasta practica este mai putin intilnita, insa se preconizeaza o evolutie rapida a acestei piete. Singura restrictie care se inregistreaza la aceste proprietati este ca de obicei acestea sint patrimoniu national, iar renovarea sau modificarea lor se face in urma unei aprobari a Ministerului Culturii din tara din care face parte acea proprietate. Astfel, modificarea, renovarea sau modernizarea acestor proprietati se fac cu respectarea regulilor stabilite de fiecare tara in parte.

Piete si preturi Romania

Situatia acestor proprietati in Romania nu este inca definitivata din cauza retrocedarilor. Numarul proprietatilor scoase la vinzare este destul de mic, insa se preconizeaza ca acesta va creste intr-un ritm alert o data cu finalizarea proceselor de retrocedare. Astfel, dupa terminarea acestui proces se estimeaza ca vor fi scoase la vinzare aproximativ 20 de proprietati de tip castel.

Cele mai cunoscute proprietati de acest gen sint considerate Palatul Bragadiru si Palatul Stirbei, ambele situate in Bucuresti. Palatul Bragadiru, constructie cu o arhitectura aparte, cu o suprafata locuibila de 7.100 mp si cu un teren aferent de 12.000 mp, poate fi cumparat la un pret de 26 de milioane de euro. Un alt gen de proprietate care poate fi considerat o afacere in Romania este cel de tip conac boieresc. Acestea se cauta in principal pentru transformarea lor in pensiuni agroturistice sau unitati de cazare si se gasesc in mai multe zone ale tarii.

Belgia

In Belgia, piata imobiliara este matura si permite tranzactionarea proprietatilor de tip castel fara conditii suplimentare fata de achizitionarea proprietatilor obisnuite, cu mentiunea ca acestea sint sub patrimoniul Ministerului Culturii belgian. Astfel, un exemplu de astfel de proprietate scoasa la vinzare este un castel construit in jurul anului 1880, cu o arhitectura clasica, situat in provincie, la 15 minute de mers cu masina de Bruxelles, cu doua etaje plus mansarda si care costa 1.115.521 de euro. Terenul aferent constructiei este de un hectar, iar castelul este complet mobilat in spiritul perioadei in care a fost construit. Peisajul care inconjoara proprietatea este un alt atu folosit de actualii proprietari pentru a atrage posibilii cumparatori.

Africa de Sud

Cea mai sudica tara din Africa atrage doritorii de castele printr-unul situat la 30 de minute distanta de mers cu masina de aeroportul international Durdan. Castelul a fost construit in perioada dominatiei britanice si este mobilat in spiritul vremii respective. Piesele de rezistenta din interior sint colectiile de antichitati.

Un alt punct de atractie al acestui castel este reprezentat de situarea sa pe marginea unui lac si suprafata mare de pamint aferent (peste doua hectare). Toate acestea se vind la un pret de 388.651 de euro plus inca aproximativ 100.000 de euro mobila existenta in castel. Conditiile de cumparare pentru cetatenii Statelor Unite si pentru cei din Uniunea Europeana nu sint diferite de cele ale achizitionarii unei proprietati imobiliare obisnuite din aceasta tara.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5352&art=211&cHash=ef35aeb1a3

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri