Statii de incarcare a autovehiculelor electrice, sisteme de colectare a apei de ploaie, materiale de constructii termoizolante, care pastreaza caldura in interior iarna si asigura “racoare” vara, gazon pe acoperis pentru izolare termica, case pasive cu costuri de intretinere reduse cu 90%: acestea sunt cateva dintre elementele “verzi” pe care dezvoltatorii de locuinte le propun la editia din aceasta primavera a tIMOn.

Dezvoltatorii imobiliari reusesc sa construiasca si imobile prietenoase cu natura! Intr-un Bucuresti dominat de aglomeratie si poluare, noile ansambluri rezidentiale ofera oxigen locuitorilor. Daca nou vs vechi reprezinta in continuare o dilema, noul aduce si concepte revolutionare in materie de locuinte: spatii verzi de zeci de mii de metri patrati, terenuri de tenis, dar si tehnologii ‘din viitor’.

“Constatam cu placere ca asistam la schimbari majore in randul ansamblurilor noi: peste 80% din cladirile expuse la targ au obtinut certificat energetic clasa A – altele chiar A++, precum Northlane sau Decebal Tower - , dezvoltatorii precum Adama obtin certificari europene privind calitatea constructiilor, din ce in ce mai multe cladiri noi sunt gandite pentru a fi prietenoase cu mediul, ba chiar incep sa implementeze solutii pentru obtinere a energiei proprii”, a declarat Vlad Vlasceanu, director tIMOn.

Cherry Ville Odaii, un cires pentru fiecare apartament

Unul dintre ansamblurile prezentate in premiera si in exclusivitate la Targul National Imobiliar – tIMOn, care va avea loc intre 24 si 27 martie in Piata Constitutiei din Bucuresti este Cherry Ville Odaii, cu 304 apartamente de 2, 3 si 4 camere. Regimul de inaltime a blocurilor este de 2 etaje, plus unul retras, gradul de utilizare a terenului fiind de doar 25%. Asfel, complexul va cuprinde spatii verzi pe o suprafata de 20.000 mp. Un element inedit al acestui complex este livada de ciresi, dezvoltatorul avand in plan sa planteze cate un cires pentru fiecare apartament.

Complexul va avea terenuri de sport pe 16.500 mp, piscina exterioara si este certificate energetic clasa A. Pentru a asigura costuri mai reduse pentru intretinere, complexul este prevazut cu sistem de colectare a apei de ploaie. Sistemul poate genera economii la intretinere cu pana la 20%.

Solutii pentru reducerea costurilor la intretinere

Fondul de investitii RPF Development incepe a treia faza a proiectului Vitan Residence si va finaliza in toamna complexul Tineretului Park Residence.

Blocurile sunt construite respectand principiile “blocurilor verzi”, adica materialele de constructie folosite sunt termoizolante (pastreaza vara racoarea in interior, iar iarna pastreaza caldura în interior), se folosesc panourile solare pentru incalzirea apei. De asemenea, pe acoperis a fost plantat gazon, care are rol termoizolant. Peretii blocurilor au izolatie din polistiren dens de 15 cm, fata de standardul de 10 cm, tamplaria PVC este dubla, cu o distanta mai mare fata de standard, care pastreaza, de asemenea, caldura in interior, pe timpul iernii.

De aceea, intretinerea, pe timp de iarna este cu pana la 40% mai redusa fata de un bloc vechi.

Statisticile RPF Development arata ca pentru un apartament de doua camere, de 83 de metri patrati, si in conditiile unor temperaturi de minus 20 de grade in exterior si de 27 de grade de interior, factura la intretinere este, in medie, 270 de lei/lun. In cazul constructiilor vechi intretinerea depaseste 400 de lei/luna. Totdata, in cazul unui studio cu o suprafata de 50 de metri patrati, intretinerea costa, in medie, 120 de lei in timpul iernii, fata de peste 200 de lei intr-un bloc vechi.

Statie de incarcare pentru masinile electrice

O facilitate noua pe care dezvoltatorii de locuinte au inclus-o in complexurile rezidentiale o reprezinta statiile de alimentare a masinilor electrice, asa cum este cazul Laguna Residence. Complexul are certificare energetica clasa A, utilizeaza materiale sustenabile si ecologice si este prevazut de asemenea cu sistem de colectare a apei de ploaie. Ansamblul cuprinde spatii verzi pe o suprafata de 15.000 mp si va avea o statie de incarcare electrica pentru autovehicule - ETREL G5, de 22 kw.

EcoVillas este primul ansamblu rezidential de case pasive, cu pierderi de caldura aproape egale cu zero, ce foloseste ca sursa de incalzire energia geotermica cu ajutorul pompelor de caldura fabricate in Suedia, reducand astfel costurile de intretinere cu 90% fata de o casa standard.
Complexul EcoVillas este alcatuit din 32 de case, in prima faza fiind construite 16, fiecare avand o suprafata construita de 128 metri patrati plus terasa si loc de parcare.

Cu ajutorul utilizarii resurselor naturale, respectiv folosirea incalzirii geotermice, locatarii complexului vor avea un consum de energie redus de pana la 90%, factura unei astfel de locuinte ajungand la aproximativ 13-15 euro intr-o luna de iarna. Complexul utilizeaza 80% energie verde din totalul consumului.

Casele sunt utilate cu un sistem de ventilare modern, cu recuperare de cldur, si au instalatie de incalzire prin pardoseala. Totodata, acestea pot fi construite cu sisteme de colectare a apei de ploaie si de refolosire a apei menajere.

Centrale termice cu condensare

Si firma Magecom, apartinand unor investitori romani, vine la tIMOn cu patru proiecte rezidentiale certificate energetic clasa A, Peroni Residence, Magecom Residence, City Office Residence si Parfumului Residence. Toate proiectele sunt “prietenoase cu mediul”, dezvoltatorul utilizand pentru fiecare apartament centrala in condensatie, care geneaza economii la intretinere, dar si reduce emisiile de bioxid de carbon. Centralele termice cu condensare utilizeaza cea mai moderna tehnologie in sistemele de incalzire.

Centralele termice cu condensare reprezinta, pe plan mondial, stadiul actual cel mai avansat al tehnologiei in sistemele de incalzire. Astfel, un fenomen natural, procesul de condensare, este utilizat si valorificat in obtinerea unor aparate si sisteme de incalzire de inalt randament, cu un consum foarte economic de combustibil gazos si care ofera o protectie maxima mediului ambiant.

“Cele mai multe cladiri de birouri din Bucuresti sunt verzi, iar angajatii vad avantajele unei astfel de constructii. Cumparatorii de locuinte sunt majoritatea angajati in cladirile de birouri verzi, iar acestia vor sa si traiasca intr-o casa verde. Dezvoltatorii de locuinte sunt mult mai atenti la nevoile pietei din aceasta cauza in ultima vreme acestia au inceput sa construiasca locuinte care sa indeplineasca cerintele potentialilor cumparatori in materie de eficenta energetica si protectia mediului”, a mai aratat Vlad Vlasceanu, directorul tIMOn.

tIMOn Targul Imobiliar National incepe joi, 24 martie, in Piata Constitutiei din Bucuresti si va fi deschis pana duminica, 27 martie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri