Pentru ca tara noastra sa progreseze, Romania are nevoie de o serie de schimbari care trebuie sa inceapa sa aiba loc atat la nivel macroeconomic, dar si din punct de vedere microeconomic, locul in care sunt concentrate cele mai multe idei, ganduri, activitati, dar si realitatea cu care piata se confrunta.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Corneliu Fecioru (foto), seful operatiunilor Wienerberger Romania, unul dintre cei mai cunoscuti manageri din domeniul producatorilor de materiale de constructii, sustine ca avem nevoie de o schimbare de mentalitate inca din stadiul in care alegem sa traim zi de zi, in propriile noastre case, si ca acest lucru ne influenteaza activitatea si atitudinea, dar si succesul intr-o foarte mare masura.

Potrivit acestuia, Romania se confrunta la nivel national cu o lipsa a unui sector de locuinte destinate inchirierii si ca nu exista operatori specializati in constructia si operarea a unui astfel de tip de locuinte.

“La nivel national nu avem, din pacate, un sector de locuinte de inchiriat si nu exista operatori specializati in constructia de operarea de locuinte destinate inchirierii, avand efecte negative asupra mobilitatii profesionale si geografice, datorita sectorului actual de locuinte cu chirie care este unul ‘ad hoc’”, a declarat Corneliu Fecioru, managing director sales & marketing in cadrul Wienerberger Romania.

Intr-o discutie anterioara cu wall-street.ro, Corneliu Fecioru sublinia faptul ca Romania este una dintre cele mai atipice piete cand vine vorba de modul in care populatia locuieste.

"Marile tendinte pe care le vedem in Europa sunt legate de urbanizare, de o crestere a numarului de locuitori din marile orase. In Romania, insa, vedem o dubla migratie interna - de la sat la oras, dar si de la orasele mici catre orasele cu o economie sustinuta. Tinerii din orase precum Slobozia sau Slatina isi fac facultatea in Bucuresti, si aleg sa ramana in Capitala. Astfel, din estimarile noastre, 9 din 10 vor sa ramana in continuare in Bucuresti. La fel se intampla si in zona Moldovei, unde tineri din orase cu economii mai slabe deci sa mearga sa studieze in Iasi, de exemplu, si raman aici. Acest lucru, insa, induce doar o constructie pe inaltime, ceea ce creeaza ideea de trai la bloc si mai putin de viata individuala, la o casa mult visata", a declarat Corneliu Fecioru, directorul si administratorul Wienerberger - Sisteme de Caramizi.

Potrivit acestuia, in Romania, fata de alte tari din Uniune, procentul de locuinte aflate in proprietare este de 97-98%, o pondere uriasa daca ar fi sa o comparam cu tarile din Vest.

O alta megatendinta este legata de mobilitatea geografica si profesionala. "In generatia tanara vedem dorinta de a avea casa pe pamant, dar vedem si o mobilitate si dorinta de flexibilitate".

Un alt semnal de alarma sugerat de seful Wienerberger vizeaza cresterea exponentiala a populatiei din Bucuresti si din imprejurimile aglomeratiei urbane.

“Daca in urma cu doi ani Bucurestiul si Ilfov generau 20% din totalul investitiilor in domeniul rezidential, acum acest procent creste la 25%. Bucurestiul este o metropola care continua sa creasca. In 15-20 de ani, unul din scenariile pe care le vedem este ca Bucurestiul va depasi 3,5 milioane de locuitori. Este un scenariu de lucru pe care il vedem, atat in tarile in curs de dezvoltare se realizeaza o urbanizare. (…) Speranta mea este ca Romania va deveni mai interesanta din punctul de vedere al competentelor si nu al fortei de munca mai ieftina decat in alte tari”, a declarat Corneliu Fecioru, membru in cadrul CA al Wienerberger Romania – Sisteme de Caramizi, cel mai mare jucator specializat in vanzarile de blocuri ceramice din tara noastra.

Managerul Wienerberger a mai aratat ca pentru dezvoltarea sectorului imobiliar, populatia are nevoie de masuri adecvate de stimulare fiscala pentru investitiile individuale in locuinte rezidentiale. “Este nevoie de o cota TVA redusa la achizitia de materiale de constructii, precum si deduceri de cheltuieli din baza de impozitare”, a mai punctat Fecioru.

Corneliu Fecioru a tinut sa vorbeasca si despre calitatea constructiilor la nivel local ca o necesitate primordiala.

“Este de dorit ca producatorii de materiale de constructii sa respecte standardele de produs, proiectantii sa invete sa proiecteze cladiri nZEB (consum de energie aproape de zero – n.red), iar constructorii sa pregateasca personalul astfel incat cladirile realizate dupa 2020, atat cele publice cat si cele de locuit sa sa incadreze in definitia nZEB”, a punctat seful producatorului austriac de blocuri ceramice la nivel local.

In acelasi context, Corneliu Fecioru a mai precizat faptul ca verificarile exercitate de Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) este insuficient, facand referire la actiunile derulate de autoritati dupa tragicul eveniment de la Colectiv.
“Cei care vor avea de suferit vor fi proprietarii si ocupantii cladirilor realizate din materiale de calitate scazuta sau avand specificatii ce nu corespund sistemului structural in care sunt folosite. Consideram totodata necesara pregatirea zidarilor in scoli profesionale in vederea diminuarii greselilor din santiere”, a adaugat managerul companiei.

Prioritatile Romaniei la nivel macro: infrastructura, educatia si transparentizarea banului public

In ceea ce priveste schimbarile la nivel macroeconomic, Corneliu Fecioru este de parere ca finalizarea proiectelor importante de infrastructura atat in ceea ce priveste transportul rutier, feroviar, fluvial si maritim este esentiala.
“Finalizarea proiectelor importante la nivel de infrastructura este absolut necesara pentru ca Romania sa treaca printr-o reforma reala. (…) Este, iarasi, esentiala investitia in toate formele de invatamant, dar si o profesionalizare si transparentizarea administratiei publice la toate nivelele. (…) Toate acestea, in paralel cu eradicarea coruptiei care este cea mai mare problema in ceea ce priveste progresul Romaniei sunt tinte care trebuie urmate cu precizie”, a mai aratat managerul Wienerberger Romania.

Citeste si:

    Wienerberger este cel mai mare producator de blocuri ceramice (caramizi) din Romania, pe o piata pe care mai concurenteaza cu Cemacon sau Brikston, dar si cu producatorii de BCA - Macon Deva, Celco (Constanta) sau Soceram.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


    Setari Cookie-uri