Conacul industriasului Bujoiu, construit in stil neoromanesc, situat in comuna Balotesti, la nici 20 de km de Bucuresti, a fost scos la vanzare pentru un pret de 700.000 de euro de catre Artmark Historical Estate.

Bujoiu fost inginer stagiar la Campina, la scoietatea “Steaua Romana” si a fost numit ulterior director general al societatii Lupeni, pentru ca in final sa lucreze, pana in in 1945, la societatea Petrosani.

In timpul activitatii industriale, cariera politica a lui Ion Bujoiu avea sa il propulseze in fruntea guvernarii, succedandu-se intre 1937 si 1939 prin ministerul Industriei si Comertului si cel al Economiei. Bujoiu a detinut o serie de functii importante in domeniul industrial ca vicepresedinte al UGIR (Uniunea Generala a Inginerilor din Romania), presedinte al Asociatiei industriilor metalurgice si miniere sau membru in Consiliul Superior de Mine.
Intins pe o suprafata de 1,7 hectare (17.000 mp), conacul a intrat o posesia industriasului Bujoiu in anul 1926, insa istoria sa incepe cu mai multi ani in urma ca acesta sa o achizitioneze.

Comanda a lui Ion Luca Niculescu, membru al unei familii liberale de comercianti si industriasi bucuresteni, conacul era ridicat dupa planurile arhitectului Statie Ciortan, reprezentant important al stilului neoromanesc in primele decenii ale secolului XX. Construit de antepriza Peternelli, pe trei niveluri, conacul domina prin logiile frontale, dar mai ales prin turnul scarii principale.

Dupa achizitionarea de catre Ana Stefanescu si Ion Bujoiu, conacul a intrat in jurul anului 1932 intr-un proces de modernizare si transformare, pentru ca ultimul aport arhitectural sa fie adus imprejurimilor in anul 1943, cand cei doi soti aveau sa ctitoreasca biserica din Preotesti.

Instaurarea regimului comunist avea sa destrame viata lui Bujoiu, fiind condamnat intr-un proces alaturi de Auschnitt, Gheorghe Manu, Horia Macellariu sau Nicolae Patrascu la munca silnica pe viata. Ion Bujoiu se stingea din viata in spitalul inchisorii Vacaresti, pe 20 mai 1956.

Constructia, incadrata drept monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, pe o structura de tipul Demisol+Parter+Mansarda, cu 16 camere, pe o suprafata construita de circa 1.000 mp.

Sursa foto: Artmark Historical Estate

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri