Persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale sau mixte pot evita cresterea cotei de impozitare la 2% daca prezinta un raport de evaluare o data la 5 ani. Pana in acest moment, 33.512 rapoarte au fost realizate pentru persoane fizice (68%) si 15.863 pentru juridice (32%), conform Bazei de Informatii Fiscale (BIF), administrata de Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania.

Baza de Informatii Fiscale (BIF), administrata de ANEVAR prin institutul de cercetare IROVAL, a strans de la 1 ianuarie si pana in prezent 49.375 de rapoarte de evaluare, reprezentand 78.118 cladiri cu destinatie rezidentiala, nerezidentiala si mixta din intreaga tara. Conform standardului referitor la evaluarea pentru impozitarea cladirilor (GEV 500), care a intrat in vigoare la 31 decembrie 2015, toti evaluatorii autorizati din Romania trebuie sa inregistreze in BIF rapoartele de evaluare pe care le realizeaza pentru stabilirea valorii impozabile a cladirilor.

"Este primul an in care persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale si mixte trebuie sa solicite rapoarte de evaluare pentru a nu plati impozit majorat, conform noului Cod fiscal", explica Daniel Manate, presedinte ANEVAR. "Daca persoanele juridice erau obisnuite cu aceasta reglementare si isi reevaluau portofoliile de cladiri o data la 3 ani si pana acum, pentru persoanele fizice este o situatie noua. Multi inca nu au aflat ce demersuri trebuie sa urmeze, iar altii, desi stiu, amana, din diferite motive, pana aproape de termenul limita".

Persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale sau mixte pot evita cresterea cotei de impozitare la 2% daca prezinta un raport de evaluare o data la 5 ani. Pana in acest moment, 33.512 rapoarte au fost realizate pentru persoane fizice (68%) si 15.863 pentru persoane juridice (32%), conform BIF. In ceea ce priveste numarul de cladiri, raportul este mai echilibrat, astfel ca, pana in acest moment, 53% dintre cladirile evaluate apartin persoanelor fizice (41.050) si 47% persoanelor juridice (37.068).

"O estimare a numarului total al celor care vor trebui, conform Codului fiscal, sa isi evalueze cladirile pentru a nu plati impozit majorat este dificil de realizat", spune Adrian Vascu, membru in Boardul ANEVAR si presedintele Asociatiei in perioada 2014-2015. ”Unii dintre proprietarii cladirilor mixte vor plati impozit la fel ca pentru cladirile rezidentiale, altii, nu stim deocamdata cati, vor trebui sa isi faca evaluare pentru a li se calcula cotele de spatiu nerezidential. Acest an este unul foarte important pentru ca ne va da exact aceasta masura a predictibilitatii pentru anii urmatori, iar Baza de Informatii Fiscale va putea oferi statistici si cifre foarte utile pentru autoritati, pentru contribuabili, dar si pentru evaluatori", adauga Adrian Vascu.

Cele mai multe cladiri evaluate de la 1 ianuarie si pana in prezent in vederea impozitarii au utilizare nerezidentiala, respectiv 62.447, reprezentand 80% din total. 9.260 de cladiri au fost declarate cu utilizare mixta (12%), in timp ce 6.411 au utilizare rezidentiala (8%).

1155 de evaluatori autorizati din toata tara realizeaza in prezent evaluari pentru impozitarea cladirilor. "Avem pe site-ul ANEVAR lista cu evaluatorii autorizati pe care contribuabilii ii pot contacta pentru realizarea rapoartelor de evaluare pentru impozitarea cladirilor. Ii sfatuim pe toti cei care doresc sa isi faca o astfel de evaluare sa contacteze cat mai repede un evaluator autorizat din lista, pentru a evita supraaglomerarile pe ultima suta de metri si a nu ajunge in situatia de a nu putea depune evaluarea in timp util. Codul fiscal nu prevede, din pacate, nici amanari de la acest termen, nici declaratii rectificative", adauga presedintele ANEVAR.

ANEVAR este autoritatea competenta care organizeaza, coordoneaza si autorizeaza desfasurarea activitatii de evaluator autorizat in Romania (art. 3 alin. (2) din OG nr. 24/2011) si reprezinta peste 4.000 de evaluatori autorizati din toata tara, care detin una sau mai multe din cele 5 specializari. Acestea sunt: evaluarea proprietatilor imobiliare, evaluarea intreprinderilor, evaluarea bunurilor mobile, evaluarea de actiuni si alte instrumente financiare si verificarea de rapoarte de evaluare.

"Ne-am propus sa fim cat mai pregatiti pentru prevederile noului Cod fiscal si am sustinut inca de anul trecut numeroase cursuri si seminarii despre acest standard, dedicat evaluarii pentru stabilirea valorii impozabile a cladirilor, la care au participat peste 2.000 de evaluatori autorizati”, adauga Adrian Vascu. ”GEV 500 asigura uniformitatea modului de estimare a valorilor impozabile si stabilitatea acestuia in timp, astfel incat informatia privind baza impozabila sa fie predictibila si, in acest sens, foarte utila autoritatilor locale".

"Este o responsabilitate mare pentru profesia noastra si pentru fiecare evaluator autorizat in parte", subliniaza si Daniel Manate. "Am purtat permanent discutii cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, am incercat sa oferim din experienta noastra pentru a simplifica pe cat posibil lucrurile pentru contribuabili si am organizat mai multe intalniri cu autoritatile locale din tara pentru a ne asigura de o practica unitara, indiferent de judet".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri