Romania este tara cu cea mai mare pondere a investitiilor imobiliare efectuate de compania austriaca Immoeast Immobilien Anlagen AG, investitii care au atins valoarea de 488,3 milioane de euro la finele lunii iulie, ori 19,1% din portofoliul investitional al companiei
Cifra se refera doar la valoarea contractelor deja semnate, chiar daca banii nu au fost efectiv cheltuiti, rezulta din raportul financiar al companiei pentru primul trimestru al anului financiar care se va incheia in 30 aprilie, 2007.

Peste jumatate din investitiile pentru Romania, 245 milioane de euro, sunt directionate spre spatii in parcuri logistice. Cealalta directie de baza a investitiilor companiei sunt spatiile de birouri, Immoeast urmand sa investeasca circa 195 milioane de euro in sapte proiecte, cel mai mare fiind complexul de birouri Jandarmeriei Office, in valoare de 71 milioane de euro, potrivit NewsIn. Portofoliul companiei este rotunjit de proiectul Jandarmeriei Residential, in valoare de 48,6 milioane de euro, care este de altfel si singurul proiect pe segmentul rezidential al companiei in Romania.

Pana la finele lunii iulie, Immoeast a demarat lucrarile la proiectele Jandarmeriei Office, Jandarmeriei Residential si Baneasa Airport Center. Recent, compania a achizitionat 25 la suta din actiunile dezvoltatorului de spatii rezidentiale TriGranit, care va demara, cel mai probabil in 2007, constructia proiectului imobiliar Esplanada din Bucuresti. La finele acestei perioade, investitiile Immoeast se cifrau in jurul a 2,55 miliarde de euro, iar valoarea proiectelor aflate in faza de negociere era de 2,65 miliarde de euro.

Din punct de vedere al distributiei geografice, circa 21,7% din suprafata de 2,3 milioane de metri patrati de spatiu inchiriabil, aflat in proprietatea Immoeast sau in proces de constructie, revin proiectelor din Romania. La acest capitol, Romania este depasita doar de portofoliul din Ungaria al companiei.

Totusi, Romania este depasita din punctul de vedere al randamentelor investitionale atat pe segmentul spatii comerciale (locul trei dupa Ucraina si Bulgaria), cat si pe segmentul spatiilor de birouri (locul patru dupa Ucraina, Bulgaria si Croatia), insa acest fapt denota si gradul mai mare al maturitatii pietei romanesti.

Specialistii companiei prognozeaza o scadere continua a randamentului investitional pe piata imobiliara din Romania pana in 2009, insa acest randament va ramane oricum peste nivelul estimat pentru tarile central europene, membre ale Uniunii Europene (Cehia, Polonia, Ungaria).

Venitul inainte de impozitare al Immoeast aproape s-a dublat in perioada mai-iulie (primul trimestru al anului financiar care se va incheia in 30 aprilie, 2007) in comparatie cu aceeasi perioada a anului financiar precedent, ajungand la cifra de 56,9 milioane de euro, fata de 30,2 milioane de euro.

Valoarea proprietatilor companiei, conform propriilor estimari, s-a triplat pana la 2,86 miliarde de euro la finele lunii iulie, in comparatie cu 908,7 milioane de euro in iulie 2005, datorita in principal cresterii portofoliului imobiliar al companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri