Certificarea verde a cladirilor de birouri a fost impusa de chiriasi, dar mai mult deoarece trebuiau sa faca un "check" la o lista de cerinte interne, in special in cazul corporatiilor, de multe ori ca parte a politicilor de responsabilitate sociala, nu pentru ca ar fi dispusi neaparat sa plateasca in ceva plus, a declarat Florin Furdui, CEO, Portland Trust.

"Mai mult exista si neincrederea ca aceste cladiri verzi ar avea vreun impact asupra mediului. In continuare, aceasta neincredere este foarte mare, iar certificarile verzi nu sunt inca direct legate de un avantaj direct. Constiinta aceasta nu se naste doar din partea jucatorilor privati, se poate sustine insa acest demers si din partea autoritatilor. Avand reducerea de taxe, atragi si investitii mai inteligente, care timp de 20-30 de ani produc efecte in piata", arata Florin Furdui (foto).

Declaratiile au fost facute la conferinta Real Estate & Construction Forum, organizata de Business Mark. Prezenta la eveniment, Ilinca Paun, managing director, Colliers International, spune ca "dezvoltatorii de spatii de birouri merg foarte mult pe cererea si conditiile impuse chiriasi. Este o piata a chiriasilor care reactioneaza de cele mai multe ori fortat sau impingand cat se poate de tarziu investitiile comandate de sofisticarea chiriasilor sau a cererilor din partea acestora".

In opinia sa, dezvoltatorii ar trebui sa inteleaga ca, a face produse de calitate n-ar trebui sa fie doar in momentul in care chiriasul cere. De exemplu, conceptul de certificare verde a venit impus de chiriasi. Acum trei ani, multi dezvoltatori nu vedeau utilitatea acestei certificari verzi. In spate exista conceptul «what’s in it for me?» Ei bine, inseamna chirii mai mari, posibilitatea unui exit la yield mai bun s.a.m.d.. Din fericire, pentru cei mai multi dezvoltatori filosofia s-a schimbat, iar o cladire sustenabila, desi impusa de chiriasi, nu mai este ceva inaccesibila dezvoltatorilor romani".

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri