Piata rezidentiala a cunoscut un avant important in ultimul an, in conditiile in care nevoia activa a romanilor de a tranzactiona o proprietate, fie de a cumpara, vinde sau inchiria, a sporit de la 35,9% la 40,1%, potrivit unei analize realizata de catre site-ul de specialitate Imobiliare.ro.

In ceea ce priveste specificul nevoii romanilor, o pondere de 55,2% a decis sa vanda o proprietate rezidentiala, in perioada decembrie 2014 -decembrie 2015, 23,2% sa vanda o locuinta, 11% sa dea in chirie o unitate locativa, in timp ce 10,6% sa ia in chirie, arata Imobiliare.ro.

Daca vanzarea unei proprietati vizeaza in special obtinerea de lichiditati, comprtamentul de achizitie se diferentiaza intre scopul pentru care cineva alege sa cumpere o locuinta si criteriile de alegere a unei proprietati. Astfel, din graficul de mai jos reiese ca majoritatea celor care au cumparat in perioada mentionata o locuinta, aveau deja una, dar doreau sa isi schimbe resedinta (40,7%). De asemenea, pentru o pondere de 38,3% dintre cei care au cumparat o proprietate, aceasta din urma a reprezentat prima locuinta, iar 21% au avut ca scop sa o dea in chirie, in contextul in care rata chiriilor a depasit serios rata de dobanda la depozitele bancare.

Dupa destinatie, in masura importantei, au jucat un rol si criteriile de alegere a proprietatii. Astfel, pentru cei care au achitionat o locuinta in perioada mentionata, pretul a reprezentat criteriul cel mai important (76,9%), urmat de zona si confort cu 53,7% si respectiv 36,6%. O parte dintre cumparatori au avut in vedere si alte criterii precum: apropierea de utilitati sau vechimea imobilului (vezi in acest sens graficul de mai jos):

Totodata, indicele preturilor de catre Imobiliare.ro, defalcat pe categorii de apartamente in functie de vechime, a evidentiat ca pretul pe metru patrat la apartamentele noi a scazut in luna ianuarie 2016, comparativ cu luna similara din 2015, cu pana la 4,3%, iar fata de decembrie 2015 cu pana la 3,2%. In acelasi timp, preturile apartamentelor vechi a cunoscut un avans in luna ianuarie 2016 cu pana la 2,8% fata de acum un an si cu pana la 0,6% comparativ cu ultima luna din 2015.

Sursa foto: Volodymyr Kyrylyuk / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri