Pe piata din Turcia lucrurile stau diferit – aici doar 14% dintre cei care cumpara o casa sunt intr-un cuplu. Mai mult de atat, analiza RE/MAX mai arata ca 76% dintre cei care cauta o casa au avut, pana la acel moment o proprietate sau macar o locuinta inchiriata.

Potrivit studiului RE/MAX, la nivel european, 67% dintre cei care se afla in cautarea unei case incep prin a cauta pe site-urile specializate in anunturi imobiliare. Din total, 44% intreaba prietenii si familia daca stiu de proprietati scoase la vanzare. De asemenea, 35% din total incep cautarea cu ziarele specializate in anunturi.

In ceea ce priveste metodele prin care cei aflati in cautarea unei case chiar gasesc cea mai buna varianta, studiul RE/MAX Europe arata ca cele mai mari sanse de reusita - 76% - le au cei care au inceput cautarea online.

„Atat in Romania, cat si la nivel European, chiar daca o cautare a unei case incepe online sau din anunturile din ziare, un procent important din tranzactii este incheiat printr-un agent imobiliar, procent care speram sa creacsca de la an la an”, a declarat Razvan Cuc, presedinte RE/MAX Romania. Analiza RE/MAX mai arata ca, pentru 60%, fotografiile cu proprietatea pe care o trec pe lista de vizionari sunt extrem de importante si pot face diferenta.

Criteriile de selectie pentru o locuinta

Costul locuintei este, pentru cea mai mare parte a europenilor, cel mai important aspect atunci cand vine vorba de achizitia unei case. Pe locul al doilea se afla locatia, suprafata si alte costuri ce le implica noua casa. Gradul de eficienta energetica si anul de constructie joaca si ele un rol important.
Atunci cand viziteaza pentru prima daca o locuinta aflata pe lista de achizitie, europenii se uita in primul rand la dotarile din baie si analizeaza atent ce reparatii sunt necesare. Mirosul din casa si imprejurimile joaca si ele un rol esential, ca si gradul de dotare a bucatariei.

Scolile, "vand" mai bine o proprietate

Cand vine vorba de vecinatati, pentru aproape 20% din cumparatori apropierea de un loc de joaca pentru copii este cruciala, iar pentru cca. 19%, apropierea de o gradinita sau o scoala. Din topul locurilor ce nu trebuie sa lipseasca din zona sunt centrele comerciale, restaurantele si bisericile.
Este foarte interesant ca tinerii si femeile ar vrea in mod special sa aiba o locuinta in apropierea mall-urilor, in timp ce persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 39 de ani ar prefera sa aiba in apropiere o gradinita sau o scoala.

Sursa foto: goodluz / Shutterstock