Pe fondul nesigurantei care caracterizeaza pietele bursiere, multi investitori se reorienteaza catre piata imobiliara. Haosul care domneste in economia chineza si prabusirea continua a pretului petrolului reprezinta doi factori principali care fac ca multe alte tipuri de investitii sa para foarte riscante.

Redresarea preturilor la proprietatile imobiliare de pe pietele europene a fost una dintre povestile de succes care au urmat crizei financiare mondiale, astfel incat investitorii inteligenti vor studia modul in care pot investi pe piata imobiliara in 2016.

Deoarece multe state europene inca se confrunta cu dificultati economice si nu s‐au refacut pe deplin dupa criza financiara care a debutat in 2008, gasirea celor mai bune variante de investitii imobiliare la nivel european ar putea fi dificila.

Iata ce vor face investitorii inteligenti in acest an:

Se adapteaza si supravietuiesc

Turbulentele cauzate de criza bancara au lovit din greu pietele imobiliare europene, iar cele mai afectate tari au fost Irlanda, Spania, Portugalia si Grecia.

Unul dintre avantajele investitiilor imobiliare in aceasta perioada de refacere si restabilizare a pietelor este reprezentat de profiturile majore in perioade scurte de timp. Exista loc si pentru planificarea pe termen lung, cu randamentele de inchiriere care depasesc, de multe ori, chiar si cele mai profitabile actiuni bursiere, conform marketoracle.co.uk.

Refacerea economiei europene a fost alimentata in ultimii ani de investitiile extraeuropene, in principal asiatice, care au adus pe batranul continent un numar record de bani gheata. Destinatiile de top ale investitorilor, precum Londra, Paris si Milano au generat un adevarat boom economic care nu da semne ca ar putea incetini in urmatoarele 12 luni.

Cu toate acestea, Uniunea Europeana este alcatuita din 28 de state, fiecare cu propria sa identitate si cu probleme economice specifice, iar stabilitatea pietei europene ca intreg depinde de actiunile motoarelor economice europene, precum Germania, Franta si Marea Britanie, dar si de modul in care cea din urma, care pune in discutie apartenenta la comunitatea europeana, va actiona in 2016.

Vaneaza oportunitatile si risca

Spre deosebire de SUA, unde preturile locuintelor vor stagna, conform marketwatch.com, preturile in Marea Britanie cresc in mod exploziv, insa Germania ramane preferata de investitorii imobiliari, deoarece stabilitatea economiei ofera cateva avantaje de necontestat. Cu toate acestea, companiile si oamenii de afaceri ar putea alerga dupa investitii mai riscante si active neperformante, in incercarea de a urmari randamente mai mari.

Pe de alta parte, piata ipotecara din Spania a fost lovita din plin in ultimii ani. Chiar si in prezent, aceasta se afla la limita de jos a Europei, insa acest lucru poate oferi nenumarate oportunitati companiilor imobiliare cu experienta, care sunt dispuse sa‐si asume riscul de a lucra cu active mai putin atractive si mai complicate.

Vaneaza chilipiruri

Desi Spania a fost puternic lovita de criza imobiliara, calitatea stocurilor si marea diversitate a cumparatorilor ne arata ca este o destinatie europeana unde chilipirurile imobiliare sunt foarte numeroase.

Marile orase, precum Madrid si Barcelona, se caracterizeaza, deja, printr‐o crestere a preturilor, datorita fondului locativ de calitate si a cresterii cererii. Cu toate acestea, in zonele de coasta, care sunt destinatii foarte populare pentru turisti, se afla adevaratele chilipiruri.

Orasele care atrag investitorii ca un magnet

Berlinul a fost considerat, in 2015, cel mai potrivit oras pentru investitii si dezvoltare imobiliara si a fost urmat de Dublin si Madrid la acest capitol.

Investitorii vor prefera, in 2016, si Atena si Lisabona, deoarece piata imobiliara din cele doua capitale europene se afla in plina dezvoltare, dupa ce anii trecuti au fost caracterizati printr‐o adevarata prabusire a investitiilor in proprietati.

Cladirile de birouri sunt vedetele pietei imobiliare. Mai ales in Romania!

Dezvoltatorii imobiliari din Romania vor livra o suprafata record de proiecte comerciale in 2016. Cifra este uimitoare: peste 700.000 de metri patrati de cladiri de birouri si spatii comerciale, iar investitia totala in aceste proiecte este de peste 800 de milioane de euro, conform unui raport al firmei americane de consultanta in domeniul imobiliar JLL.

Nu doar investitorii straini demareaza ample proiecte imobiliare in Capitala, ci si cei romani, precum Liviu Tudor, cel mai mare investitor roman de pe piata spatiilor de birouri din tara noastra. Spre exemplu, West Gate, detinuta de omul de afaceri roman, si‐a extins spatiile inchiriate cu 15.000 de metri patrati in ultimii doi ani, iar tendinta de expansiune se pastreaza si in prezent.

Sursa foto: Creative Commons, westgatepark.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri