Piata rezidentiala cunoaste un dezechilibru pe segmente de proprietati in ceea ce priveste cererea si oferta. Daca la cerere stam bine, cu oferta nu prea, pentru ca ritmul de finalizare a locuintelor noi, desi a accelerat in ultimii doi ani, se pare ca se afla mult inca sub nivelul cerererii solvabile, a apreciat Anca Bidian, CEO, Kiwi Finance, la un eveniment organizat de Imobiliare.ro.

"Noi masuram cererea solvabila prin clientii care se si califica sa acceseze un credit, iar aceasta cerere solvabila a crescut foarte mult. De altfel, volumul creditarilor ipotecare a crescut cu 50% fata de 2014. Este o crestere mare pentru sectorul bancar, din mai multe motive: dobanzi foarte bine absorbite de catre piata, un nivel de lichiditate foare mare in piata rezidentiala, modificarea pragului de 5% TVA pe proictele rezidentiale s.a.m.d. Cererea curenta este de trei pe un loc la locuintele nou finalizate", a declarat Anca Bidian (foto).

De asemenea, a mai spus seful kiwi Finance, ca "aceste dobanzi reduse si foarte bine absorbite au dus la randamente foarte bune. Am vazut foarte multi clienti care vor sa cumpere locuinte in scopul inchirierii. Chiria practicata in piata rezidentiala este, in prezent, mai mare decat rata la banca. Astfel, are sens sa cumperi o locuinta, pentru ca apoi sa o inchiriezi".

Nu in ultimul rand, Anca Bidian a subliniat ca, in contextul unei oferte foarte redusa din punct de vedere al locuintelor noi, exista la majoritatea bancilor comerciale un numar de clienti care stau cu creditele pre-aprobate timp de 7-8 luni pana isi gasesc o locuinta.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri