21 Ianuarie 2016

Casa de lemn sau constructie din caramida ori BCA? Avantaje si dezavantaje, dar si care este cea mai rentabila solutie



Romanii devin tot mai interesati de solutiile alternative de constructie a caselor in care vor locui, astfel ca au aparut tot mai multe variante si alternative la constructiile clasice din caramida sau din BCA (Beton Celular Autoclavizat). Sa construiesti o casa este poate una dintre cele mai importante decizii pe care o iei intr-o viata, asta deoarece angajamentul pentru o constructie de acest gen poate fi o mostenire de pret lasata generatiilor viitoare. Wall-Street.ro a pornit in cautarea celei mai bune solutii de constructie pentru bugetul pe care il ai, dar am incercat si identificarea proiectului care se potriveste cel mai bine zonei in care locuiesti.

Avantajele caselor din lemn: ce spun specialistii

Utilizarea lemnului drept solutie pentru structura viitoarei locuinte este tot mai raspandita in randul caselor din Romania, asta intr-o mare masura deoarece acest material este placut privirii atat la exterior cat si la interior, atrag atentia arhitectii.

“Trebuie avuta mare grija, insa. De cele mai multe ori, ceea ce sa vede este doar o placare din lemn geluit, cheresteaua din care se executa elementele structurale si de compartimentare sau sarpanta nefiind – in general –aspectoasa (avand pete, noduri, crapaturi, inadiri) (…) Lemnul este bun izolator termic fapt prin care sunt evitate evita puntile termice, iar bine pus in opera si in combinatie cu materiale izolante specializate (vata minerala, polistiren, membrane de etansare) poate asigura locuintei un grad inalt de izolare termica”, este de parere Razvan Vrabie, arhitect si membru al Ordinului Arhitectilor din Romania.

Potrivit acestuia, structural, chiar in cazul unor imobile supraetajate, casele din lemn sunt usoare, fara probleme de seismicitate, atata timp cat sant bine configurate si executate. “Executia dureaza putin, mai ales in regim de industrializare sau semiindustrializare (cu preasamblari in atelier). Montajul caselor se poate face - teoretic – si pe timp friguros, utilizarea structurii din lemn fiind foarte raspandita in America de Nord, in Nordul Europei (tarile Scandinave), dar si inclusiv in varianta de case din busteni”, a mai punctat Razvan Vrabie.

Cand vine vorba de costul unei constructii din lemn, arhitectul sustine ca pretul unei case “la rosu” este mai scazut decat in cazul unei constructii similare din zidarie, avantaj despre care spune ca se simte. “In conditiile unei industrializari, casa livrata « la gata » se poate monta in 2-3 zile. Pretul final, la pretul la rosu adaugandu-se instalatiille, compartimentarile, finisajele, izolatiile, nu este mult diferit de o casa din zidarie, pastrandu-se avantajul unui termen de executie mai redus”, a mai aratat Vrabie.

La randul sau, Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR) apreciaza ca utilizarea unei solutii din lemn se preteaza unei industrializari care determina un montaj rapid. “Constructiile din lemn au caracteristici bune din punct de vedere al unor clasificari ecologice (amprenta de carbon, de exemplu) si un grad ridicat de reinnoire a resursei ridicat, constructia pe structura din lemn permitand o utilizare post folosire cu un grad ridicat de recuperare si utilizare ca materie prima pentru noi produse”, a punctat presedintele APMCR.


Dezavantajele constructiei caselor din lemn

Potrivit specialistilor din piata, in Romania exista o retinere in ceea ce priveste tipul de structura pe care un client ar urma sa isi construiasca o casa. Cauza, potrivit acestora, este faptul ca mestesugul si bunul gust s-au pierdut.

“Casele din materiale usoare nu asigura izolatia fonica interioara (si nici spre exterior, daca exista vreo problema in acest sens). Mai mult, lemnul sub orice forma – chiar si PAL, OSB, PFL, este un produs organic si are dezavantajul ca aduce cu sine si daunatori (insecte, ciuperci), iar impregnarea lemnului cu substante fungicide si insecticide nu rezolva problema pe termen lung. Uzual, lemnul pentru constructii ‘lucreaza in timp’, ceea ce poate, pe masura ce se usuca, sa duca la carapaturi sau deformari”, a declarat arh. Razvan Vrabie, care a subliniat faptul ca focul este un pericol, chiar daca elementele structurale sunt tratate cu sisteme de ignifugare (inclusiv placarea cu gipscarton), acestea cel mult transforma lemnul din “combustibil” in “greu combustibil”.

Tot la categoria dezavantaje in ceea ce priveste decizia utilizarii lemnului pentru constructia unei case intra si faptul ca exista o lipsa sau o dificultate destul de mare in gasirea unor arhitecti sau ingineri specializati pe lemn, care sa proiecteze sau sa execute o casa unicat.

“Arhitecti sau ingineri specializati se gasesc destul de greu, iar executanti buni, care sa respecte un proiect si detaliile acestuia sunt destul de rari. (...) Multe detalii necesita o buna cunoastere a materialelor si tehnologiilor in special in cazul pardoselilor si izolatiilor in spatiile umede, a placarilor la pereti (bai – bucatarii)”, a mai punctat arhitectul citat de Wall-Street.ro.

La randul sau, Claudiu Georgescu, presedintele APMCR, este de parere ca o casa din lemn nu este recomandata in zone cu climat care ofera variatii mari ale parametrilor. “Trebuie evitata constructia unor astfel de proiecte in zone cu alizee sau cu umiditate excesiva. Totodata, trebuie asigurate tratamente corecte pentru diversele atacuri ale microorganismelor, iar in cazul unor incendii pe zone mari sunt mai vulnerabile decat alte tipuri de structuri”, a declarat reprezentantul Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii.


Avantajele constructiei unei case din caramida

O tehnologie comuna si totodata foarte raspandita, zidaria portanta cu elemente de beton armat (caramida / blocul ceramic) este o solutie foarte usor de gasit de catre proiectanti si executanti, fiind o tehnologie foarte flexibila, permitand obtinerea de deschideri relativ mari, forme si volume dintre cele mai diverse, fiind bine pus la punct si normat sistemul de calcul si simulare la solicitarile la care este supusa cladirea in cazul unui seism.

Potrivit specialistilor din piata, caramizile speciale pentru zidaria portanta aduc un avantaj constructorilor, prin reducerea greutatii constructiei, ceea ce conduce la cresterea izolarii termice in cazul zidariei exterioare si prin marirea randamentului de constructie.

“Daca este bine proiectata si executata, constructia prin intermediul unei lucrari pe baza de caramida va avea o buna comportare in timp, o stabilitate la foc, dar si un cost tinut sub control, fiind o piata foarte concurentiala, atat in ceea ce priveste materialul / producatorul ales, cat si ca manopera”, sustine arhitectul Razvan Vrabie.

La randul sau, Claudiu Georgescu sustine ca solutia pe baza de argilaste cea mai recomandata din punctul de vedere al perceptiei consumatorilor, tinand cont, aici, de traditia de utilizare a acestor solutii.

“Caramida este materialul utilizat in zonele temperate, avand in vederea abundeta de resurse de materii prime si de energie necesara pentru procesare, are caracteristici superioare de rezistenta in zonele cu medii marine. Totodata, caramida este un material integral reciclabil, putand fi si componenta unor mortare speciale”, a mai precizat Georgescu.

Contactat de catre Wall-Street.ro, Corneliu Fecioru, membru CA al Wienerberger Romania – Sisteme de Caramizi, cel mai mare producator local de solutii de profil, sustine ca utilizarea unei astfel de solutii pentru constructia unei case confera rezistenta la cutremur, la foc, aceasta oferind o performanta energetica in mod natural datorita proprietatilor de “masa termica”.

“Caramida este un material de constructii accesibil, reprezentand aproximativ 5% din costul total al investitiei intr-un astfel de proiect”, a dat asigurari Corneliu Fecioru.

Sursa foto: Wienerberger.com


Dezavantajele constructiei unei case din caramida

Chiar daca este una dintre solutiile cel mai des folosite la realizarea unei case, nici caramida nu scapa de o serie de dezavantaje, printre acestea numarandu-se durata relativ mare de executie, sustin specialistii.

“Vorbim despre procese umede de realizare, timpi de intarire si prize la betoane, turnari succesive care au nevoie de temperaturi exterioare pozitive sau decofrari dupa un anumit timp normat. Totodata, caramida necesita un bun coordonator de santier deoarece executia implica operatiuni succesive, fronturi de lucru limitate si conditionate de alte lucrari, iar pretul unitar final este mai mare decat la alte tipuri de constructii in cazuri comparabile (de ex. case din lemn), in special daca se utilizeaza caramizi speciale si daca invelitoarea este tip terasa”, a punctat arhitectul Razvan Vrabie.

Tot la capitolul dezavantaje ale utilizarii caramidei in procesul de constructie a unei case, Claudiu Georgescu, presedinte al APMCR sustine ca utilizarea acestei zolutii de zidarie necesitat o cantitate de manopera mai mare la punerea in opera, existand o limitare a greutatii blocurilor ceramice din motive de protectia muncii.

“In particular, in Romania, blocurile ceramice trebuie sa aiba propietati superioare de rezistenta, ceea ce are un aport in costuri. Pentru constructiile foarte inalte , peste 10-12 etaje , folosirea blocurilor ceramice necesita o structura de rezistenta mai puternica, cu implicatii in costuri”, a precizat, la randul sau, presedintele APMCR.

Sursa foto: Wienerberger.com


Avantajele constructiei unei case din beton armat sau/si BCA

BCA-ul (Betonul Celular Autoclavizat) este o alta preferinta in topul materialelor de constructie pe baza careia se realizeaza structura unei case, fiind in ultimii ani o solutie tot mai cautata in randul romanilor, ponderea vanzarilor in piata fiind favorabila acestei solutii, in detrimentul caramizii, arata o statistica din piata.

Potrivit expertilor, tehnologia utilizarii BCA este una comuna si raspandita, fiind relativ usor de gasit de catre proiectanti si de executanti.

“Tehnologia cladirilor din beton armat este foarte flexibila, permitand obtinerea de deschideri relativ mari, forme si volume dintre cele mai diverse, fiind bine pus la punct si normat sistemul de calcul si de simulare a solicitarilor la care este supusa cladirea in cazul unui seism. Varianta de structura este din beton armat si prevede elemente verticale (stalpi, diafragme sau semidiafragme) si orizontale (grinzi, plansee) din beton armat cu inchideri (zidarii exterioare si placari exterioare) din B.C.A. Teoretic aceasta structura are o flexibilitate mai mare in privinta compartimentarii interioare decat structura din zidarie portanta. (...) Aceasta solutie se comporta bine la foc, iar bugetul poate fi relativ usor tinut sub control, ca si in cazul caramizii”, a spus arh. Razvan Vrabie, la solicitarea Wall-Street.ro.

Claudiu Georgescu sustine, la randul sau, ca solutia BCA este accesibila, fiind un produs realizat din materii prime mixte, atat naturale (nisip), cat si industriale (var, ciment).

“BCA ofera caracteristici bune mecanice si termice in conformitate cu cerintele speciale de rezistenta solicitate in Romania , dar este si un material reciclabil integral”, a spus Georgescu.

Sursa foto: xella.com


Dezavantajele constructiei unei case din beton armat sau/si BCA

Printre dezavantajele identificate de specialistii in constructii se numara durata relativ mare de executie, ca si in cazul caramizii, faptul ca zidaria nu este una portanta sau structura de la interior ramane, de cele mai multe ori, vizibila.

“Dat fiind faptul ca zidaria nu este portanta, elementele verticale izolate din beton armat (stalpi, semidiafragme) au, in mod normal o dimensiune mai mare in plan decat in cazul structurii din zidarie portanta. Structura, spre interior, ramane vizibila (stalpi si grinzi), fiind mai dificila mobilarea incaparilor din aceasta cauza. Mai mult, constructiile cu BCA necesita un bun coordonator de santier deoarece implica operatiuni successive, fronturi de lucru limitate si conditionate de alte lucrari”, a declarat arhitectul Razvan Vrabie.

Potrivit acestuia, pretul unitar final este mai mare decat la alte tipuri de constructii comparabile dimensional (de ex. cu structura din lemn), insa poate fi mai mic in cazul in care diferenta se face prin lipsa termosistemului care apare aproape mereu in cazul solutiei de case cu structura din zidarie portanta.

“In mod asemanator, invelitoarea tip terasa – in cazul in care se utilizeaza acest gen de acoperire – poate fi un element cu costuri suplimentare comparativ cu o sarpanta clasica in cazul caselor din lemn”, a mai adaugat specialistul in constructiile de case. La capitolul dezavantaje, Claudiu Georgescu vorbeste desore existenta unei perceptii datorita traditiei de material fragil la socuri mecanice.

“Fiind un material accesibil, este in unele cazuri pus in opera de personal nepregatit ce nu tine cont de prescr'+'iptiile tehnice. Totodata, este un material al carui pret este captiv in functie de pretul produselor care ii intra in componenta”, a precizat presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania.

Sursa foto: Xella.com


Concluzii: ce tip de casa este cea mai potrivita si care sunt costurile

Specialistii din piata constructiilor sustin ca pretul mediu pe metru patrat in cazul optarii pentru una dintre aceste solutii de constructie, este, in mod normal, cel dat de piata.

Aceasta indiferent de tipul materialului , deoarece sunt diverse conditionalitati care influenteaza preturile.

“Este clar ca acest pret nu va fi niciodata zero, dar cu cat creste gradul de industrializare al constructiei asistam la o scadere a preturilor”, a aratat Claudiu Georgescu, presedintele APMCR. “Solutiile sunt o problema de optiune financiara. Pentru casele pe sol se pot folosi materiale sau solutii tehnologice recomandate de normativele nationale in vigoare. Trebuie sa intelegem ca optiunea pentru fiecare solutie constructiva implica un anumit tip de costuri. Si este o problema de educatie , mai ales de educatie in a intelege influenta diferitelor componente ale pretului. Cred ca arhitectii trebuie sa renunte un pic la ermetismul profesiei lor si sa prezinte clientului , pe langa solutiile de arhitectura si diverse variante de pret”, a mai precizat specialistul in constructii.

La randul sau, arhitectul Razvan Vrabie sustine ca domeniul constructiilor este unul strict reglementat din punct de vedere al riscului seisimic de zona.

“Solutiile constructive sunt alese de proiectanti (arhitecti, ingineri) in functie si de ce solicita benficiarul (tema de proiectare). Daca costurile minime sunt un tel, apare o anumita solutie, daca vrea spatiu degajat sau inaltimi mari, apar alte variante. Deci, respectand - in orice caz - conditia de siguranta la seism, pot fi rezolvari multiple, in anumite limite si cu anumite costuri. Variantele le propune proiectantul, alegerea o face beneficiarul. In toate cele trei sisteme sunt bine stapanite problemele de izolare termica, atata timp cat proiectantul se preoocupa profesionst de problema si executantul respecta solutiile de detaliu. In prezent sunt mai convenabile ca pret si mana de lucru anveloparile (termosistem) la care se preteaza casele din zidarie portanta”, a mai spus arhitectul contactat de Wall-Street.ro.

Preturile cerute pentru tipurile de case:

- Casa lemn: 650 euro/mp (circa 150 euro la rosu)
- Casa din zidarie cu elem. B.a. : 750 euro/mp (circa 250 euro la rosu)
- Casa din beton cu B.C.A. : 700 euro/mp (circa 200 euro la rosu)




Citeste si