10. Willis Tower (Chicago, SUA)

10. Willis Tower (Chicago, SUA)

Finalizata in anul 1974, Willis Tower este a doua cea mai inalta cladire din Statele Unite, cu o inaltime de 452 de metri.

Cunoscuta anterior sub denumirea de Sears Tower (1973-2009), Willis Tower se intinde pe nu mai putin de 108 etaje, fiind unul dintre punctele turistice de atractie ale orasului Chicago, pe langa zonele destinate activitatii de birouri fiind si un spatiu de la care se pot admira orasul si imprejurimile acestuia.

Constructia Willis Tower a inceput in urma cu mai bine de 46 de ani, in anul 1970 si s-a incheiat trei ani mai tarziu in 1973.

Willis Tower dispune de o suprafata totala ce insumeaza 416.000 de metri patrati si este un simbol al orasului Chicago.

9. Zifeng Tower (Nanjing, China)

9. Zifeng Tower (Nanjing, China)

Cu o inaltime de 450 de metri, Zifeng Tower este cea mai inalta cladire din orasul Nanjing (China), considerat, de asemenea, un simbol al comunitatii din orasul chinez.

Nanjing, considerat unul dintre cele 4 orase antice ale Chinei, este una din localitatile chineze cu o istorie de peste 1.000 de ani.

Constructia Zifeng Tower a inceput in cursul anului 2005, iar proiectul a fost finalizat cinci ani mai tarziu, in decembrie 2010. Cu 66 de etaje si alte cinci destinate parcarilor subterane, Zifeng Tower se intinde pe o suprafata de peste 18.000 metri patrati.

Sursa foto: ssguy / Shutterstock

8. Petronas Towers (Kuala Lumpur, Malaysia)

8. Petronas Towers (Kuala Lumpur, Malaysia)

Turnurile gemene Petronas din Kuala Lumpur (Malaysia) ocupa pozitia a opta in topul celor mai inalte cladiri din lume, cu o inaltime de 452 metri. Cele doua constructii au detinut pozitia de cele mai inalte cladiri din lume in perioada 1998 si 2004.

Constructia turnurilor gemene din Kuala Lumpur a inceput in anul 1993, a fost finalizata trei ani mai tarziu, dar cele doua proiecte au fost inaugurate in luna august 1999.

Cu 88 de etaje si o suprafata care se apropie de 400.000 de metri patrati, cele doua turnuri au necesitat investitii de 5,6 miliarde de dolari.

7. International Commerce Center (Hong Kong, China)

7. International Commerce Center (Hong Kong, China)

Cu 108 etaje si nu mai putin de opt ani cat a necesitat constructia proiectului (2002-2010), International Commerce Center are o inaltime de 484 de metri, fiind a saptea cea mai inalta cladire din lume, conform unui top realizat de CTBUH.

Suprafata International Commerce Center din Hong Kong se apropie de 250.000 mp si este impartita intre o zona de cazare (hotel) si spatii de birouri.

Sursa foto: estherpoon / Shutterstock

6. Shanghai World Financial Center (Shanghai, China)

6. Shanghai World Financial Center (Shanghai, China)

Pe locul sase in top se situeaza Centrul Global de Finante din Shanghai (Shanghai World Financial Center – engl.), cu o suprafata de 492 de metri, cu doar cativa metri mai inalta decat International Commerce Center din Hong Kong.

O constructie inceputa in anul 1997 si finalizata 11 ani mai tarziu, in 2008, cu o valoare investitionala ce a depasit 1 miliard de dolari, Shanghai World Financiar Center dispune in prezent de 101 etaje si se intinde pe o suprafata totala de peste 380.000 mp.

Sursa foto: sevenke / Shutterstock

5. TAIPEI 101 (Taipei, Taiwan)

5. TAIPEI 101 (Taipei, Taiwan)

O alta bijuterie arhitecturala este TAIPEI 101, o constructie care a detinut topul celei mai inalte cladiri din lume intre 2004 si 2009. Cu o investitie de circa 2 miliarde de dolari, TAIPEI 101, de unde si numele, se intinde pe nu mai putin de 101 etaje masurand 508 metri in inaltime, urcand astfel in top 5 al celor mai inalte cladiri din lume.

TAIPEI 101 are o suprafata de 412.000 mp, iar proiectul a fost finalizat in aproximativ cinci ani, constructia incepand in anul 1999 si fiind finalizata in cursul anului 2004.

In anul 2011, constructia a primit certificare LEED Platinum, cel mai mare premiu in ceea ce priveste clasificarea realizata de catre Leadership in Energy and Enviromental Design (LEED) si a devenit a cea mai inalta cladire „verde” din lume.

4. World Trade Center (New York, SUA)

4. World Trade Center (New York, SUA)

Candva un simbol al New York-ului, cele doua cladiri World Trade Center din capitala financiara a Statelor Unite au fost puternic afectate de atacurile teroriste din septembrie 2001, insa una din cladiri inca se pastreaza in topul celor mai inalte constructii din lume.

Masoara aproximativ 541 de metri si ocupa pozitia a patra in top. One World Trade Center a fost finalizata in vara anului trecut, insa proiectul face parte dintr-o lista de constructii in derulare in zona Manhattan a New York-ului.

Cladirea 2 si 3 a World Trade Center se afla in plin proces de constructie, acestea urmand sa fie inaugurate in anul 2021, respectiv 2018.

3. Makkah Royal Clock Tower Hotel (Mecca, Arabia Saudita)

3. Makkah Royal Clock Tower Hotel (Mecca, Arabia Saudita)

Turnurile Abraj Al-Bait, cunoscute si sub denumirea de Makkah Royal Clock Tower Hotel, urca pe podium in topul celor mai mari cladiri din lume. Cu o inaltime de 601 metri, proiectul Makkah Royal Clock Tower Hotel se intinde pe nu mai putin de 120 de etaje si o suprafata care depaseste 300.000 metri patrati, asta in timp ce intreg complexul de cladiri aferent proiectului se intinde pe o suprafata de peste 1,5 milioane de metri patrati.

Constructia intregului proiect a inceput in anul 2004 si s-a incheiat in 2012, fiind unul dintre cele mai anevoioase proiecte arhitecturale dezvoltate la nivel global.

Investitia totala in proiect s-a ridicat la 15 miliarde de dolari pe parcursul celor opt ani de dezvoltare.

Sursa foto: Samet Guler / Shutterstock

2. Shanghai Tower (Shanghai, China)

2. Shanghai Tower (Shanghai, China)

Este cea mai inalta cladire din China si a doua cea mai inalta din lume, dar si unul dintre cele mai ambitioase proiecte arhitecturale create vreodata pe glob. Shanghai Tower are o inaltime de 632 de metri, fiind situata in zona financiara Lujiazui din Shanghai, al doilea oras ca importanta din China si totodata capitala financiara a statului asiatic.

Shanghai Tower isi pune amprenta astfel intr-un oras financiar dominat pana in prezent de cladirea Centrului Financiar Mondial din Shanghai (492m) si a Jin Mao Tower (421m).

Shanghai Tower a fost proiectat de catre arhitectul american Gensler. Potrivit acestuia, fatada curbata si forma spiralata a cladirii simbolizeaza „dinamismul Chinei moderne”.

Shanghai Tower se intinde pe 128 de etaje si va contine noua „cartiere verticale”, avand si un atrium incarcat de natura, denumit „Sky Lobby”.

1. Burj Khalifa (Dubai, Emiratele Arabe Unite)

1. Burj Khalifa (Dubai, Emiratele Arabe Unite)

Este, fara indoiala, cea mai inalta cladire din lume si un reper arhitectural greu de egalat. Burj Khalifa masoara nici mai mult, nici mai putin de 828 de metri in inaltime, fiind cu aproape 200 de metri mai inalta decat cladirea Shanghai Tower din China.

Cu o suprafata de 300.000 de metri patrati si cu peste 150 de nivele, proiectul neo-futurist demarat in Dubai in anul 2004 si finalizat la sfarsitul anului 2009 a costat numai 1,5 miliarde de dolari, asta in conditiile in care alte proiecte arhitecturale au necesitat costuri mult mai mari.

Burj Khalifa este unul dintre cele mai luxoase proiecte arhitecturale din lume. In anul 2010, cand a fost inaugurat, din cele 900 de apartamente de lux ale cladirii, 825 erau inca neocupate. Chiriile pentru un studio (cu geamuri imense, marmura si lemn de esenta scumpa) au scazut la 1.800 – 1.900 de dolari pe luna, de la 3.000 initial, in timp ce un apartament cu doua dormitoare a scazut la 4.300 de dolari pe luna, de la peste 7.000 cat se cerea la inceput.