Consiliul Concurentei a declansat o ancheta sectoriala pe piata producerii si comercializarii cimentului din Romania, in cadrul studiului urmand sa fie analizate structura si mecanismele de functionare ale sectorului si, de asemenea, se va urmari identificarea posibilelor probleme de natura concurentiala.

In masura in care sunt identificate disfunctionalitati, Consiliul Concurentei va emite recomandari pentru dezvoltarea pietei si a concurentei sau, daca este cazul, poate declansa investigatii privind posibila incalcare a legii.

In cadrul Raportului privind concurenta in sectoare cheie, Consiliul Concurentei analizeaza principalele sectoare ale economiei prin intermediul Indicelui Agregat de Presiune Concurentiala – IAPC. Din acest punct de vedere, in perioada 2013 -2015, piata producerii si comercializarii cimentului s-a situat pe ultimul loc, avand cea mai redusa presiune concurentiala dintre cele 21 de industrii analizate.

Conform legii, Consiliul Concurentei poate efectua, din proprie initiativa, investigatii privind un anumit sector economic atunci cand rigiditatea preturilor sau alte imprejurari sugereaza posibilitatea restrangerii sau denaturarii concurentei pe piata. Acest tip de instrument este utilizat atat de Comisia Europeana, cat si de alte autoritati nationale de concurenta, si nu vizeaza in mod direct incalcari ale legislatiei.

In cadrul anchetei sectoriale, Consiliul Concurentei poate solicita informatii si documente tuturor actorilor implicati.

Piata locala de ciment, estimata la o valoare de peste 700 de milioane de euro, este impartita in cea mai mare parte intre trei mari jucatori, segment pe care activeaza grupuri straine precum Heidelbergcement (Germania), LafargeHolcim (Franta-Elvetia) sau CRH (Irlanda).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri