29 Decembrie 2015

Managerii firmelor vad o scadere in constructii pentru perioada decembrie-februarie



Managerii companiilor estimeaza pentru perioada decembrie-februarie o stabilitate a activitatii in industria prelucratoare si in comertul cu amanuntul, o tendinta de scadere a activitatii si a numarului de salariati in constructii, precum si o reducere moderata a preturilor in comertul cu amanuntul.

Conducatorii firmelor din industria prelucratoare prevad relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -5%), iar cele mai semnificative scaderi ale volumului productiei se vor inregistra in activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice si in industria metalurgica (solduri conjuncturale -34%, respectiv -33%), potrivit rezultatelor anchetei de conjunctura din decembrie realizata de Institutul National de Statistica (INS), potrivit Mediafax.

Acestia estimeaza o relativa stabilitate si pentru preturile produselor industriale (sold conjunctural 0%) si numarul de salariati (sold conjunctural -2%).

In sectorul constructiilor, managerii companiilor estimeaza o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -38%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -33%), dar si a numarului de salariati (sold conjunctural -23%). Pe de alta parte, ei preconizeaza o relativa stabilitate a preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural -4%).

Pentru comertul cu amanuntul, managerii au estimat o tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -1%) in urmatoarele trei luni. Totodata, angajatorii vad o crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +7%), insa volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va consemna o scadere moderata (sold conjunctural -7%), la fel ca si preturile de vanzare (sold conjunctural -8%).

In sectorul serviciilor, cererea (cifra de afaceri) va inregistra o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%). Managerii estimeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural 0%) si a preturilor de vanzare sau de facturare ale prestatiilor (sold conjunctural +2%).



Citeste si